Dunai Galóca

balázsaweben

Dunai galóca rekord

A Dunai Galóca (Hucho huhco, németül: Huchen, angolul: Huchen) a pisztrángfélék családjába tartozó, nem csak őshonos, hanem bennszülött, fokozottam védett halunk. Fogásáról már nagyon régen számoltak be utoljára, elterjesztésére nem tesznek különösebb erőfeszítést.

Dunai Galóca – Hucho Hucho

A Dunai Galóca teste oldalról enyhén lapított, erősen megnyúlt testű. Legalább négyszer hosszabb, mint a testének magassága. Nagy feje van, hosszabb, mint testének magassága. Nagy feje ellenére a Dunai Galócának kicsi szeme van, átmérője kb fele akkora, mint az orrának a hossza. Csúcsbanyíló, nagy méretű, erős fogakkal ellátott szája van. Felső álkapcsa túlér a szemének hátsó vonalán.

Farokúszója homorú szélű, a hátoldalán zsírúszót visel. A Dunai Galóca testén apró, ezüstös színű pikkelyek találhatóak. Testét és fejét apró sötét foltok díszítik. Ezek a foltok gyakran X, vagy félhold alakot öltenek. Nagyra növő halfaj, testtömege 20-30 kilogrammot is elérheti. Hazánkban ekkora példányok nagyon ritkán kerülnek elő.

Dunai Galóca élőhelye

A Dunai Galócák a bővízű, nagyobb folyók hegylábi szakaszán kialakuló paduczóna jellemző halai. Találkozhatunk vele még a pérzónában, és olykor a márnazóna felső régiójában is feltűnik. Kedveli a sodrottabb mederrészek gödreit. Meredekebb partok öbleinek kövezéseinek alján és a kavicspadok alsó szélein is szívesen tartózkodik. Ez remek fedezéket nyújt a Dunai Galócának a zsákmány elejtéséhez. Hazánkban a Dunából, az Öreg-Dunából, Drávából és a Tiszából került horogvégre az információk szerint.

Dunai galóca rekord
A Dunai Galóca akár a 30-50 kilogrammos súlyt is elérheti

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Dunai Galóca horgászata

A fiatal Dunai Galócák gerinctelen állatokat és apróbb halivadékokat fogyasztanak. Az idősebb példányok étrendje szinte kizárólag halból áll. Kedvelt csemegéje a környezetében megtalálható Paduc.

A Dunai Galócára hazánkban célzottan lehetetlen horgászni. A legutolsó közzétett fogás a tavalyi évben történt legyező horgászat közben Ásványrárónál. Nagy ritkán legyezés, vagy pergetés közben találkoznak egy-egy példánnyal. A Dunai Galócát jó zsákmányszerzőnek tartják, mert a Balinhoz hasonlóan hosszú távon is jól tud úszni, és kezdő sebessége a Csukáéhoz hasonló. Ahol nagyobb mennyiségben megtalálhatjuk a Dunai Galócát, érdemes tenni egy próbát horgászatára. Kifejezetten sportos, harcos, erősen küzdő hal. Gasztronómiai szempontból kedvelt halfajta, húsa ízletes.  Hazánkban azonban fokozottan védett, eszmei értéke 100.000 forint!

Dunai Galóca szaporodása, tenyésztése

Ivarérettségét 4-5 évesen éri el. Az ívási időszakuk április-májusra tehető. A folyók felső szakaszai található, kavicsos aljzaton készítet kisebb mélyedésekbe rakja. A narancsszínű ikraszemek száma 2-6 ezer, átmérőjük 4-5 milliméter.

A Dunai Galóca tenyésztése nem túl elterjedt, mivel a többi hal tenyésztéséhez képest jóval bonyolultabb. Az ikrákat folyamatosan megfelelő hőmérsékletű és sodrású, természetazonos vízben kell tudni tárolni. A leírások nem sok segítséget nyújtanak a galóca tenyésztők számára. Sajnálatos módon nem túl valószínű, hogy a közeljövőben ezt a szép és erős halat ipari mennyiségben telepítenék a folyóinkba. Ráadásul hazánkban kevés olyan folyószakasz található, ahol a Dunai Galócák igazán jól éreznék magukat.

Dunai Galóca horgászata
Célzottan Dunai Galócára horgászni szinte lehetetlen

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

A Dunai Galóca rekord pontosan nem megmondható. Európa szerte ritka fel. Régi feljegyzések alapján akár az 50 kilogrammos testsúlyt is elérhették, de a nagy példányok általánosabb mérete 30 kilogramm körüli volt.

Hazánkban 1996 óta fokozottan védett halfaj. Ha véletlenül találkoznál a Dunai Galócával horgod végén, feltétlen engedd vissza. Ha módodban áll, mindenképpen készíts róla fényképet, mérd meg hosszát, testtömegét, és küld el az illetékes szerveknek adatgyűjtés céljából. Ha pedig olyan helyen jársz, ahol lehet Dunai Galócára horgászni, véletlenül se hagyd ki az élményt!

Dunai galóca rekord
A Dunai Galóca fokozottan védett hal, eszmei értéke 100.000 forint

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Felhasznált források:

  • Dr. Harka Ákos, Sallai Zoltán – Magyarország halfaunája
  • 1.
  • 2.

Szólj hozzá!