Kezdőlap Blog

Horgászengedély kiváltása 2022 árak és a legfontosabb tudnivalók

horgászengedély kiváltása 2022

A horgászengedély 2022-től is, ahogy már megszokhattuk, csak horgász regisztráció után, illetve a horgászkártya kiváltására kötelezettek esetében annak igénylését követően szabályos és lehetséges.

Fontos tudni, hogy a kártya fizikai megléte nem feltétele a horgászengedély kiváltásának, de az igen, hogy rendelkezzünk regisztrációval, és megfizessük a kártya költségét. Az erről szóló visszaigazolás birtokában jogosultak vagyunk a horgászokmányok kiváltására, ha megadjuk hat jegyű sorszámát kártyánknak.

Horgászengedély 2022 – Magyar Horgászkártya

Ebben a cikkben igyekszem ismertetni azokat a tudnivalókat, melyek az idei, 2022-es horgászengedély kiváltásához tudni kell. A horgászengedély 2022 évben a következők szerint váltható ki:

Horgászkártya regisztráció

2019.január 1-ét követően minden egyesületi tagságra kötelezett, vagy azt vállaló horgász számára kötelező a regisztráció. A gyermek horgászok számára nem kötelező, de kiváltható a horgászkártya, regisztrálni szükséges őket is.

A kezdetekkor a horgászkártya mellé küldtek egy csekket. Ez a Magyar Horgász újság előfizetési lehetősége volt, nem tudom, hogy még mindig küldik-e, mindenesetre nem kötelező befizetni!

horgászengedély árak 2022 horgászkártya
Ha kapsz a horgászkártya mellé egy csekket, csak akkor fizesd be, ha szeretnél előfizetni a Magyar Horgász újságra!

Horgászkártya kiváltása 2022

A horgászkártya kiváltása kétféle módon történhet. Online a horgaszjegy.hu felületén, illetve offline (személyesen) a regisztrációs pontok valamelyikén. A horgászengedély 2022 évi kiváltásának feltételéül megszabott kártya igényléséhez személyes adataink megadására van szükség. Ha korábban kiváltottad már a kártyát, természetesen idén nem kell újra kiváltanod, a 2022-es horgászengedély kiváltásakor is érvényes lesz.

Korábban jogsértő módon az adókártya szkennelt/fényképezett változatára is szükség volt, azonban ezt a jogsértő gyakorlatot megszüntették. (A MOHOSZ indoklása alapján azért volt szükséges az adóazonosító jel, mivel ez az egyetlen olyan azonosító szám, amely egyedi és nem változik) A horgászkártya regisztrációjához segítséget IDE KATTINTVA találhatsz.

Mit tartalmaz a horgászkártya?

A horgászkártya egy QR-kódot, nevünket, édesanyánk nevét, születési helyünket, időnket, a kártya kiállításának dátumát és érvényességét, valamit a kártya sorszámát tartalmazza. A horgászkártya kiváltásával jogot szerzünk a horgászengedély 2022 évi kiváltására. A kártya egyben tartalmaz egy biztosítást is, valamint különféle kedvezményeket biztosít tulajdonosának. 

A horgászkártyák horgászat során magadnál kell tartani, és ellenőrzéskor át kell adni az ellenőrzést végzőnek.

Horgászkártya ára 2022

A horgászkártya ára 2022-ben is 1732 ft +áfa, azaz 2200 forint. Az összeget online regisztráció esetén bankkártyával, személyes (offline) regisztráció esetén pedig postai csekken kell megfizetni a MOHOSZ részére. Ez a díj a kártya érvényességi idejére (kiváltástól számított 5. naptári év január 31.) szól. Tartalmazza a balesetbiztosítás díját, a kártya előállításának és személyre szabásának díját, valamint a postaköltséget.

Horgászkártya kézbesítése

A hivatalos információk alapján a Magyar Horgászkártya az igényléstől számított 30-60 napon belül legyártásra, és kézbesítésre kerül. Korábban ez a határidő jócskán kitolódott, amely a nagy mennyiségű regisztráció miatt történt, de folyamatosan készülnek és érkeznek a kártyák. Erről bővebben IDE KATTINTVA olvashatsz. 

Horgászengedély 2022 árak

A horgászengedély árak 2022-ben emelkedtek a 2021-es horgászengedély árakhoz képest. Az horgászengedély ára az ESZH, azaz Egységes Szövetségi Hozzájárulás emelkedése miatt drágult, mely 1000 forint többletkiadást jelent a tavalyi évhez képest. Emelkedett a horgászokmány tok ára is, amely így 650 forintba kerül, azonban megvásárlása nem kötelező.

A horgászengedély 2022-ben a következő részekből áll:

Állami horgászvizsga és vizsgabizonyítvány

 • Ára: 2019-től ingyenes, 2021-től digitális formában történik a vizsgáztatás, de személyes megjelenés továbbra is kötelező valamely vizsgahelyszínen

Kötelező horgász regisztráció és Magyar Horgászkártya

 • A horgász regisztráció díjmentes, a Magyar Horgászkártya ára 2200 ft öt évre

Horgászokmány tok

 • Megvásárlása nem kötelező, ára maximum 650 forint.

Egységes állami horgászokmány (EAH)

 • Állami horgászjegy: 3000 forint 
 • Fogási napló: 300 forint
 • Összesen az EAH 3300 forint
 • Szankciós (ha nem adtad le a fogási naplót időben): 6300 forint 
 • Kedvezményes Állami horgászjegy (gyermek, 70. életévét betöltött személy, vak vagy gyengénlátó, az állapotát igazoló okmányokat benyújtó mozgásszervi vagy hallási fogyatékos): Díjmentes

Egységes szövetségi hozzájárulás

 • Ára: 3000 forint
 • Mentesített ( gyermek, 70. életévét betöltött személy, vak vagy gyengénlátó, az állapotát igazoló okmányokat benyújtó mozgásszervi vagy hallási fogyatékos) : Díjmentes

Egyesületi tagdíj

 • Egyesületenként változó, de minimum 2000 forint.

A legolcsóbban tehát egy olyan horgász, aki időben leadta a fogási naplóját, nem vásárol tokot, nem rendelkezik horgász kártyával és az egyesület ahová belép a minimum tagdíjat kéri 10500 forintért válthatja ki idén az horgászengedély 2022 -ben. Ebből 2200 forint a Magyar horgászkártya ára öt évre. 

Ha már rendelkezel Magyar Horgászkártyával, a 2022-es horgászengedély kiváltásának ára minimum 8300 forintba fog kerülni.

Ha hasznosnak találod, oszd meg másokkal is!

Mindenkinek eredményes horgászatot kívánok a 2022-es szezonban!

 

Elindult a horgászkártya regisztráció – így tudsz regisztrálni

horgászkártya kiváltása
Így fog kinézni az új okmány. A horgászkártya kiváltása 2019-január 1-től kötelező!

A horgászkártya regisztráció elérhetővé vált! Érdemes már most kiváltani a horgászkártyát! Értékes nyereményeket sorsolnak azok között, akik már az elő regisztráció során igénylik a plasztik horgászkártyájukat. Ezzel nem csak a nyereményjátékban veszel részt, de a jövő évi várhatóan tömeges horgászkártya igénylések miatti esetleges csúszásokat is elkerülheted!

A horgászkártya regisztráció viszonylag egyszerű. Szükséged lesz arra, hogy az adókártyádat lefényképezd, vagy beszkenneld. A fényképezés során figyelj arra, hogy jól látható legyen, ne használj vakut! A vaku fénye kitakarhat az okmányokból az azonosításhoz nélkülözhetetlen adatokat. Lehetőséged van személyesen is kiváltani, a regisztrációs pontokon.

Horgászkártya regisztráció lépésről lépésre

Először is el kell látogatnod a https://horgaszjegy.hu/bejelentkezes oldalra. Itt tudsz regisztrálni a horgászkártya igényléséhez. Válaszd ki a felhasználói regisztráció menüpontot! A további lépéseket a regisztráció során készített képernyő mentéseken keresztül mutatjuk be!

 • Válaszd ki a  felhasználói regisztráció menüpontot!
horgászkártya regisztráció
Válaszd ki a felhasználó regisztráció menüpontot
 • Add meg az e-mail címed, és az általad választott jelszót! Fontos, hogy érvényes e-mail címet adj meg, ide fogják kiküldeni a regisztráció aktiválásához szükséges linket! Fogadd el a felhasználás feltételeket és adatkezelési tájékoztatót! Majd kattints a felhasználói regisztráció gombra!
horgászkártya regisztráció
Add meg az e-mail címed, és az általad választott jelszavad!
 • Ezt az üzenetet fogod látni, lépj be az e-mail fiókodba. Néhány perc után megérkezik a megerősítő e-mail.
horgászkártya regisztráció
Ezt az üzenetet fogod látni
 • Az e-mail fiókodba beérkezett e-mailben találsz egy linket. Arra kattints rá a regisztrációd megerősítéséhez!
horgászkártya regisztráció
Kattints a linkre a regisztrációd megerősítéséhez
 • Ha rákattintottál, aktiváltad a regisztrációdat, ezt a képet fogod látni. Ezután kattints a körben lévő fehér nyílra, ezzel visszalépsz a belépési oldalra.
horgászkártya regisztráció
Sikeres regisztráció aktiválás után ezt kell látnod. Kattints a fehér nyílra, így visszajutsz a belépési oldalra.
 • A belépési oldalon add meg a regisztrációhoz használt e-mail címed, és jelszavadat!
horgászkártya regisztráció
Add meg e-mail címed és jelszavad, majd a bejelentkezésre kattintva lépj be!

