Compó

balázsaweben

Updated on:

compo

A compó , latin nevén Tinca tinca, angol nevén Tench, a pontyfélék családjába tartozó őshonos hazai halfajunk, amely viszonylag kis testmérete ellenére kiemelkedő módon tud küzdeni a horgon. Népies elnevezései: cigányponty, cigányhal, doktorhal. Napjainkra sajnos kevés helyen csalható horogra, viszonylag nehezen fogható, kevés jó compós víz található hazánkban.

A compó testfelépítése

Zömök testfelépítésű, mérsékelten magas, oldalról enyhén lapított hal. Feje viszonylag nagy, az orra hosszú, szemei kicsit, szája csúcsbanyíló. Ajkai húsosak, szegletükben egy-egy rövid bajusz szál található, mely fiatal egyedek esetében nehezen észrevehető. Lekerekített úszókkal rendelkezik, a farokúszója enyhén homorú, a többi úszója domborúan ívelt.

Nagyon apró, sűrű pikkelyek és vastag  nyálkahártya borítja testét. Pikkelyeinek színe az aranysárgától a feketéig változó, zöldes szín jellemzi. A fejlett példányok általános hossza 20-30 cm, de elérhetik a 40 cm-es hosszt és a 3 kg feletti súlyt is.

compo
Zöldes barnás, aranyos színű hal, de akár egészen sötét is lehet

A compóhoz hasonló halfaj nem található hazánk vizeiben, így nem téveszthető össze más halfajokkal. A zöldes-aranyos-feketés szín, a jellegzetes úszói, vastag nyálkaréteggel borított  apró pikkelyei, testfelépítése könnyen felismerhetővé teszik.

A compó táplálkozása

A sekély vizű, növényzettel gazdagon benőtt tavak és mocsarak lakója jellemzően, de megtalálhatóak folyókban is. A főmederben a lassabb folyású dévérzónában is ritkának számít a compó, de a holtágakban az áradások után kinn maradó mellékvizekben sokfelé megtalálható. Előfordulhatnak patakokban is, de ezek a példányok általában egy-egy patakkal összeköttetésben lévő tóból kerülnek ki.

Mindenevő hal, így a planktonikus táplálékot és a fenéklakó állatokat is fogyasztja, valamint a növényi magvak és hajtások, vagy a vízben lévő bomló szerves anyagok is kedvelt táplálékai közé tartoznak. Célzott horgászata igen nehéz, mivel viszonylag kevés egyed található a vizekben. Táplálkozásából adódóan bármilyen békés hal horgászata közben találkozhatunk vele.

compo
Kedveli a vízinövényekkel, hínárral benőtt részeket

A compó szaporodása

A compók az ivarérettséget 2-4 éves korukra érik el. Az ívás során az ikrás példányok 200-300 ezer nagyjából 1 mm átmérőjű ikrát érlelnek, amelyeket vízinövényekre raknak. Az ívásuk nem egy, hanem több részletben zajlik, ezért ívásuk májustól július végéig is elhúzódhat.

A compó értékes, Nyugat Európa piacain is kedvelt őshonos halunk. Húsa kissé szálkás, kitűnő íze azonban ezt kompenzálja. Fogyasztása előtt azonban mindenképpen gondolkodjunk el azon, hogy egy igazán különleges, egyedi hal, amely nem mindennapi zsákmány, és vegyük számításba a visszaengedését is.

Compó tilalmi idő, méretkorlát

Tilalmi idővel védett hal, a compó tilalmi ideje május 2-től június 15-ig tart. A napi megtartható mennyisége 3 db, a legkisebb fogható mérete 25 cm. 2016-ban az év halának választották. A Balatonban az utóbbi években egyre többször kerül horogra, köszönhetően az átgondolt telepítési stratégiának, és a kiváló minőségű víznek. Tavaly nekünk is volt szerencsénk találkozni vele, erről bővebben olvashatsz a balatoni keszegezés című írásunkban. Kérlek, vigyázz ezekre a csodálatos halakra!

Források:

  • Dr. Harka Ákos, Sallai Zsolt: Magyarország halfaunája
  • Kép

 

KÖVETKEZŐ

Amur