Ilyen lesz a horgászkártya kiváltása

horgászkártya kiváltása

Frissítve 2018.09.01. Korábban már beszámoltunk róla, hogy 2019-től bevezetésre kerül a horgászkártya. A MOHOSZ a napokban közzétett egy tájékoztató anyagot arról, hogy hogyan is történik majd a horgászkártya kiváltása, illetve felvilágosítást adott bevezetésének szükségességéről. A tájékoztatóból kiderül, hogy a horgászkártya kiváltásával mire leszünk jogosultak, és mely esetekben marad meg a papír alapú horgászigazolvány.

A horgászkártya kiváltására a technika fejlődése, valamint az adminisztráció egyszerűsítésének érdekében kerül sor. Maga a horgászkártya egy bankkártya méretű, QR-kóddal ellátott plasztik kártya lesz. Az adatokat felhő alapú rendszereken fogják tárolni, ezzel pontos nyilvántartást vezetve a horgászok számáról, tagsági adatairól. A horgászkártya első lépésben a személyi, majd az egyesületi nyilvántartást támogatja, s segítségével az évi több millió horgászjegy vásárlás, a tagi jogviszony létesítés és fenntartás is fokozatosan egyszerűsítésre kerül.

Horgászkártya kiváltása 2019

A horgászkártya kiváltása a 2019-es horgászengedély kiváltásának feltétele lesz. Kivételt képeznek majd ez alól a gyermekek és a külföldi, nem egyesületi tag horgászok. Számukra a horgászkártya kiváltását nem tették kötelezővé, de ha szeretnék kiválthatják azt. A többi horgász számára azonban kötelező lesz az új horgászokmány beszerzése.

Horgászkártya ára, érvényességi ideje

A horgászkártya ára 1732 ft + áfa, azaz 2200 forint lesz. Az érvényessége a horgászkártya kiváltásától számított 5. naptári év január 31. napjáig tart majd. Az elő regisztráció során kiváltott horgászokmány érvényessége pedig a horgászkártya kiváltását követő 6. naptári év január 31-e.  A MOHOSZ a horgászengedélyek árán 2019-ben nem fog emelni, és az állami horgászjegy árának emelésére sem tesz javaslatot. 2019-re így “csak” ez a 2200 forintos többletkiadás várható, amelyet a horgászkártya kiváltása okoz.

horgászkártya kiváltása
Így fog kinézni az új okmány. A horgászkártya kiváltása 2019-január 1-től kötelező!

Horgászkártya kiváltása, regisztráció

A horgászkártyát 2018 szeptember 1-től lehet igényelni, az idei évben ez még nem kötelező. A MOHOSZ azért, hogy ösztönözze az idei regisztrációt, nyereményjátékot indít azok között, akik szeptember 1. és december 5-e között regisztrálnak és be is fizetik a horgászkártya kiváltásának árát. A nyereményjátékra 15 millió forintnyi nyereményösszeget biztosítanak, és összesen 100 nyertest sorsolnak. A sorsolás főnyereményei egy személygépkocsi és egy floridai horgásztúra. A horgászkártya kiváltásának nyerteseit 2019. január 10 és 14. között, közjegyző jelenlétében sorsolják majd ki.

ELINDULT A HORGÁSZKÁRTYA REGISZTRÁCIÓ! A regisztráció részletes ismertetésének megismeréséhez kattints ide!

A horgászkártya kiváltása 2019-től kötelező lesz az egyesületi tagságra kötelezett horgászoknak, tehát a horgászengedély kiváltásának feltétele lesz, hogy rendelkezzünk ezzel a plasztik kártyával. A Magyar Horgászkártya 2019. január 1-jét követően azonnal kiváltja a jelenlegi papíralapú horgász igazolványt, majd a kapcsolódó szövetségi elektronikus alkalmazásokkal fokozatosan egyszerűbbé és gyorsabbá, valamint átláthatóbbá teszi az ügyintézést és az adminisztrációt, így az állami- és a területi horgászjegyek kiadását is. A regisztráció maga nagyjából 15 percet vesz igénybe. A fogási napló marad a régiben, azt egyelőre nem váltja ki a horgászkártya, nem került bevezetésre digitális fogási napló.

A tervek szerint a horgászkártya bevezetésével a papír alapú okmányokat fokozatosan ki fogják vonni a forgalomból. Ennek első lépése a a papír alapú horgászigazolvány megszüntetése, majd  az összes eddigi további papíralapú horgászokmány és dokumentum, úgy, mint az egységes szövetségi hozzájárulási bélyegek, maga az állami horgászjegy és területi jegyek is kiválthatóvá válnak. A MOHOSZ megteremtette lehetőségét annak, hogy jövőre az állami horgászjegyek kiváltása is a HORINFO rendszeren keresztül történjen.