 

 • Ez a kép fog fogadni, amely elég üres. Nem kell megijedni, válaszd ki a jobb felső sarokban a neked megfelelő opciót! Horgász regisztráció (saját): Ha magadnak akarod elvégezni a horgászkártya regisztrációt. Horgász regisztráció (Saját gyermek), ha a gyermekednek szeretnéd kiváltani a horgászkártyát.  
horgászkártya regisztráció
Egy ilyen üres képernyő fogad majd. Jobb felső sarokban kiválaszthatod, hogy milyen horgászkártya regisztrációt szeretnél

Horgászkártya kiváltása – Személyes Adatok

 • Miután kiválasztottad a neked megfelelő menüpontot, add meg a kért adatokat! Töltsd fel az adóigazolványod fényképét. Ezt a fájl kiválasztása menüpontban tudod megtenni. A számítógépeden keresd meg a fényképet, és töltsd fel!  Fogadd el az adatkezelési tájékoztatót és a szerződéses feltételeket (jelöld be a négyzeteket)! Ha végeztél, kattints az egyeztetés gombra!
horgászkártya regisztráció
Add meg a kért adatokat, és töltsd fel az adókártyád fényképét!
 • A következő lépésként az állandó lakcímed és a kézbesítési címedet kell megadni. Ha a kettő megegyezik, jelöld be „Megegyezik az állandó lakcímmel” négyzetet. Ha nem, töltsd ki a kézbesítési címedre, ide fogják postai úton küldeni a kártyát.
horgászkártya regisztráció
Add meg az állandó lakcímed és a postázási címed, ha van.
 • Ezután ki kell választanod azt az egyesületet, amelyben jelenleg tag vagy. Ha elkezded beírni az egyesületed nevét, ki tudod választani a listából azt. A tagsági viszonyod kezdetének kitöltése nem kötelező, én sem töltöttem ki. Ha befizetted a tagsági díjat (van érvényes engedélyed) akkor jelöld be. Majd kattints a mentés gombra!
horgászkártya regisztráció
Kezd el beírni az egyesületed nevét, válaszd ki a legördülő listából. Töltsd ki a további adatokat is, majd kattints a mentés gombra!
 • Ezután várni kell, amíg ellenőrzik adataink helyességét, majd e-mailben értesítenek, ha végeztek. Ez nálam este 7-től reggel 8-ig tartott, amivel igazán megleptek, jóval hosszabb várakozási időre számítottam. Ezt fogjuk látni a horgászkártya regisztráció következő lépésében: 
horgászkártya regisztráció
Némi várakozásra ítélnek bennünket a horgászkártya regisztráció során. E-mailben értesítenek, ha végeznek az adatok ellenőrzésével
 • Ha megkaptuk az e-mailt, ismételten be kell lépnünk. Ezt fogjuk látni, kattintsunk az adatok véglegesítése gombra!
horgászkártya regisztráció
Miután értesítettek e-mailben az adatok ellenőrzéséről, lépj be ismét. Ezt fogod látni, kattints az adatok véglegesítése gombra

Horgászkártya regisztráció – Fizetési módok

 • Ezután kiválaszthatod, hogy hogyan szeretnéd kifizetni a 2200 forintos kiváltási díjat. Én a bankkártyás fizetés javaslom. Ha csekken szeretnéd befizetni, keresned kell egy regisztrációs pontot, majd sorban állni a postán. (A XXI. században a bankkártyás fizetés biztonságos az interneten keresztül. Nagyon komoly biztonsági rendszerekkel rendelkeznek a bankok, ráadásul biztosítva is vagy.)
horgászkártya regisztráció
Válaszd ki a fizetési módot. Én a bankkártyát javaslom.

Ha az online kártyás fizetést választottad, eljutsz a K&H Bank fizetési oldalára. Itt megadod a kártyád számát, beállítod az érvényességi idejét, és a hátulján található 3 jegyű CV kódot. Ezután kattints a „Fizetem gombra„!

horgászkártya regisztráció
Add meg a kártyád adatait, majd kattints a fizetem gombra
 • Néhány másodperc után végeztél is a horgászkártya regisztráció lépéseivel.  Nincs más dolgod, mint várni, hogy megérkezzen postán a horgászkártya. Ezt a képernyőt fogod látni:
horgászkártya regisztráció
Ezt a képernyőt fogod látni, miután kifizetted a kártyát.

A horgászkártya regisztráció meglepően gördülékenyen ment. Könnyen lehet végigmenni a lépéseken. Néha előfordul, hogy nehézkes a belépés, feltehetően sokan próbálják kiváltani a horgászkártyát. Ha bővebben olvasnál a horgászkártyáról, ide kattintva megteheted. Ne feledd, a horgászkártya bevezetése után is kötelező lesz a fogási napló vezetése.

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, kérlek oszd meg másokkal is, hogy nekik is segítséget nyújthasson!

Jön a Horgász Kártya! Ennyi lesz az ára

Horgász kártya

A MOHOSZ május 25-i ülésén elhangzottak szerint jövő évtől megszűnik a horgászigazolvány, helyét a Horgász Kártya váltja fel . A plasztik kártyát 2200 forintos áron vesztegetik majd, és 5 évig lesz érvényes. A hírt olvasva felrobbantak a horgász fórumok. Van aki pénzlehúzásnak tartja és megfenyegette a világot, hogy a Horgász Kártya bevezetésével abbahagyja a horgászatot. Van aki feleslegesnek gondolja és akad aki szerint remek ötlet.

Horgász Kártya kiváltása

A Horgász Kártyát szeptembertől lehet majd igényelni az előzetes elképzelések szerint. Azt azért ne felejtsük el, hogy hazánkban nem minden akkor indul el, amikorra betervezik. A Horgász Kártyát a horgaszjegy.hu felületén is lehet majd igényelni, amelyet postán küldenek majd meg az igénylőnek. A MOHOSZ elképzelései alapján eszközökkel fogja segíteni a szövetségeket, egyesületeket, akiknek feladatuk lesz a plasztik horgász kártyára való átállás. Az új horgászokmány kiváltásához a következőkre lesz szükség:

 • Személyigazolvány
 • Lakcímkártya
 • Adókártya

Jó minőségben beszkennelt másolatára. Amennyiben ezt otthonunkban nem tudnánk elvégezni, vagy nem értünk hozzá, a fentebb említett egyesületek és szövetségek kötelessége biztosítani a szükséges eszközöket és segítséget a horgász kártyánk kiváltására.

Mire jó a Horgász Kártya?

A horgász adatait a Horgász Kártyán fogják nyilvántartani. Ezzel kiváltásra kerülnek a papír alapú területi jegyek is. Digitálisan tárolják majd azt, hogy mely horgászvízre van érvényes területi jegyünk. Ezt a halőrök egy ennek megállapítására alkalmas eszközzel fogják megállapítani a kártya leolvasásával. Ha valamiért nem tudják leolvasni, pl lemerült a készülék, nincs térerő, stb, akkor a jogszerű horgászatot nem lehet megkérdőjelezni.  A területi jegyeket meg lehet majd vásárolni a horgász kártyának a kiváltását igazoló bizonylattal is, nem kell megvárni, míg kipostázzák. Az átállás így a területi jegyek kiváltásának esetén is zökkenőmentesen történhet. A fogási napló vezetése marad a régiben, az nem kerül digitalizálásra.

horgász kártya ára
A horgász kártya ára 5 évre 2200 forint.

Horgász kártya ára

A Horgász Kártyát, ahogy fentebb is írtuk 2200 forintért lehet majd kiváltani, és 5 évig érvényes. Sokan ezt az összeget nehezményezik, mert micsoda összeg. Ha kiszámoljuk, ez 440 forintot jelent évente, ami 1,369 forint egy napra lebontva.  Egy csomag jobb minőségű etetőanyag 1000 forint körüli összeg, a csoda pelletekről és egyebekről nem is beszélve.

Véleményünk szerint ez egy jó kezdeményezés, leegyszerűsíti az engedélyek kiváltását. A XXI. században a papír okmányok idejét múlt eszközök. Természetesen az átállás zökkenőmentessége terén nem várunk nagy csodákat, az eddig még sehol sem ment igazán. Feltehetően a legtöbb horgász nem szeptemberben fogja igényelni a Horgász Kártyát, hanem csak az engedély kiváltásának időszakában, tömegesen. Ez jelentős fennakadásokat okozhat majd.

Te mit gondolsz? Jó, vagy rossz ötlet a régi, jól bevált horgászigazolványt lecserélni


Forrás: Smartfishing 

 

Balatoni horgászat

balatoni horgászat

A Balaton hazánk, és egyben Közép-Európa legnagyobb tava. Kialakulását tekintve egy tektonikus, sekély vízű árok tó. Számos hazai halfaj megtalálható vizében, így nem csoda, hogy sokan érdeklődnek a balatoni horgászat iránt.

Hol lehet horgászni a Balatonon?

A Balaton vízfelülete 600 négyzetkilométer. A tó 77 km hosszú, átlagos szélessége 7,7 km, így bőven ad lehetőséget a balatoni horgászatra. A balatoni horgászhelyek megtalálását nehezítheti, hogy a Balaton part erősen beépített. Sok helyen jogosan, vagy jogtalanul, de elkerített partszakaszok találhatók. Ezekre a területekre sok esetben nem tudunk bemenni.

Nagyon eredményesen horgászhatunk csónakból, vagy etetett hellyel rendelkező stégről. Amennyiben egyik sem áll rendelkezésre, marad megoldásképp a balatoni horgászat partról.

