Gyerek horgászengedély

balázsaweben

Updated on:

gyerek-horgaszengedely

Ha csemeténk fejébe vette, hogy horgászni szeretne, az egy remek dolog! Ha mi magunk is horgászunk, akkor duplán szerencsésnek érezhetjük magunkat, és tudni fogjuk, hogy a gyerek horgászengedély kiváltása hogyan is történik.

Kevésbé szerencsés esetben még életünkben nem horgásztunk, és fogalmunk sincsen, hogy milyen feltételekkel horgászhatnak a gyerekek. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani, hogy minél több kisgyermek szeresse meg a horgászatot, és segítsünk a tanácstalan szülőknek és természetesen mindenki másnak a gyerek horgászengedély kiváltásában.

A gyermek horgászengedély kiváltása nem kötött horgászvizsgához, vagy egyesületi tagsághoz, de 2019 óta regisztrációhoz kötött. Így, ha gyermekünk horgászni szeretne, első lépésként el kell végezni a horgász regisztrációt.

Horgász regisztráció gyereknek

A MOHOSZ 2019-től kötelezővé tette a horgász regisztrációt, mely alapján nyilvántartja az országban a horgászokat. A regisztrációt szülőnek/gondviselőnek kell elvégezni. Először a szülőnek kell regisztrálni, majd hozzáadni a gyermeket. Sikeres regisztrációt követően a jobb felső sarokban található profil áttekintő opcióra kattintva megtalálható a lehetősége a „Hozzáadom gondviseltként” opció. Két lépésben meg kell adni a gyermek adatait, majd véglegesíteni a regisztrációját. A regisztráció díjmentes, a gyermekek számára a horgászkártya kiváltása nem kötelező, ahogy a szülőnek sem kell kártyát váltani, ha ő nem horgászik.

Gyerek horgászengedély árak

Gyermek horgász az a személy, aki 3. életévét már betöltötte, de az adott év december 31-ig nem tölti be a 15. életévét. Abban az évben, amelyben 15 éves lesz, ifjúsági horgászként, eredményes horgászvizsgát követően horgászhat tovább. A következőkben a gyermek horgászokról lesz szó.

A MOHOSZ a horgász utánpótlás támogatása érdekében jelentős kedvezménnyel teszi lehetővé a gyermekek horgászatát, és mindösszesen a fogási naplót kell kifizetnünk, ami 500 forint, ha időben leadtuk az előző évi fogási naplót, vagy először váltjuk ki azt. Ha elfelejtettük volna a fogási napló leadását, akkor azt emelt áron, 5500 forintért válthatjuk ki a következő évre.

Ez az 500 forintos ár a gyermekeknél ugyanazt jelenti, mint a felnőtt horgászok esetében az éves állami horgászjegy és fogási napló kiváltása. Arra jogosít fel, hogy az adott vízterületre vonatkozó érvényes területi jegy birtokában jogosultak legyünk a horgászatra Magyarország horgászvizein. Ne feledjük, hogy a gyermekek számára is kötelező a fogási napló vezetése!

Gyermek területi horgászjegy ára

A gyermekek számára a legegyszerűbb megoldás, ha nem csak egy bizonyos vízterületen fognak horgászni, az országos területi jegy kiváltása. Ez a legtöbbet látogatott vízterületekre érvényes, egy-egy nyaralás során (amennyiben nem magán kezelésben lévő vízen horgászunk), a legegyszerűbb és a legolcsóbb megoldás.

Országos éves gyermek területi jegy ára:

 • 3000 forint.

Országos éves gyermek területi jegy érvényességi területe:

 • Duna folyam és Tisza folyó teljes magyarországi szakaszán,
  a Balaton balatoni horgászrend szerinti partközeli területén és a BHNp. Zrt. által kezelt egyéb vízterületeken,
 • a Tisza-tó és a Velencei-tó területén,
 • a Ráckevei (Soroksári) Dunaág Kvassay zsiliptől Tassi zsilipig terjedő szakaszán, valamint
 • a Duna szigetközi ágrendszer vizein, a Rába, Ipoly, Dráva, Mura, Zala,
  Túr, Új Túr, Öreg Túr, Szamos, Kraszna, Bodrog, Sajó, Hernád, Zagyva folyókon, a Körösök területén,
 • a Berettyó, Hortobágy-Berettyó, Maros folyókon,
 • a Keleti-, Nyugati-, Kiskunsági-, Nagykunsági- és Jászsági-főcsatornák vízterületein, továbbá
 • a Tassi V-VI Vizterületén.

Fontos tudni, hogy a gyermekek csak felnőtt felügyelete mellett horgászhatnak, egy bottal, botonként egy darab, maximum három ágú horoggal, továbbá a megtartható zsákmány mennyisége is korlátozva van.

gyerek horgászengedély
A gyerek horgászengedély csak felnőtt felügyelete mellett jogosít fel horgászatra!

Fontos ismerni még hazánk halait is, hiszen a gyermekek is foghatnak védett, méret- és darab korlátozással vagy fajlagos tilalmi idővel védett halfajokat. Az ilyen halakra vonatkozó szabályokat nekik is be kell tartani. Ezeket a halakat mindenképpen tanulmányozzuk át egy kicsit mielőtt gyermekünkkel horgászni indulunk, ezzel is kedvet csinálhatunk neki a horgászathoz, és közben tanulhatunk is vele.

A horgászat egy gyermekkel nem mindig egyszerű, legyünk vele türelmesek, és a századik alkalommal is mosolyogva gubancoljuk ki az összetekeredett zsinórt. Egy csodálatos tevékenység a pecázás, ha a csemeténk fejébe vette, segítsük őt ebben!

gyerek-horgaszengedely
Igen, még vele is…. 🙂

 

 

 

ELŐZŐ

Forgó kötése

KÖVETKEZŐ

Compó