Horgászkártya kiváltása online

A horgászkártya kiváltására létrehoznak egy külön felületet, amelyen majd a regisztrációt el lehet végezni. A szeptember 1-i indulását követően folyamatos ügyfélszolgálatot tartanak fenn, hogy segítséget nyújthassanak a horgászkártyát kiváltóknak. A teljes rendszer kialakításával, üzemeltetésével, a horgászkártya legyártásával a horgaszjegy.hu üzemeltetőjét, a Horgaszjegy.hu Kft-t bízta meg a MOHOSZ.

Horgászkártya kiváltása személyesen (offline)

Aki nem rendelkezik számítógéppel, vagy más internetezésre alkalmas platformmal, esetleg nincs megfelelő informatikai tudása, a horgászkártya kiváltása személyesen is lehetséges lesz. A személyes regisztrációt a horgászjegy értékesítésben részt vevő és a regisztráció elvégzését vállaló horgász szervezetnél és azok értékesítési pontjain lehet elvégezni. Új elemként a Digitális Jólét Program Pontjain is lehetőségük lesz a horgászoknak a horgászkártya kiváltásának regisztrációjára. A regisztrációban részt vevő horgász szervezeteket a MOHOSZ anyagi támogatással segíti. A regisztrációban részt vevő horgász szervezet számára oktatási anyagot és 300 Ft/kártya költségtérítést, valamint a tagszövetségek részére 1 millió Ft értékben előzetesen, az 1000 fő feletti regisztrációt vállaló és teljesítő egyesületek részére 500.000 Ft értékben utólagosan a HORINFO későbbi tervezett igényeit is kiszolgáló informatikai eszköz- és szoftvertámogatást, adatkapcsolati támogatást biztosít.

A személyes regisztráció helyszíneit tartalmazó pontos listát a MOHOSZ a regisztrációt megelőzően közzéteszi.

 

Horgászkártya kiváltása – szükséges okmányok

A horgászkártya kiváltásához szükséges a személyi és lakcím adatokon túl az adókártya. Nagy felháborodást okozott az adókártya szükségessége, többen összeesküvéseket gyártva a NAV ármánykodását sejtették a háttérben. Az adókártyára azért lesz szükség  horgászkártya kiváltásához, mert ez az egyetlen olyan okmány, melynek száma születésünktől fogva állandó, az egy okmány cserével nem változik. Az adókártyát kizárólag az azonosításhoz használják.
A regisztrációhoz szükség lesz fizikailag is az adókártyához, azaz gyermekek esetében is ki kell váltani. A külföldi, adókártyával nem rendelkező horgászok esetében, ha horgászkártyát szeretnének váltani, személyazonosító okmányuk száma váltja ki az adószámot.
Amennyiben névváltozás következik be a horgászkártya érvényességi ideje alatt, a MOHOSZ díjtalanul elkészíti az új névre szóló horgászkártyát.

Hogy jó lesz e, vagy sem a horgászkártya bevezetése, majd a jövő eldönti. Szerintem ez egy olyan dolog lehet, amely megfelelően bevezetve leegyszerűsíti a horgászengedély, a területi jegy kiváltását. Adjunk neki időt. Fizetni persze senki sem szeret, én sem. De ez nem az az összeg, ami miatt felhagyok a horgászattal. Bízunk benne, hogy a szépen leírt dolgok úgy alakulnak, ahogy tervezik és zökkenőmentes lesz a horgászkártya kiváltása!

Ha hasznosnak találod, oszd meg másokkal is! 

Forrás: MOHOSZ

 

 

25 Comments on “Ilyen lesz a horgászkártya kiváltása”

   1. Nem kell újra vizsgázni. Csak bemész az egyesületedhez és meghosszabbítják. Nekem elveszett az igazolványom is, de az egyesületnél nyilván voltam tartva, így kiállítottak egy újat.

 1. Üdv! Hogy , miért kell adókártya? szerintem azért mert az APEH ellenőrizni szeretné ,hogy miből telik bárkinek is 3 napra elmenni horgászni.Ezt hogy ,az adószám nem változik? mi van ha elhagyom ? Kapok egy másikat ugyan azzal az adó számmal! Nem akarok ötleteket adni de lassan a tankoláshoz is adókártya kell.Vajon miért? Mi a f****mból tankolsz havi 20,000ft ért-nézzük csak meg ,hogy miből?

  1. Szia!
   Ezt azért csak nem gondolhatod komolyan. 4-500 ezer ember horgászik. Ugye nem gondolod, hogy a NAV azt fogja nézni, hogy ki megy 3 napra horgászni? Azért egy három napos horgászat nem egy világ körüli út minimálbérből. És csak úgy nem lehet senkinek sem a vagyoni helyzetét vizsgálni, ennek nagyon komoly törvényi feltételei vannak. Nem kell ettől félni, egész egyszerűen ez az egyetlen olyan azonosító szám, ami valóban nem változik.
   Egyébként, az adószámot a születési dátumod alapján generálják egy algoritmus alapján. Amióta ez a formája van az adózói nyilvántartásnak, azóta pontosan tudnak a személyes adataid alapján azonosítani. Ha akarnának ellenőrizni, hidd el, hogy nem a horgászkártyán keresztül tennék ezt meg :).
   Felesleges ilyen dolgokon aggódni.