Balatoni horgászat partról

A mólók egész évben várják azokat, akik a balatoni horgászatot partról szeretnék kipróbálni. Ezeken a helyszíneken általában a hajóforgalom, ami megnehezíti a horgászatot. Cserébe viszont általában mélyebb a víz, mint máshol. A mólók egész évben jó horgászhelyek lehetnek, de vannak olyan mólók is, ahol tiltott a horgászat. Erről mindképpen tájékozódj, mielőtt horgászni indulsz! Ha a mólókat választjuk horgászatunk helyszínéül, mindenképpen gondoljunk arra, hogy árnyékot nem fogunk találni. Nyári napokon semmiképpen se menjünk sapka, vagy napernyő nélkül!

A szabad strandok területén főképp a melegedő tavaszi, vagy az őszi lehülő időben próbálkozhatunk sikerrel, leginkább a déli parton. A sekély, melegebb víz miatt gyakran jön ki a hal a partszéli vizekbe. A balatoni horgászat partról jóval eredményesebb tud lenni ezekben az időszakokban, ha a strandokat keressük fel.

A fürdőhelyek megnyitásával csak éjszaka horgászhatunk a strandokon, de a sekély víz miatt nem valószínű, hogy a meleg időben túl sikeres horgászatban lenne részünk. Jóval esélyesebbek leszünk a nagyobb zsákmányra, ha nyáron inkább éjszaka próbálkozunk.

Fontos tudni, hogy a strandokon is szabályozhatják, korlátozhatják a horgászatot. Mindenképpen nézzünk utána, hogy engedélyezett e a horgászat azon a strandon!

Balatoni horgászat
A mólókról egész évben sikeresek lehetünk

Balatoni horgászjegy

 • A balatoni horgászjegy 2018-ban két féle engedélyt kínál, melyek területi érvényessége:
 1. Partközeli: A Balatonon a parttól a víz felé 1500 méter távolságig partról, vagy lajstromszámmal nem rendelkező vízi járműről jogosít horgászatra (behúzásra nem jogosít!).
 2. Általános: A BALATON egész területén feljogosít a Hajózási Szabályzat szerinti kishajó vagy magasabb kategóriába tartozó (lajstromszámmal rendelkező) vízi járműről való horgászatra, valamint természetesen parti vagy csónakos horgászatra is (behúzásra nem jogosít!).
 • Mind a két típusú balatoni horgászjegy 2018 évben a következő területekre is érvényes:
 • a Zala-folyón a fenékpusztai vasúti hídig,
 • a Hévíz folyáson a torkolattól a tó duzzasztó műtárgya előtt számított 50m-es alvízi szelvényig,
 • a Páhoki csatornán torkolattól a Hévíz folyásig,
 • az Egyesített övcsatornán a bárkázó hídtól a Gyöngyös patak befolyásáig,
 • a Fenyvesi-nyomócsatornán a szivattyúházig,
 • a Keleti-Bozót-csatornán a Lengyeltóti és Buzsák közötti út hídjáig,
 • a Jamai-patakon a bugaszegi halastó lecsapoló zsilipjéig,
 • a Tetves-patakon a balatonlellei halastavak lecsapoló zsilipjéig,
 • a Kismetszésen a 70-es főútig,
 • a Nagymetszésen a szóládi fahídig,
 • a Lesence-patakon,
 • a Kétöles-patakon,
 • a Tapolca-patakon,
 • az Egervíz-patakon,
 • a Burnót-patakon,
 • az Egermalom-csatornán a 71-es főútig,
 • a Határkülvíz-csatornán (Csömendi-árok) a Nyugati-övcsatornába való betorkollástól a Nikla és Csömend közötti út hídjáig. A csatornának azon szakasza, amely a Fehérvízi-láp Természetvédelmi Területen halad keresztül, nem horgászható, mert oda tilos belépni.

Ezen kívül mindkét fajta balatoni horgászjegy érvényes:

A Nyugati-övcsatornán a balatoni torkolattól a Határkülvíz-csatorna (Csömendi-árok) betorkollásáig, valamint a Sári és Cigány-belvíz-csatornán a somogyszentpáli bekötőúttól a Nyugati-Övcsatornáig.

A Kis-Balatonon, az I. számú déli tárózón 04-24 óra közötti időben, a Zalavár és Zalaszabar közötti út déli padkája és víz közti területről, a híd nyugati oldalától, a Babos-szigetről és a Kányavári-szigetről.

Az I. számú északi tározón a Zalavár és Zalaszabar közötti út északi oldalán, valamint a régi Zala-meder keleti partján a Bárándi-patak befolyásától a Zalavár és Zalaszabar közötti út hídjáig.

balatoni horgászat
Ha lehetőséged nyílik a balatoni horgászatra, ki ne hagyd…

Balatoni horgászjegy árak

Általános Balatoni területi jegy ára

Felnőtt Balatoni területi jegy ára

 • 1 napos 4,000 HUF
 • 3 napos 7,500 HUF
 • 10 napos 18,000 HUF
 • Éves 60,000 HUF

Ifjúsági Balatoni területi jegy ára

 • 1 napos 2,000 HUF
 • 3 napos 3,000 HUF
 • 10 napos 7,000 HUF
 • Éves 22,000 HUF

65 év felett

 • Éves 48 000 HUF

Gyermek Balatoni területi jegy ára

 • Éves 1,500 HUF

Partközeli balatoni területi jegy ára

Felnőtt partközeli

 • 1 napos 2,500 HUF
 • 3 napos 4,500 HUF
 • 10 napos 7,000 HUF
 • Éves 26,000 HUF

Ifjúsági partközeli

 • 1 napos 1,000 HUF
 • 3 napos 2,000 HUF
 • 10 napos 3,000 HUF
 • Éves 10,000 HUF

65 év felett

 • Éves 21,000 HUF

Turista Balatoni területi jegy ára

 • 1 napos 2,000 HUF
 • 3 napos 4,000 HUF
 • 10 napos 6,000 HUF        –

Kiegészítő általános

 • 1,500 HUF

Behúzós Balatoni területi jegy ára

 • 3 napos 12,000 HUF
 • 7 napos 20,000 HUF
 • Éves 60,000 HUF
 • Felnőtt (kiegészítő)
 • 3 napos 4,000 HUF

Balatoni horgászrend

A Balatoni horgászrend a balatoni horgászat szabályait tartalmazza, amely sok esetben eltérést mutat az általános horgászrendtől. Mielőtt balatoni horgászatra adnád a fejed, mindenképpen olvasd át!

A Balaton és vízrendszerének kezelője a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt, akik évek óta komoly munkával igyekeznek a balatoni horgászatot népszerűsíteni. A szabályozásaik és törekvéseik kifejezetten a balatoni horgászat fejlődésének érdekét szolgálják.

A Balatoni horgászrendet itt találhatod meg.

balatoni horgászat
Ilyen csodás látvány vár, ha a balatoni horgászat mellett döntesz

Fogási napló leadása 2022

fogasi naplo leadasa
Fogási napló leadása

Fogási napló leadása 2022

Hogyan történik a fogási napló leadása, mit kell tenni a fogási naplóval leadás előtt?

 • A fogási napló leadása előtt a 7. oldalon található Éves összesítést kitölteni, azaz összeszámolni, hogy az érvényességi idő alatt hány napot töltöttél horgászattal és beírni „Az évben horgászattal eltöltött napok száma” részbe

A 38-43 oldal között található V. Éves fogászösszesítő táblázat. Ide fel kell tüntetned:

 • Vízterület neve, víztérkódja
 • A felsorolt halfajok adott vízterületen fogott darab számát és összsúlyát
 • A 43. oldal alján az adott halfajokból fogott összesített súlyt kell beírni

Hol kell leadni a fogási naplót?

A fogási napló leadásának helyszínére két lehetőséged van:

 1. Az a horgászegyesület, ahol kiváltottad az előző évi engedélyed
 2. Az a horgászegyesület, ahol kiváltod az aktuális évi horgászengedélyed

Pl.:

 1. Ha én 2021 évben a Gipsz Jakab HE tagja voltam, és nem akarom még kiváltani a 2022-es engedélyt, de itt a fogási napló leadásának határideje, akkor elmegyek a horgászegyesületemhez és leadom a fogási naplót. Az utolsó oldalán található igazolást az egyesületnél kitöltik, lebélyegzik és átadják nekem. Ha ki akarom majd váltani az engedélyt, ezzel tudom igazolni, hogy határidőben, hiba nélkül leadtam a fogási naplómat 2021. évre.
 2. Ha nem annál a horgászegyesületnél szeretnék tag lenni 2022-ben, ahol 2021-ben voltam, akkor február 28-ig annál a horgászegyesületnél, ahol tag szeretnék lenni leadom a fogási naplót, de akkor már ott is kell kiváltanom az engedélyemet.

Fogási napló leadásának határideje 2022:

Tárgyévet követő év február 28-a, tehát minden évben, így idén, 2022-ben is a fogási napló leadásának határideje 2022 február 28.

Haltáp használata a horgászatban

haltáp

A horgászok igen találékony emberek, szinte mindennel próbálkoztak már, hogy eredményesebbek legyenek a horgászatban. Az állatok takarmányozására szánt különféle takarmányokat darálva, különféle összetevőkkel vegyítve már nagyon régóta használják. A horgászat fejlődésével aztán előtérbe kerültek a modernebbnek tekinthető, korábban nehezebben elérhető haltápok, melyeket mára előszeretettel használunk horgászataink során.

Miért jó a haltáp, mint etetőanyag?

A horgászboltok polcai roskadoznak a különféle fajtájú, formájú és kiszerelésű etetőanyagoktól. Ember legyen a talpán, aki megmondja melyik a legjobb választás, ami mindenhol jól teljesít. Feltehetően ilyen etetőanyag nem létezik, de nagyon sok terméknek ugyanaz a haltáp fajta az alapja.

