Fogási napló kitöltése

fogási napló kitöltése

A fogási naplót magaddal kell vinned a partra, ha horgászni indulsz. Néhány dolgot bele kell jegyezni, de igazán nem nagy feladat, sokkal bonyolultabb dolgokkal is találkozhatunk a parton horgászat közben, mint a fogási napló kitöltése. Mégis, sok horgásznak okoz gondot és idegeskedést a vezetése, pedig nem bonyolult. Az elején találhatjuk a fogási napló kitöltésének szabályait, azonban ez kicsit kevéssé emészthető formában van megírva, elvégre ez egy hivatalos horgász okmány.

Fogási napló helyes vezetése

A horgászat megkezdése előtt a 6-7 oldalon található éves horgásznaptárban be kell jelölnöd a napot, amikor horgászol. Ez kétféleképpen történhet, vagy bekarikázod, vagy teszel rá egy x-et.  Ha a horgászat átnyúlik a következő napra is, jelöld meg azt a napot is, ez egy olyan banánhéj, amin könnyű megcsúszni.

Ha nem partról horgászol, akkor a partról történő indulás számít a horgászat megkezdésének. Található itt még az éves összesítés, amelybe az évben horgászattal eltöltött napok számát kell beírni, mielőtt leadnád a fogási naplódat. Ebbe a január 1-től tárgyévet követő év január 31-ig horgászattal töltött napok számát kell beírnod, tehát az érvényességi időn belüli horgásznapok számát.

Ha el szeretnél vinni halat, akkor kétféle kötelezettséged van:

Ha darabszám korlátozással védett halfajt fogsz, amely minden szempontból megtartható, azt a horogszabadítást követően haladéktalanul be kell írnod a fogási napló fogásösszesítő táblázatába (8-37.o). Fel kell tüntetned a fogás pontos dátumát, óra perc pontossággal és a vízterület nevét, víztér kódját. Ezt a területi engedélyen találod meg.
A darabszám korlátozással nem védett halak súlyát a horgászat végén kell beírni. Ha nem viszel el halat, akkor nem kell ezt a részt kitöltened.

A halak súlya méréssel, vagy becsléssel állapítható meg, 0,5 kg pontossággal, tehát célszerű egy mérleget magunkkal vinni.

Fogási napló összesítése

A fogási napló leadása előtt kell kitölteni. Beírod a vízterület kódját, összeszámolod, hogy hány napot horgásztál az adott vízterületen és bejegyzed az ott a fogott halfajok darab számát és összesített súlyát kell beírnod. Ne felejtsd el továbbá a 7. oldalon található az évben horgászattal töltött napok számát feltüntetni. A fogási napló kitöltése nagyjából ennyiből áll. Nem bonyolult ugye?

Fogási napló javítása

A fogási napló egy hivatalos okmány, ezért javítására is vannak szabályok. Nem lehet össze-vissza firkálni, ha valamit elrontanánk benne. Ha a fogási napló kitöltése közben hibát vétesz, természetesen van mód a javításra. Ha tévesen vezetted fel az adatokat, akkor a javítandó sort egy egyenes vonallal át kell húzni, és a kézjegyeddel ellátni. Majd a helyes adatokat újból felvezetni a következő sorba.

Fogási napló leadása

A fogási napló kitöltése csak az egyik fontos tudni való erről a horgászokmányról. Minden évben le is kell azt adni, melynek külön szabályai vannak. Nem kell félni, ahogy a fogási napló kitöltéséhez sem, úgy a fogási napló leadásához sem kell agysebész diploma. Ha nem ismered még a leadására vonatkozó tudnivalókat,  akkor kattint ide.

fogási napló kitöltése
Igazán nem bonyolult, néhány dolgot kell csak tudni róla….

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.