Szolunáris naptár

szolunáris naptár

A szolunáris naptár egy angol ichtiológus, név szerint John Alden Knight megfigyelései alapján készült. A feltalálója több, mint 30 féle körülményt vett figyelembe a vizsgálódásai során, ezek alapján alkotta meg a horgászok számára a szolunáris naptárat. Ahogy egyre inkább szűkítette a figyelembe vehető környezeti tényezőket, három dologra szűkítette le a halak viselkedését befolyásoló környezeti hatásokat. Ez a három hatás a Hold, a Nap és a tenger esetében az apály és a dagály. Ezek alapján készítette el az első szolunáris naptárát 1926-ban.

Szolunáris naptár 2018

A szolunáris naptár 2018-ban, mint minden évben eltérést mutat a korábbiakhoz képest, hiszen befolyásolja a Hold és a Nap mozgása, amelyet a naptári napok nem ugyanúgy követnek minden évben. Erre jó példa a Húvét ünnepe is 🙂 . Néhány napos eltérés minden évben tapasztalható. Az alábbi szolunáris naptárban láthatod az idei évi fogási esélyeidet.

szolunáris naptár
Azért ne vedd készpénznek a szolunáris naptár jóslatát…

Szolunáris táblázat 2018

A szolunáris táblázatban láthatjuk a Hold fázisok alakulását 2018-ban. Hasznos információ ez, a telehold mellett az éjszakai horgászat igazi élmény tud lenni. Szinte nincs szükség lámpára sem, ha ideális az égbolt felhőzöttsége. Ez gyakorlatilag a Holdnaptár, amely a Hold fázisait mutatja. A szolunáris naptárban a várható fogási esélyeket is jelölik.

Szolunáris táblázat 2018
A hold állásának ismerete hasznos lehet- Vigyázzunk a farkasemberekkel 🙂

Szolunáris naptár időkép

Ha horgászni indulsz, pillants rá erre az oldalra, láthatod, hogy milyen a várható horgászidő és a kapásindex a szolunáris naptár alapján. Hasznos még, hogy nem csak a várható fogási indexet mutatja, hanem abban is segít, hogy vigyél e magaddal esernyőt, vagy sapkát. Ami lássuk be, hogy a szolunáris naptárban található információknál is hasznosabbak tudnak lenni.Szolunáris naptár Balaton

Lokális, azaz helyi szolunáris naptár nem létezik. A Hold és a Nap, mindenhol ugyanúgy áll, ez teljesen független a földrajzi elhelyezkedéstől. A Balaton területére ugyanazt a szolunáris naptárat kell figyelembe venni, amely fentebb megtalálható. Magának a szolunáris naptárnak az előrejelzéseit sem kell készpénznek venni. Ne ez határozza meg, hogy elindulsz e horgászni, vagy sem. Ez csak egy megfigyelésen alapuló előrejelzés, amely nem vesz figyelembe sok egyéb más körülményt, amely folyamatosan változik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.