A tápokat eredetileg nem horgászatra fejlesztették ki, hanem a haltermelők számára készültek a halak takarmányozására. Mindent tartalmaz, ami a halak gyors fejlődéséhez szükséges. Jó alternatívás jelent a halak táplálására, mert viszonylag olcsón beszerezhető, optimális tápanyagtartalommal rendelkező eleséget jelent a halak számára.

Mivel a legtöbb horgászvízben a halak nem képesek leívni, ezért a halakat rendszeresen tógazdaságokból telepítik. A frissen betelepített halak ismerik és szeretik a haltápot, mivel igen valószínű, hogy egész életük folyamán rendszeresen fogyasztották azt a tógazdaságokban.

A horgászok felismerve ezt a lehetőséget, elkezdték hát használni a különféle haltápokat a mindennapi horgászatban. Egyrészt eleinte igen olcsón lehetett jó etetőanyaghoz jutni, másrészt, mivel a halak számára is vonzó volt, a fogások is javultak. Ezt aztán felfedezte magának a horgász ipar is.

Ezeket a haltápokat saját nevükön, vagy átcsomagolva elkezdték forgalomba hozni, és különféle keverékeket összeállítani a kapható haltápokból. Természetesen minden bizonnyal vannak olyan gyártók, vagy forgalmazók, akik teljesen egyedi, saját maguk által fejlesztett etetőanyagot hoznak forgalomba, de szép számmal akad olyan is, aki mindössze átcsomagolja saját kiszerelési formájába.

Haltáp kiválasztása

A haltápok között többféle mérettel találkozhatunk. A 2 mm átmérőtől egészen a 2-3 centiméter átmérőig. Azt, hogy melyiket válasszuk, az alapján lehet eldönteni, hogy mire szeretnénk használni. Ha etetőkosárba szeretnénk etetőanyagként használni, a 2-4 mm-es haltápok a legjobbak, vegyítve akár más por alapú etetőanyagokkal. Ha rendszeresen etetünk egy helyet, vagy a horgászat előtt akár kézzel, akár spombbal, vagy rakétával etetjük meg a horgászhelyet, jobb választás lesz a nagyobb méretű haltápok használata.

haltáp horgászat
A haltápot rakétával, spombban, kézzel is bejuttathatjuk az etetésre, akár más magvakkal keverve is

 

Összetételüket tekintve többféle termék áll a rendelkezésünkre. Nagyon gyakran magas fehérjetartalmú, halliszt alapúak a pelletek, de találhatunk magas szénhidrát tartalmú, növényi alapú termékeket is. A legismtertebbek és legnépszerűbbek talán az Aqua garant és a Coppens pelletek, melyek megreformálták az elmúlt évtizedben az etetőanyag piacot.

A haltápok használata a horgászatban nem csak a horgászok számára jó kiemelkedő teljesítménye miatt, de a halak számára is megfelelő tápanyagokat tartalmaz. Így biztosak lehetünk abban, hogy a használt etetőanyag nem csak minket juttat élményekhez, de a halak számára is igazi csemege lesz.

Legyél Te is versenybíró a XXVII. Horgász Európa bajnokságon!

Június 24-25-én rendezik meg a XXVII. Horgász Európa-bajnokságot, amelyet a kaposvári Deseda tavon rendez a MOHOSZ. Az idei évben rekord számú nevezés érkezett, így több, mint 70 versenybíróra van szükség a verseny lebonyolításához.

Ehhez kéri a horgászok segítségét a MOHOSZ a facebookon. A versenybírók feladata egy megadott táblázatban jelölni két horgász fogásainak darabszámát, majd a fogásokat megadott szempontok szerint összegezni. A versenybírósághoz tartozik még, hogy amennyiben rendkívüli esemény következik be, a versenybírónak értesíteni kell a vezető szektorbírót.

Mit kínál a MOHOSZ a versenybíróknak?

Pénzbeli juttatással nem jár a bíráskodás, de az emléken felül a MOHOSZ biztosít minden bírának 2 db egyedi, az EB-re készített pólót, sapkát, széket, napernyőt, amelyet a versenyt követően a bírák megtarthatnak. Ezenkívül még napi kétszeri étkezést biztosítanak a segítőknek.

Jelentkezni a képen látható telefonszámokon tudsz.

Aki segíteni szeretne, abban az esetben jelentkezzen, ha mindkét napon jelen tud lenni, és ellátni a feladatokat. A jelentkezésről bővebben a MOHOSZ facebook oldalán olvashatsz, ide kattintva. 

30.000 balint telepítettek a FŐHESZ vizeibe

2023. 06. 12-én mintegy 30.000 darab balint telepített a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége a kezelésében lévő Kis-Háros sziget környékén. Mint írják, az előnevelt balin ivadékok átlagban 6 cm hosszúak. A halakat több részletben engedték újtukra a vízben, ahol remélhetőleg sok horgásznak okoznak majd örömöt a jövőben.

Az eredeti hírt a FŐHESZ a facebook oldalán osztotta meg:

Elképesztő rekordfogás a IX. IBCC-n

A Balaton hazánk legnagyobb tava, nem véletlenül hívják a Magyar Tengernek. A Balaton immáron kilencedik alkalommal adott otthont a Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupának (IBCC), amely a világ legnagyobb bojlis horgászversenye.

A megmérettetésen 21 országból 255 csapat vett részt. A verseny közel 140 óra, mely alatt a versenyzők az időjárás számos arcával találkozhattak, és küzdhettek az elemekkel, valamint a halakkal. A Balaton különösen kegyes arcát mutatta a versenyzők felé, így az idei évben minden eddigi mennyiséget felülmúlt a kifogott halak súlya, ezzel elképesztő rekord született a verseny életében.

Az új IBCC rekord: 75,845 tonna ponty

Az új rekord pontos súlya 75.845,6 kg ponty, mely a tavalyi szintén nem lenézendő, 30 tonna mennyiséghez képest hatalmas ugrást jelent. Az új rekord eléréséhez a csapatok elképesztő mennyiségű, 7872 darab pontyot tereltek ideiglenesen a partra.

Az első helyen a Nikl & Carp´R´Us 3. csapata nyerte, 1337,24 kg-nyi ponty megfogásával. A legnagyobb halat a Cereal Boilies csapat fogta, a pontos súlya 30,7 kg volt.

A legnagyobb halat kifogó csapat, a boldogságuk magáért beszél

Nehéz szavakat találni….

A verseny megálmodója, a The Fishing&Hunting csatorna tulajdonosa, Radu Morar örömmel zárta az eseményt:

A verseny megálmodója, Radu Morar

„Nehéz szavakat találni erre a fantasztikus teljesítményre. Hálával tartozunk minden támogatónknak, szponzorunknak, kollégánknak, nélkülük nem lenne ilyen sikeres ez a verseny. A GPS-adatokból tudjuk, hogy a horgászok mintegy 22.000 km-t tettek meg a vízen csónakjaikkal. Ez egy olyan hosszú út, mintha az Egyenlítő mentén a fél világot megkerülték volna. Eközben a világ másik fele – közel 100 országból a Fishing&Hunting adásain és az esemény live közvetítésén keresztül – őket és a rendkívüli teljesítményüket figyelte.  Gratulálok minden csapatnak, 2024-ben találkozunk a jubileumi, X. Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupán”

Gratulálunk a helyezetteknek és minden csapatnak, akik végig csinálták ezt a versenyt és hozzájárultak az új rekord felállításához!

 

Horgászengedély kiváltása 2023 árak és a legfontosabb tudnivalók

horgászengedély kiváltása 2023

Magyarországon napjainkra kb 800.000 ember hódol a horgászat szenvedélyének. Van, aki egész évben, szinte minden nap a parton van, és vannak olyanok is, akik évente 1-2 napot, vagy hetet töltenek a vizek partjain. Bármennyit is töltsünk horgászattal a jövőben, a horgászengedély kiváltása 2023 évben mindannyiunknak drágább lesz. Nem csak az állami engedély kerül majd többe, de a területi jegyek ára is emelkedik majd.

Ki jogosult a horgászengedély kiváltására?

A horgászattal kapcsolatos szabályokat a 2013. évi CII. Halgazdálkodásról és hal védelméről szóló törvény részletezi. E törvény alapján horgászengedélyt az a személy válthat, aki harmadik életévét betöltötte, van állami horgászvizsga bizonyítványa, vagy korábbi érvényes horgászjegyét bemutatja és igazolja horgászegyesületi tagságát, valamint a horgász regisztrációt elvégezte és a kártya kiváltására kötelezettek esetén a horgász kártyát kiváltotta.

Mentesül a horgászvizsga kötelezettsége és a kötelező horgászegyesületi tagság alól az a gyermek, aki a harmadik életévét már betöltötte, egészen addig az évig, melyben 15. életévét betölti. Szintén mentesülnek ezek alól a kötelezettségek alól a súlyos testi vagy értelmi fogyatékossággal élők, amennyiben állapotukról szóló orvosi igazolásokat a horgászvizsga bizottság számára benyújtják.

Hogyan lehet horgászvizsgát letenni?

Horgászvizsgát 10 éves kortól lehet tenni. A horgászvizsga feltétele, hogy a leendő horgász regisztrálja magát a horgaszjegy.hu oldalon, és igényelje a horgászkártyát. Nem szükséges hozzá fizikailag a horgászkártya megléte, elegendő már a regisztráció és a szükséges díj megfizetése is. Amennyiben a vizsga időpontjáig nem készül el, nyugodtan elvégezhető a vizsga érvényes regisztráció birtokában is.

A horgászvizsga időpontok a horgaszjegy.hu oldalon belépve megtalálhatóak, ahol jelentkezhetünk a vizsgára is. A horgászvizsga díjtalan. Gyakran tartanak előtte vizsgafelkészítő tanfolyamot is, melyen érdemes részt venni.

