fogasi naplo leadasa
Fogási napló leadása

A fogási naplót magaddal kell vinned a partra, ha horgászni indulsz. Néhány dolgot bele kell jegyezni, de igazán nem nagy feladat, sokkal bonyolultabb dolgokkal is találkozhatunk a parton horgászat közben, mint a fogási napló vezetése. Mégis, sok horgásznak okoz gondot és idegeskedést a vezetése, pedig nem bonyolult. A napló elején találhatjuk vezetésének szabályait, azonban ez kicsit kevéssé emészthető formában van megírva, elvégre ez egy hivatalos horgász okmány. Érdemes ezt a részt minden évben átolvasni, hiszen változhat. A fogási napló végén pedig a tilalmi idő, fogható méretek és darabszám korlátozások vannak feltüntetve. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, ez egy remek segítség.

Fogási napló vezetése – helyes kitöltés

A horgászat megkezdése előtt a 6-7 oldalon található éves horgásznaptárban be kell jelölnöd a napot, amikor horgászol. Ez kétféleképpen történhet, vagy bekarikázod, vagy egy x-el jelölöd. Figyelj arra, hogy ha éjszakába nyúlóan maradsz, és átcsúszol a következő napra, jelöld meg azt a napot is, ez egy olyan banánhéj, amin könnyű megcsúszni.

Ha nem partról horgászol, akkor a partról történő indulás számít a horgászat megkezdésének. Található itt még az éves összesítés, amelybe az évben horgászattal eltöltött napok számát kell beírni, mielőtt leadnád a fogási naplódat. Ebbe a január 1-től tárgyévet követő év január 31-ig horgászattal töltött napok számát kell beírnod, tehát az érvényességi időn belüli horgásznapok számát.

Ha el szeretnél vinni halat, akkor kétféle kötelezettséged van:

Ha darabszám korlátozással védett halfajt fogsz, amely minden szempontból megtartható, azt a horogszabadítást követően haladéktalanul be kell írnod a fogási napló fogásösszesítő táblázatába (8-37.o). Fel kell tüntetned a fogás pontos dátumát, óra perc pontossággal és a vízterület nevét, víztér kódját. Ezt a területi engedélyen találod meg.
A darabszám korlátozással nem védett halak súlyát a horgászat végén kell beírni. Ha nem viszel el halat, akkor nem kell ezt a részt kitöltened.

A halak súlya méréssel, vagy becsléssel állapítható meg, 0,5 kg pontossággal, tehát célszerű egy mérleget magunkkal vinni.

Éves fogásösszesítő táblázat:

A fogási napló leadása előtt kell kitölteni. Beírod a vízterület kódját, összeszámolod, hogy hány napot horgásztál az adott vízterületen és bejegyzed az ott a fogott halfajok darab számát és összesített súlyát kell beírnod.

Fogási napló javítása

A fogási napló egy hivatalos okmány, ezért javítására is vannak szabályok. Nem lehet össze-vissza firkálni, ha valamit elrontanánk benne. Természetesen van mód a javításra, mint minden kézzel vezetett okmány esetében. Ha tévesen vezetted fel az adatokat, akkor a javítandó sort egy egyenes vonallal át kell húzni, például ez egy rontott rész és a kézjegyeddel ellátni, majd a helyes adatokat újból felvezetni a következő sorba.

Ugye nem is olyan bonyolult a fogási napló vezetése?

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A Magántavakon,ahol ki kell fizetni a halat,be kell írni a fogási naplóba?A tulajdonos határozza meg a méret,és mennyiség korlátozást?

    • Igen, hivatalosan be kellene írni, de a legtöbb magánkézben lévő vízkezelő ezzel nem foglalkozik és a horgászok sem igazán. Sok helyen a fogást a helyszínen váltott területi jegyre fel kell jegyezni, de ettől még a fogási naplóba is be kellene vezetni. A tulajdonos meghatározhat az általános horgászrendtől eltérő rendelkezéseket méret és mennyiségi korlátozásokban, illetve a tilalmi idő is eltérő lehet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..