Forgó kötése

balázsaweben

Updated on:

forgó kötése

A forgó kötése, mint szinte minden más horgászcikk rögzítésére szolgáló kötés többféle módon is elvégezhető. A korábban bemutatott clinch csomó is tökéletesen alkalmas erre a célra. Fonott zsinór alkalmazása esetén számomra sokkal jobban bevált ez a forgó kötési mód, sokkal gyorsabban megköthető és a kötés garantáltan nem csúszik szét, amely fonott zsinórnál előfordulhat más kötéseknél.

Nekem ez még sosem csúszott szét a kötés meghúzásakor, de horgászat közben sem, mindig biztosan tart. Fontos, hogy ezt a forgó kötési módot csak fonott zsinórhoz ajánlott használni, monofil zsinór más horgászkötést használjatok, ez lehet akár a jó öreg clinch csomó is.

Fonott zsinór kötése forgóra

A kötés kivitelezése igazán egyszerű. Az, hogy a forgó kötése során milyen forgót használunk, teljesen mindegy, bármelyikkel működik, lehet szimpla, dupla, tripla, kapcsos vagy gyorscsatlakozós. Akár a csalitüskét is rögzíthetjük ilyen módon, de azt talán egyszerűbb a clinch csomóval elvégezni.

Forgó kötése fonott zsinórra lépések

forgó kötése
1. Fűzd át a forgón a zsinórt, kb 5-8 centiméternyit. Kis gyakorlással ez bőven elég
forgó kötése
2. A rövidebbik szárat hajtsd fel a hosszabbik mellé
forgó kötése
3. A forgót fogva készíts egy hurkot
forgó kötése
4. Majd a kapott hurkon vezesd át a forgót egyszer….
forgó kötése
5. …majd mégegszer a hurkon
forgó kötése
6. Minél közelebb a forgóhoz húzd össze a csomót

A bemutatás során a láthatóság kedvéért használt vastag fehér zsinórt nem lehet meghúzni, mert más anyagból van, mint a fonott zsinór és elszakad. Ha ezt fonott zsinórral készítitek, gyönyörűen rá fog szorulni a forgóra, ehhez a csomó feletti két szárat kell ellentétes irányba húzni, míg le nem csúszik a forgóhoz. A felesleget vágjátok le egy pár millimétert ráhagyva, és már kész is a forgó kötése.

ELŐZŐ

Márna