Turista horgászengedély kiváltása 2023

Évente egy alkalommal lehetőség van turista horgászengedély kiváltására. Ez kiváltástól számítva 90 napig érvényes, és területi jegy váltása mellett jogosít fel korlátozott feltételek mellett horgászatra. Elsősorban azoknak javasolt, akik csak egy-egy nyaralás alatt, vagy nyáron szeretnének egy-két napot horgászni. Kiváltását a horgász regisztrációs felületen lehet kiváltani. Feltétele a turista horgászvizsga megszerzése, melyet online lehet kitölteni. A tesztben 20 kérdést tesznek fel. A sikeres vizsgához legalább 15-re helyes választ kell adni. Naponta 3 alkalommal lehet tesztet kitölteni.

Horgászkártya regisztráció 2023

A horgász regisztráció és a horgászkártya kiváltása az egyesületi tagságra kötelezett horgászok számára továbbra is kötelező. Érvényessége 5 év, ára nem változott 2023-ban sem, továbbra is 2200 forint. A horgaszjegy.hu oldalon lehet regisztrálni, illetve befizetni a díját. A legtöbb esetben horgászengedélyt forgalmazó üzletekben, valamint horgász egyesületekben is segítenek a kiváltásban, ha szükséges.

Mire jó a horgász regisztráció és a horgászkártya?

A horgász regisztrációval a MOHOSZ a visszaélési lehetőségeket kívánta megszüntetni, és a horgászattal kapcsolatos okmányok nyilvántartását egységesíteni. A regisztrációs felületen látható minden adatunk, mely a horgászattal kapcsolatos. Válthatunk területi jegyet, illetve látjuk érvényes engedélyeinket, korábbi fogásainkat.

A horgászkártyát horgászat során magunknál kell tartani, és ellenőrzéskor az engedéllyel együtt át kell adni az ellenőrzést végzőknek, akik a kártyán található QR kód alapján lekérdezhetik adatainkat.

Állami horgászengedély árak 2023

Az idei évünk, különösen a második fele, a rohamosan emelkedő árak időszaka volt. Az infláció nem kerül el bennünket, horgászokat sem. Már a 2022-es engedély árak is emelkedtek, de a horgászengedély kiváltása 2023 évben még több pénzbe fog kerülni. Az áremelkedés szükségességét a megnövekedett költségekkel magyarázza a MOHOSZ. Természetesen érthető, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet minden szereplőt érint, így a MOHOSZ sem lehet kivétel, de félő, hogy az egyre emelkedő kiadásaink miatt a horgászatra áldozható összeg egyre kevesebb lesz, és egyre kevesebben fogják kiváltani az engedélyt.

A horgászengedély 2023-ban a következő részekből áll:

Állami horgászvizsga és vizsgabizonyítvány

 • Ára: 2019-től ingyenes, 2021-től digitális formában történik a vizsgáztatás, de személyes megjelenés továbbra is kötelező valamely vizsga helyszínen

Kötelező horgász regisztráció és Magyar Horgászkártya

 • A horgász regisztráció díjmentes, a Magyar Horgászkártya ára 2200 ft öt évre

Horgászokmány tok

 • Megvásárlása nem kötelező, ára maximum 850 forint.

Egységes állami horgászokmány (EAH)

 • Állami horgászjegy: 5000 forint
 • Fogási napló: 500 forint
 • Összesen az EAH 6000 forint
 • Szankciós (ha nem adtad le a fogási naplót időben): 11000 forint
 • Kedvezményes Állami horgászjegy (gyermek, 70. életévét betöltött személy, vak vagy gyengénlátó, az állapotát igazoló okmányokat benyújtó mozgásszervi vagy hallási fogyatékos): Díjmentes

Egységes szövetségi hozzájárulás

 • Ára: 5500 forint
 • Mentesített ( gyermek, 70. életévét betöltött személy, vak vagy gyengénlátó, az állapotát igazoló okmányokat benyújtó mozgásszervi vagy hallási fogyatékos) : Díjmentes

Egyesületi tagdíj

 • Egyesületenként változó, de minimum 2000 forint.
 • ESZH alól mentesítettek számára 1000 forint

A legolcsóbban tehát egy olyan horgász, aki időben leadta a fogási naplóját, nem vásárol tokot, már rendelkezik horgász kártyával és az egyesület ahová belép a minimum tagdíjat kéri 13500 forintért válthatja ki a horgászengedélyt 2023-ban. Így tehát 3000 forinttal kell többet fizetni az állami engedély kiváltásáért, mint 2022-ben kellett.

Összevont területi horgászengedély árak 2023

A területi horgászengedély árak 2023-ban átlagosan 24-al emelkedtek a 2022-es évhez képest. A megtartható halmennyiség a tavalyi évhez képest nem változott.

 • Éves általános országos területi jegy felnőtt teljes árú: 98.000 forint
 • Éves általános országos területi jegy felnőtt kedvezményezett: 72.000 forint
 • Éves általános országos terület gyermek jegy: 3000 forint
 • Éves általános dunai területi horgászengedély felnőtt, teljes árú: 64.000 forint
 • Éves általános dunai területi horgászengedély felnőtt, kedvezményezett: 48.000 forint
 • Éves általános tiszai területi horgászengedély felnőtt, teljes árú: 69.000 forint
 • Éves általános dunai területi horgászengedély felnőtt, kedvezményezett: 53.000 forint
 • Éves sportcélú országos területi jegy felnőtt, teljes árú (csak versenyzőknek): 38.000 forint
 • Éves sportcélú országos területi jegy kedvezményezett (csak versenyzőknek): 22.000 forint

A horgászengedély kiváltása 2023-ban költségesebb lesz, mint 2022-ben volt, de nem csak az engedély, hanem a horgászathoz szükséges kellékek ára is emelkedni fognak. Nehezebb lesz idén a horgászok sorsa, sokak sajnos valószínűleg ritkábban engedhetnek majd meg maguknak egy horgászatot.

Eredményes horgászatot kívánok neked a 2023-as évben! 

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg másokkal is! 

Jelentősen emelkednek a 2023-as horgászengedély árak

A 2023-as horgászengedélyhez mélyebben kell zsebbe nyúlnunk, mint az idei évben. Ugyan a 2022-es horgászengedély árak is emelkedtek, azonban jövő évi árak jóval jelentősebben drágulnak majd. Az idei évben tapasztalható infláció sajnos megmutatkozik majd a horgászat terén is, melyről a MOHOSZ közleményt adott ki, melyet változtatás nélkül  közlünk.

A MOHOSZ legfőbb döntéshozó szervezete, a Választmány 2022. október 28.-án egyhangú döntésével elfogadta a horgászokat terhelő 2023. évi központi díjak és árak meghatározását, illetve a horgászszervezetek saját jogon történő árképzésének horgászszövetségi irányelveit. A gyors és hiteles tájékoztatás érdekében a MOHOSZ OHSZK a jelen közleményben ismerteti a főbb döntéseket, s egyben jelzi, hogy valamennyi médiumot ezen formában kívánja tájékoztatni, kérve a közlemény pontos átvételét.

Sajnálatos tény, hogy a magyar halgazdálkodást a háborús infláció mellett az évszázad aszálya is nagyon súlyosan érintette. Az eredményes haltermeléshez takarmány, a vízellátáshoz energia, a szállításhoz üzemanyag és az egész, jellemzően időigényes, hároméves termelési folyamathoz emellett jelentős élőmunka is szükséges. Maga az ágazat ezért sem rendelkezik jelentős nyereségképző erővel, nincsenek érdemi tartalékai, ugyanakkor haltermelés nélkül nincs telepítés. Egyenes következményként a legfontosabb horgászhal, egyben a fő telepítendő faj, a ponty őszi beszerzési középára egy év alatt több, mint 70%-kal emelkedett.

A horgászati célú halgazdálkodás legfőbb költségeleme a haltelepítés, de emellett a halőrzés, a vízpartok fenntartási munkálatai, sőt a személyes jelenlétű horgászati okmányolás is ugyanúgy érintett a haltermelésnél már felsorolt fő költségnemek jelentős és elkerülhetetlen emelkedésében.

Az uniós források legalább arányos biztosítása, a felzárkóztatás esélyének célzott állami támogatásokkal történő megteremtése a haltermelés és a horgásztatás esetében kulcsfontosságú igény és kérés a kormányzat felé, de ezen tárgyalásoknak az ismert gazdasági okok miatt most még nincs itt az ideje.

Mindezen tények ismeretében a MOHOSZ korábban elfogadott stratégiájának és a hatékony válságkezelést megcélzó intézkedési tervének is megfelelően a Választmány megerősítette, hogy a 2023. évre kiemelt cél horgászat, a halfogás és a halelvitel jelenlegi, széles körben elérhető lehetőségének megtartása, a telepítések teljesítőképesség függvényében való folytatása, s ezzel párhuzamosan a szakmai alapú, felelős halgazdálkodás, benne kiemelten a halőrzés változatlan színvonalon való fenntartása. Ezt követően, az összes belső megtakarítási lehetőség előzetes feltárása, majd elrendelése után került sor a minimálisan szükséges áremelések mértékének meghatározására.

A Választmány úgy ítélte meg, hogy a horgászt igazából a horgászattal kapcsolatos összes költség változásának együttes hatása érinti meg, számára másodlagos a belső, feladatalapú költség- és jogcímmegosztás. Így tekintettel az átvállalt állami feladatok, mint közfeladatok inflációkövető forrásigényére, a legnagyobb mértékű, a ponty ismertetett áremelésével összevethető díjemelés a még jogszabályban is rögzítendő állami- valamint a központi horgászszervezeti (ESZH) díjaknál következik majd be. Ennek oka, hogy e forrásokból történik a horgászszervezetek munkáját támogató, normatív, illetve pályázati alapú feladatfinanszírozás, visszaosztás is.