 2. Mikortól lehet regisztrálni , milyen adatok kellenek?
  A rendszer automatikusan tudja e vizsgálni, hogy meg van e a horgászvizsga?
  Most arra gondoltam, ha otthonról történik a horgászkártya igénylés.

  1. A regisztráció már nyitva van, hamarosan készül róla egy cikk, még a mai napon, hogy hogyan lehet kiváltani, részletesen illusztrálva. Igen, a rendszer ezt automatikusan tudni fogja, ha kiválasztod azt az egyesületet, ahol tag vagy.
   Ha még nem tetted, iratkozz fel a hírlevélre, vagy kérj értesítést az új cikkekről (jobb oldalon található piros alapon fehér harang ikon) és ha elkészült az írás róla, akár neki is állhatsz az alapján kiváltani.

   Az ígért cikket itt tudod elolvasni, minden részletre kiterjedően:

   http://pecacsarnok.hu/elindult-a-horgaszkartya-regisztracio-igy-tudsz-regisztralni/

  1. Szia!

   Én ma regisztráltam a kártyámat. Csak az egyesületi tagságot kérte, a horgászigazolványból semmilyen más adatot nem kértek. Kiváltani ki tudod, a vizsgád nyilván van tartva elektronikusan is. Azonban azt javaslom, ha szeretnél még horgászni idén, menj el az egyesületedhez, és állíttass ki egy új igazolványt, hiszen idén még kelleni fog. Ezt elvileg gond nélkül meg lehet tenni.
   Gondolom a fogási naplód is benne volt, azt mindenképpen pótolnod kell, hiszen az továbbra is megmarad. Február 28-ig pedig le kell majd adnod.

   Most készült cikkünkből megnézheted, hogyan történik a regisztráció, lépésről lépésre:

   http://pecacsarnok.hu/elindult-a-horgaszkartya-regisztracio-igy-tudsz-regisztralni/

 3. szerettem volna a horgászjegyet itt kiváltani de ez tulságossan van admi9nisztrálva
  sajnos nem tudom lefényképezni az adókártyámat és a beszkennelés se megy
  nem tudom kik voltak azok az idioták akiknek az adószám beírása nem elég
  gratulálok a mohosznak a minden évben történő változtatásokhoz de ezek szerint nem a horgászokért vannak hanem csak azért hogy felvegyék a fizetésüket

  1. Ez esetben a regisztrációs pontok egyikén személyesen is el lehet végezni az igénylést. Sok horgászbolt, és egyesület is segítséget nyújt a kártya regisztrációjában. Ha e-mailben elküldi irányítószámát, szívesen segítek megkeresni a legközelebbi regisztrációs pontot. Ha szeretne élni a segítséggel, a pecacsarnok@gmail.com címre várom megkeresését.

 4. Érdeklődnék, hogy a gyermek regisztrálásánál miért nem lehet a nagykorú gyermeket vagy családtagot papát, vagy nagypapát egy oldalon megoldani, / csak a kiskorút engedi/ illetve ha az egyesületnek van email címe az miért nem jó tagjainak regisztrálásához ha megkérnek , hogy regizzem fel őket. Javasolnám a rendszer bővítését e területen /magánszemély ezen belül családtagok illetve az egyesületi emailcímesek/ mert idősebb email cím nélkül élő nyugdíjasok biztos örültek volna e lehetőségnek, mert ők az ilyen egyesületi életből adódó előnyökön nőttek fel.

  1. Ennek feltételezem jogi okai vannak. A nagykorú már nem gyermek, hanem felnőtt, cselekvőképes állampolgár. Ugyanez a helyzet a nagypapákkal is. Egyébként jó az ötlet, akár egy írásos meghatalmazás feltöltésével kibővítve meg is lehetne oldani. Ha nincs e-mail cím, akkor valóban nehéz akár a regisztrációs pontokon is megoldani a horgászkártya igénylését.
   Tervezem, hogy ha elegendő hasonló építő jellegű hozzászólás, és jogos kérdés érkezik, akkor megkeresem a MOHOSZ-t egy levélben, kíváncsiságból, hogy mit válaszolnak rá. Természetesen ha megszületik ez a levél, azt közzéteszem majd az oldalon.

 5. Elsőként regisztráltam,be is fizettem a díjat ,e-mail-ben meg is kaptam a befizetésről kapott számlát!De a kártyámról azóta sem kaptam semmi hírt!Vajon mikor kapok valamilyen visszajelzést?

   1. Én szeptember 22.-én befizettem s nem kaptam meg. A Horgászjegy Kft telefonszámát sehol nem találom. Miért nem egy komoly cégre bízták ezt a munkát?

 6. Szia!

  Azt szeretném kérdezni,hogyha a gyereknek nincs adóigazolványa de van adószáma ,hogyan tudok neki horgászkártyát igényelni?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..