Az utánpótlás biztosítása érdekében, illetve a horgász szolidaritás alapján ezen díjaknál továbbra is megmaradt a gyermekek, a fogyatékkal élők, továbbá a 70 éven felüliek teljes díjkedvezménye (mentesítése), amely mintegy 120.000 horgászt érint. Nem változott a horgász regisztráció és az állami horgászvizsga ingyenessége, a Magyar Horgászkártya ára sem.

A tagdíj és a területi jegy ára szintén csak együttesen értelmezhető a vízhasznosító egyesületeknél, mivel a horgász számára igazából ezen esetben is mindegy, melyik elem milyen mértékben emelkedik. Így a kitűzött célok megvalósítása érdekében a Választmány a MOHOSZ haszonbérletébe tartozó vizek esetében kötelező érvénnyel, a többi horgászkezelésű vízterületnél ajánlásként kereteket határozott meg az adott díjak halgazdálkodói jogkörben történő emelésére. Ez a felnőtteknél alapesetben maximum 30%-ot, a gyermekeknél 20%-ot jelent. Szintén hasonló, átlagosan 24%-os mértékben emelkednek majd a MOHOSZ országos, a dunai és tiszai összevont területi jegyei is. E jegyeknél egy új, jelentős nyereményjáték indítása is várható, ahol többek között a szerencsések visszanyerhetik az engedélyek árát, vagy értékes horgászfelszerelésekkel is gazdagodhatnak.

Az összes díj- és áremelés előkésztése során több mintaszámítás is elvégzésre került, ennek keretében beárazásra került a 2021. évi átlagos horgász halelvitel beszerzési értéke is, amely 62.000 Ft. A modellek alapján végül átlagosan a ponty eddig már bekövetkezett árváltozásának kevesebb mint a fele, mintegy 25-30% az aktív, teljes jogú horgász esetében várható éves horgászati költségnövekmény, ide nem értve a horgászcikkek, etetőanyagok árváltozásait. A tagszövetségek és az egyesületek, valamint a Balaton és a Tisza-tó hasznosítói a saját hatáskörükben döntik el a végleges díjakat, árakat és azt, hogy milyen típusú területi engedélyeket milyen halelviteli lehetőséggel, illetve személyi kedvezményekkel adnak ki a következő évre.

A választmányi döntések keretében sor került a 2023. évi Országos Horgászrend és a helyi horgászrendekre vonatkozó irányelvek elfogadására is, illetve ismertetésre kerültek a tárgykörben várható jogszabályi változások is. Mivel így most már minden tervezési feltétel adott, az Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ egyidejűleg felkérte a horgászszervezeteket, hogy lehetőleg december 1-jéig mindenki tegye közzé a tervezett jövő évi árakat és a kapcsolódó főbb helyi horgászrendi elemeket, hogy a horgászoknak legyen idejük választani, dönteni a horgászat folytatásának helyét és módját illetően. A MOHOSZ az ismertetett döntéseket a hivatalos honlapján a mai napon közzéteszi.

A további döntésekről és lehetőségekről, valamint az évváltással kapcsolatos feladatokról a MOHOSZ december közepéig újra tájékoztatja majd a közvéleményt. A Választmány őszintén bízik abban, hogy e nehéz időszakban is a legtöbbünknek megmaradhat a horgászat lehetősége és így a horgászok áldozatvállalásának köszönhetően egyben sikerül megőrizni a horgászszervezetek működőképességét is a közös jövőnk, a horgászat és Magyarország halállománya érdekében!

 

Tökéletes járgányt keresel a horgászathoz? Az elektorbiciklit neked találták ki!

A horgászat népszerű hobbi, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy igazán alkalmas arra, hogy kikapcsoljon: csend, természet, valamint egy minimálisan impulzív tevékenység, ami mellett lehetőségünk van arra, hogy kicsit elmélyedjünk a gondolatainkban, kizárva a mindennapok „zaját”. Ehhez azonban el is kell jutni a vízpartra, ahol horgászhatsz, ez pedig nem mindig egyszerű. Autóval sokszor nem megközelíthetők az igazán jó helyek, gyalog pedig messze lehet. Egy elektrobicikli segítségével azonban úrrá lehetsz a problémán.

Mit tud az elektrobicikli?

Az elektrobiciklik pontosan olyanok ránézésre, mint az átlagos kerékpárok. Egy óriási különbség van köztük: az elektromos verzióban van lehetőség elektronikusan, tehát tekerés nélkül hajtani a biciklit. Ez a funkció nagyon jól jöhet akkor, ha nehéz terepen bringázunk, és emelkedőn felfelé jól jönne egy kis rásegítés, vagy akkor, ha hosszabb távot teszünk meg, és a lábaink örömmel fogadnának egy kis pihenést.

Az elektrobiciklik nem foglalnak nagy helyet, nem kifejezetten nehezek, és mindent tudnak, amit egy kerékpárnak tudnia kell – és még egy kicsit többet is. Többféle kivitelben, változatos tulajdonságokkal érhetők el, így mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő darabot.

Miért jelentenek az elektrobiciklik ideális választást horgászathoz?

Ahogy már említettük, a legjobb horgászhelyek sokszor nincsenek közel, autóval azonban nem megközelíthetők. Gyalog megterhelő lehet már maga a táv is, nem mellesleg a felszerelést is magunkkal kell cipelni. Ilyenkor jól jön valamilyen jármű, amivel akár egy kis ösvényen is tudunk közlekedni, a holmijaink súlyát pedig cipeli helyettünk. Nos, egy elektrobicikli ezeknek az igényeknek tökéletesen megfelel, azzal a plusszal, hogy még segít is egy kicsit, hogy könnyebben és gyorsabban érjünk a kiszemelt helyre.

Praktikus és ideális járgány a nehezebb terepeken, ezért tökéletes választás azoknak, akiknek a horgászat a szenvedélyük, és szeretnek olyan területeket felfedezni, ahol nincsenek túl sokan, és jobb a kapás. Egy elektrobicikli azért is szuper befektetés, mert csökkentheti az autóhasználatot, ami, valljuk be, az emelkedő üzemanyagárak mellett szintén nem utolsó szempont.

(Szponzorált tartalom)

Tölthető fejlámpa – Fenix HM51R Ruby V2.0 fény az éjszakában

A fejlámpa mostanában már mindenkinél alapfelszerelés, aki éjszakai horgászatot tervez, mivel tényleg nagyon praktikus eszköz. Emlékszem, amikor még zseblámpákkal jártunk ki az éjszakai horgászatra, mert akkoriban még fejlámpákat nem igazán gyártottak. És mit szenvedtünk vele! De ez már szerencsére a múlté. Most viszont olyan sokfélét gyártanak, hogy nem is tudom, hová kapjam a fejem.

Vannak horgászok, akik nem foglalkoznak ezzel túl sokat, és úgy gondolják, ha csak ritkán járnak éjszakai horgászatra, egy egyszerű fejlámpa biztosan elég lesz nekik. Sajnos a legtöbben hamar rájönnek, hogy tévedtek és a vásár fölösleges pénzkidobás volt. Másrészt van a horgászoknak egy csoportja, akik nagyon gyakran horgásznak éjszaka pontyra, vagy harcsára, akik hajlandóak fizetni egy jó fejlámpáért, mert már tudják, hogy a minőségbe való befektetés mindig megtérül.

Nem tartozom semmilyen konkrét csoporthoz, de tisztában vagyok vele, hogyan megy ez, ezért valami ésszerű kompromisszumot keresek, és ezzel biztosan nem vagyok egyedül.

Szóval mit várok egy ilyen „ésszerű” fejlámpától, ami jól fog szolgálni, amiben bízhatok és nem kell hozzá hitelt sem felvennem?

Szeretném, ha nem lenne túl nagy és nehéz. Egy kézzel könnyen fel- és levehető legyen, ezért nem akarok semmiféle pánt-gubancot. Továbbá arra van szükségem, hogy a lámpa egy kézzel is irányítható legyen anélkül, hogy bármit is keresni kellene rajta, tehát ideális esetben mindent egy gombbal tudjak kapcsolgatni.

Legalább két különböző fényáram mellett mindenképp értékelem a piros fényt, a halakat nem ijeszti meg annyira, mint a fehér fény. Ha vízálló a fejlámpa, akkor az esőben nem kell aggódnom, hogy beázik, vagy ha véletlenül a vízbe esik, akkor sem romlik el. Természetesen nem érdekel semmilyen elem-faló lámpa, és szívesen venném, ha a tápegység újratölthető lenne. Ideális esetben USB-n keresztül, például power bankról vagy más forrásból. Végül, de nem utolsósorban nagyon sajnálnám, ha a fejlámpa tönkremenne rögtön az első leejtés után…

Piros fényre állítva nem ijeszti meg a halakat

Hát, nem kevés amit kérek, tudom, de ha valamire már költök, akkor azt akarom, hogy az tartós legyen és megbízhatóan működjön. Nem szeretnék nagy összegeket fizetni csak a céglogóért, vagy a drága csomagolásért, amire nincs is szükségem. Gondoljátok, hogy nem lesz könnyű ilyen fejlámpát találni? Hiba! Ma már csak annyit kell tenni, hogy beírod az igényeid a keresőbe, és már csak úgy ömlik rád az információ. Már csak a választás marad hátra. Én a www.kronium.hu webshop kínálatában találtam meg azt a Fenix lámpát amit kerestem. Ez a márka nagyon gyorsan megbecsülést szerzett a piacon, elsősorban a lámpák minőségének és tartósságának köszönhetően, mivel rendkívül extrém környezetben is használhatók. Éppen ezért gyakran használják őket a katonaságnál, a rendőrségnél, és az igényes outdoor sportok kedvelői is.

Fenix HM51R Ruby V2.0 a tökéletes választás

A Fenix HM51R Ruby V2.0  fejlámpa a második generációs, azaz a Fenix HM50R V2.0 termék továbbfejlesztett változata. Ez közvetlenül a helyi piacra tervezett modell. A gyártó figyelembe vette a modellre érkező visszajelzéseket és kéréseket. Akár 700 lumen fényáramot és 120 méteres hatótávot kínál, ami több mint elég az igényeimnek. A fejlámpa 1 db RCR123A vagy 1db CR123A elemet használ, és USB-C csatlakozón keresztül lehet tölteni. Egy újratölthető akkumulátor jár hozzá. Előnye a töltöttség jelző LED, aminek köszönhetően mindig tudni fogod az akkumulátor töltöttségi állapotát, ami természetesen függ attól, hogy milyen üzemmódban használod, ami 0,5-120 óra lehet. Vitathatatlan bónusz az akku gyors feltöltése, amely nulláról 100%-ra kb. 1,5 óra alatt érhető el.

Mint minden fejlámpa, ez is egy egyszerűen állítható pánttal van felszerelve, és nagy előnye, hogy a zseblámpa könnyen kivehető a tartóból. A rugalmas csipesznek köszönhetően bárhol máshol elhelyezheted a ruhádon, vagy zseblámpaként használhatod. Mágneses kupakkal fémtárgyakra is rögzíthető.

Erős csipesszel, és a mágneses kupakkal szinte bárhova felhelyezhető

Ez a nagyon kompakt fejlámpa könnyű, ütésálló, 2 m mélységig teljesen vízálló, erős, könnyen kezelhető. Az eredeti csomagolásban az akkumulátoron kívül egy tartalék O-gyűrű is található.

Egy kiadós eső sem probléma, és ha vízbe esik, sem kell újat venni. Két méterig vízálló, sokáig használható, masszív darab.

Azt kell mondanom, hogy teljesen meg vagyok elégedve ezzel a termékkel, és az én nem egészen szerény igényeimnek megfelelően mind minőségben, mind árban teljesen kielégítő. Azon emberek közé tartozom, akik nem követnek semmilyen divatot, de szeretem a minőséget, a funkcionalitást és a nem tolakodó dizájnt, és a praktikus megoldásokat.

Nem csak horgászatra tervezve

Nyilvánvaló, hogy ez a fejlámpa sokféle felhasználásra és nem csak horgászatra készült, ez csak egy ezek közül a lehetőségek közül. Így, ha van más szabadidős programod, ahol elkél a jó fény, akkor a Fenix HM51R Ruby V2.0 fejlámpa mindenképp egy jó választás.

Klasszikus fejlámpának és kiegészítő világításnak is használom, például éjszakai fogás fotózásánál. Ezt a lámpát biztosan tudod majd használni például a műhelyben, ahol a javítás során nehezen hozzáférhető helyeket kell megvilágítani, autóba is alkalmas és nem utolsósorban horgászhely villogóval történő kijelölésére éjszakai horgászatkor is tökéletes. Valójában nincs semmi, ami miatt panaszkodhatnék vagy hiányozna. Ha nem olyat keresel, ami nagyon specifikus, hanem egy minőségi és megbízható, tartós fejlámpát, akkor nincs min gondolkodni…

Tychler Milán, 2022.1.17.

(Szponzorált tartalom)

Csepp-Tó Monorierdő

csepp-to-monorierdo

Budapesthez közel Monorierdő szélén, kellemes környezetben található ez a sporthorgászatra kiváló privát horgásztó, ingyenesen használható stégekkel és napvédő tetőkkel. Nyitvatartás napkeltétől napnyugtáig.

Csepp-tó Monorierdő általános tudnivalók

Az egésznapos horgászatra vágyóknak lehetősége van napijegy váltására, de aki csak néhány órára tud kiszakadni a rohanó világból, annak 3 órás jegy váltására is adunk lehetőséget, és egy botos napijegy is vásárolható kedvezményes áron.
A tó partján a halőr házban büfé működik, ahol hideg sörrel, üdítővel, jégkrémmel, rágcsálni valókkal és finom kávéval várjuk a hozzánk látogatókat.

Privát parkoló tartozik a tóhoz és a horgászhelyek autóval megközelíthetőek. Bográcsozási, sátorozási, és piknikezési lehetőséget biztosítunk, a parton az ivóvíz szabadon használható.
A látogatás ingyenes és kísérő jegyet sem kell váltani annak, aki a horgásszal érkezik.

A tó mélysége: 2m-3m, a tóban található halfajok: tükörponty, tőponty, compó, keszeg félék, csuka, süllő, balin. (A legnagyobb ponty 10-12 kg körüli, a legnagyobb amur 12 kg). Kérjük, látogasson el honlapunkra vagy nyilvános facebook csoportunkhoz, ahol naprakész információkat találhat.

csepp-to-monorierdo-4

Elérhetőség

Pribelszki Csaba
Tel: 06-70-772-12-64
Csepp-tó Sporthorgásztó
www.cseppto.hu
GPS: 47.302398,19.507446

Minek örül egy horgász? – Ezt fogja ki!

Milyen tapasztalatai vannak a pecás ajándékokkal? Az „I Love Fishing” feliratú póló jó poén szülinapra, de a következőre már nem lehet ellőni. A pontyos bögre, a laposüveg, és a vicces oklevél is mókás ajándék horgászoknak – bár itt és most bevallhatja, ha valami másra gondolt. De vajon minek örül egy horgász?!

Egyedi meglepetés horgászoknak

Hadd segítsünk, ha elég volt a vicces ajándéktárgyakból. Egy praktikus ajándék ötlet következik, ami nem hiányozhat a pecabotosok ruhatárából: egy horgász öv. A tartós marhabőrből készült pecás nadrágszíj valóban hasznos, jól kihasználható kiegészítő a hétköznapokon és különleges alkalmakon. Farmerral, zsebes nadrággal is hordható, és horgászversenyen, hétvégi pecázáson, horgászbálban is mutatós darab. De ez még semmi!

Mitől különleges még ez a horgász ajándék?

A hétköznapokon is viselhető pecás öv – ha úgy tetszik – a horgász identitás jelképe, ami már messziről elárulja viselője hobbiját. Hogy maximális legyen az öröm, a bőr szíj igényes mintázatát a pecázás valódi élménye ihlette. Az aprólékos munkával készült horgászos jeleneteket látva a szíjon, szinte a nádas susogását is hallani lehet. De ha a legismertebb horgász jókívánságot adná át, akkor a „Görbüljön” feliratos típussal sem nyúlhat mellé. 

Horgász férje, ismerőse harcsázik vagy pontyozik? Derítse ki minek örülne, és lepje meg csukás, harcsás, pontyos, süllős vagy lazacos övvel. A derékszíjak gyönyörűen megmunkált övcsatját a halas motívumok teszik utánozhatatlanul széppé. 

Ugye nem is olyan nehéz kitalálni, hogy minek örül egy horgász. Egy újabb unalmas kacat helyett a horgász bőr öv nemcsak praktikus, de valódi értéket és minőséget is képvisel. Életre szóló meglepetés a horgászat szerelmeseinek, amit férje, rokona vagy ismerőse hosszú évekig örömmel és büszkén viselhet. A legirigylésre méltóbb szülinapi ajándék, amit egy horgász kaphat. 

Ezt fogja ki – vajon melyik halas öv akad a horogjára?

(Szponzorált tartalom)

Horgász hírek

haltáp

Haltáp használata a horgászatban

A horgászok igen találékony emberek, szinte mindennel próbálkoztak már, hogy eredményesebbek legyenek a horgászatban. Az állatok takarmányozására szánt különféle takarmányokat darálva, különféle összetevőkkel vegyítve már nagyon régóta használják. A...

Legyél Te is versenybíró a XXVII. Horgász Európa bajnokságon!

Június 24-25-én rendezik meg a XXVII. Horgász Európa-bajnokságot, amelyet a kaposvári Deseda tavon rendez a MOHOSZ. Az idei évben rekord számú nevezés érkezett, így több, mint 70 versenybíróra van...

Nem kell már sokat várni az éjszakai horgászatra

szolunáris naptár holdnaptár 2020
Nem kell már sokat várni az éjszakai horgászati tilalom feloldására. Mint ismeretes, a vírushelyzet miatt a kijárási tilalommal együtt az éjszakai horgászatot is megtiltották. A szabályozás a járványügyi helyzet enyhülése miatt meghozott könnyítéseket folyamatosan követte. A MOHOSZ a mai napon közzétette, hogy az éjszakai horgászat...

21 éve érte el a Tiszát az eddigi legnagyobb szennyezés

Emlékszem, gyerekként hallottam a tévében, és láttam a borzalmas pusztításról készült felvételeket, amely a Tisza katasztrófáját mutatta be. Immáron 21 éve történt a Tisza cianid szennyezése, mely ökológiai katasztrófához vezetett. Több száz tonna hal pusztult el annak következtében, hogy 21 évvel ezelőtt, 2020 január...

212 centis harcsát foglaltak le a rendőrök

Kapitális, 212 centis, 53 kilós harcsát fogtak néhány napja, január 23-án Kiskörénél a Tiszán. A "horgászok" úgy gondolták, megtartják a halat, annak ellenére, hogy 2020 december 1. és 2021 február 28. között tilos a harcsát megtartani. Sőt, nem csak megtartják, hanem el is adják...

Paduc tilalmi ideje

A paduc (latinul Chondrostoma nasus, angolul Nase) a pontyfélék családjába tartozó kifejezetten folyóvízi, őshonos hala hazánknak. A folyóvízi horgászok kedvelt zsákmánya, elég gyakran akadnak horogra. A paduc tilalmi ideje és...

Viza

A viza hal (Huso huso) Néhány napja egy közösségi média fórumon egy laposorrú tok maconkai fogásáról számolt be egy horgász, amely nagy hatással volt rám,...

Balin

A balin, latin nevén Aspisu aspius, angol nevén Asp, a pergető horgászok egyik kedvelt célhala, 2018-ban az év halának választották. Gyakran fogható keszegezés közben...

Kecsege

A kecsege, latin nevén Acipenser ruthenus Linnaeus, angol nevén Sterlet a tokfélék családjába tartozó őshonos halunk. 2015-ben az év halának választották a kecsegét. A...

Az év hala 2020

Minden évben megválasztásra kerül a Magyar Haltani Társaság közönségszavazása alapján az év hala. Az év hala 2020 szavazáson három jelöltre szavazhatott a horgászat és...

Horgász blogból

30.000 balint telepítettek a FŐHESZ vizeibe

2023. 06. 12-én mintegy 30.000 darab balint telepített a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége a kezelésében lévő Kis-Háros sziget környékén. Mint írják, az előnevelt balin ivadékok átlagban 6 cm hosszúak. A...

Elképesztő rekordfogás a IX. IBCC-n

A Balaton hazánk legnagyobb tava, nem véletlenül hívják a Magyar Tengernek. A Balaton immáron kilencedik alkalommal adott otthont a Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupának (IBCC), amely a világ legnagyobb bojlis...

Balatoni horgászat

Elképesztő rekordfogás a IX. IBCC-n

A Balaton hazánk legnagyobb tava, nem véletlenül hívják a Magyar Tengernek. A Balaton immáron kilencedik alkalommal adott otthont a Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupának (IBCC),...

Lesz mit fogni, ömlik a hal a Balatonba!

A napokban folyamatos telepítéseket végeznek a Balatonon. Az elmúlt egy hétben összesen több, mint 50.000 kg ponty került a vízbe. A telepítéseknek még közel...

Sosem látott haltelepítés kezdődik az állami vizeken

Sosem látott haltelepítéseket jelentett be 2020. április 23-án a MOHOSZ. A haltermelők védelme érdekében az Agrárminisztérium a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet javaslatára...

Balatoni horgászjegy árak 2020

A Balatoni horgászjegy árak 2020 évben emelkedtek a 2019 évhez képest. A vízkezelő ezt a rezsiköltségek emelkedésével indokolta. Ha rendszeresen horgászol a Balatonon, vagy...

Ez az új hivatalos balatoni pontyrekord!

Május 25-én éjjel 01:30-kor Gödry Zoltán horgász, lassú, ejtős kapást követően hosszas fárasztás után, a kapás helyétől jó 200 méterrel távolabb a nyílt vizen...

Horgászhelyek

Pontyozó horgásztó

A Pontyozó horgásztó Budapest közelében, Dunavarsány szívében, az 51-es számú főútról letérve csupán néhány percnyi autózással elérhető.  Nyolc hektáros, idillien szép terület, melyből 3,5...

Eldorádó horgásztó

Az Eldorádó horgásztó Jásztelken, a Jászság szívében található. A horgásztó a Zagyva holtágából került kialakításra. Az Eldorádó horgásztó területén két, egy hektáros tavat, valamint...

Szavanna horgásztó

A Szavanna horgásztó Budapesttől alig 15 percnyi autózással elérhető, közvetlenül a Duna-Tisza csatorna mellett, Alsónémedi környékén található. A Szavanna horgásztó remek lehetőséget jelent a...

Sárberki horgásztó

A Sárberki horgásztó a zalai dombok közt megbúvó Kerka-parti kisváros, Lenti bányatavából került kialakításra. A város észak-keleti végén elterülő 6 hektáros Sárberki horgásztó csodálatos...

Mágocsi horgásztó

A Mágocsi horgásztavat Észak-Baranyában, a Mágocsot Dombóvárral összekötő 65195 jelű út mellet találhatjuk meg. A tágas parkoló közvetlenül a közúthoz csatlakozik, így a horgásztavat...

Dunai horgászat

30.000 balint telepítettek a FŐHESZ vizeibe

2023. 06. 12-én mintegy 30.000 darab balint telepített a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége a kezelésében lévő Kis-Háros sziget környékén. Mint írják, az előnevelt balin ivadékok átlagban 6 cm hosszúak. A...

Sosem látott haltelepítés kezdődik az állami vizeken

Sosem látott haltelepítéseket jelentett be 2020. április 23-án a MOHOSZ. A haltermelők védelme érdekében az Agrárminisztérium a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet javaslatára a vírus okozta gazdasági nehézségek...
Nagy dunai horgászengedély árak 2019 Fővárosi szakasz

Nagy Dunai horgászengedély árak 2019 Fővárosi szakasz

A Duna fővárosi szakaszának vízkezelője a Fővárosi Horgászegyesületek szövetsége (FŐHESZ). A FŐHESZ kezelésében a Duna 1708 fkm (Ipoly torkolat) -1630 fkm (Nagytétényi sertés hizlalda) és a Szentendrei Duna ág...
Fővárosi Duna szakasz horgászrend 2019 pilismarót

Fővárosi Duna szakasz horgászrend 2019

A fővárosi Duna szakasz horgászrendje 2019-ben számos ponton változott. Eltérnek a kifogható méretek az általános horgászrendtől. Több hal esetében került bevezetésre megtartható maximum méret, illetve a kifejezetten nagy testű...

A nagy kárókatona a halak réme

A kárókatona, más néven kormorán egyre nagyobb figyelmet kap manapság hazánkban. Sokan akadnak, akik egyenes kiírtanák ezt a kártékony madarat, mások szerint ő is csak túlélni akar. Bármi is a...

Horgászkötések

Erőgumis method szerelék

A method módszerben az erőgumis végszerelék nem annyira elterjedt, mint a hosszúelőkés feeder horgászatban. Ennek azt gondolom, az az oka, hogy néhány gyártó piacra...

Erőgumi

Az erőgumi, power gumi, vagy másnéven a feeder gumi napjainkra egy közkedvelt horgász aprócikk, mely a szerelék lefinomításában nyújt jelentős segítséget nekünk. Főképp a...

Rapala csomó

A rapala csomó elsősorban a pergető horgászok számára szükséges horgászkötés. Természetesen bármit felköthetünk a rapala csomóval, aminek füle van, de erre sokkal jobb megoldások...

Grinner csomó

A grinner csomó egy hasznos, kis gyakorlat után könnyen kivitelezhető horogkötés, horgászcsomó. A grinner csomóval felköthetjük a füles végű horgunkat. Nem csak horogkötés során...

Orsódob kötés

Az orsódob kötés az egyik legfontosabb kötés a horgászatban. Ha ezeket a kötéseket nem ismered, nehéz dolgod lesz, amikor egy új orsót szeretnél feltölteni...

Horgász kvízek

Halfelismerés teszt – őshonos halak

A halfelismerés teszt nagy segítség lehet azoknak, akik még horgászvizsga előtt állnak. A már levizsgázott horgászoknak is remek lehetőség letesztelni, hogy mennyire maradt meg...

Horgászvizsga gyakorló teszt

A horgászvizsga gyakorló teszt azoknak nyújthat segítséget, akik még nem rendelkeznek horgászvizsgával, de tudásukat szeretnék letesztelni, hogy a horgászvizsgán már biztosra mehessenek. A tesztben...

Fogási napló kvíz

A fogási naplót minden horgásznak vezetni kell. A fogási napló vezetésének szabályait muszáj ismerni, különben könnyen belefuthatunk egy büntetésben. Sokan feleslegesnek és túl bonyolítottnak...

Méretkorlátozások horgász kvíz

A méretkorlátozással védett halfajokat minden horgásznak ismerni kell! A horgászvizsgában biztos, hogy kérdezni fogják a méretkorlátozásokat. A méretkorlátozások horgász kvíz kitöltésével letesztelheted, hogy mennyire...

Horgászetika kvíz

A horgászetika a horgászat része, írott szabályai vannak. Minden horgásznak kötelessége ismerni, és betartani őket. Horgászvizsga teszt is gyakran kérdez ebből a témakörből. Te...

Horgászfelszerelések

Tölthető fejlámpa – Fenix HM51R Ruby V2.0 fény az éjszakában

A fejlámpa mostanában már mindenkinél alapfelszerelés, aki éjszakai horgászatot tervez, mivel tényleg nagyon praktikus eszköz. Emlékszem, amikor még zseblámpákkal jártunk ki az éjszakai horgászatra,...

Ponty csalik, amiket ismerned kell

A horgászok egyik legkedveltebb célhala a ponty. Horgászatára egész iparág épült. A horgászboltok polcain mindannyian találkozhattunk már a ponty csalik végeláthatatlan kínálatával. Gyakran igen nehéz...

Erőgumi

Az erőgumi, power gumi, vagy másnéven a feeder gumi napjainkra egy közkedvelt horgász aprócikk, mely a szerelék lefinomításában nyújt jelentős segítséget nekünk. Főképp a...

A bojlis bot

A bojlis bot, a modern pontyhorgászat, a bojlizás során használt horgászbot típus. A bojlizás népszerűsége jó ideje töretlen. Ezt bizonyítja az egyre több, nagy...

Bolognai bot

A bolognai bot elsősorban a folyóvízi horgászatra lett kialakítva. Nevéből kiderül, hogy a bolognai botok az olaszországi, Bologna városából indultak útjukra. Ezek a botok...