Velencei tó horgászrend 2019

balázsaweben

A Velencei tavi horgászat sok pecás kedvence. Népszerű horgászhely, és a Sukorói evezős pálya több horgászversenynek is helyszínt biztosít. Ha Magyarország harmadik legnagyobb taván, a Velencei tavon szeretnél pecázni, mindenképpen fontos, hogy ismerd a Velencei tó horgászrend 2019 -es előírásait.

Számos pontban eltér az általános horgászrendtől, így mielőtt kiülnél a tó partjára lógatni, mindenképpen olvasd át!

Velencei tó horgászrend 2019 általános tudnivalók

Személyi feltételek:

 • A területi jegy csak érvényes 2019. évi állami horgászjegy és fogási naplóval (turista napijegy esetén turista állami horgászjeggyel) érvényes horgász regisztrációval, valamint a 2019. évi igazolt MOHOSZ szervezeti egyesületi tagsággal, illetve Magyar Horgászkártyával (kivéve agyermek, külföldi és a turista állami jeggyel rendelkező horgászok) rendelkező horgász számára adható ki.
 • Csak személyazonosításra alkalmas okmánnyal együtt érvényes.
 • A területi jegy tulajdonosa a horgászati tevékenységének megkezdésével elismeri, hogy a horgászat megkezdése előtt az adott vízterületre vonatkozó helyi horgászrendet megismerte és azt maradéktalanul betartja.
 • A területi jegy megváltásával tulajdonosa tudomásul veszi, hogy róla szabályszegés gyanúja esetén a halőrzési és halvédelmi feladatok ellátása közben a jogosult által fénykép, mozgókép és hangfelvétel készülhet. Az ellenőrzés során készült felvételeket a törvényi előírásoknak megfelelően kezeljük.

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”2198″ mobid=”2198″ stg=””]

Velencei tó horgászrend 2019 kíméleti területek, tilalmak

1. A Velencei-tavi területi jegy a Velencei-tó területén – partról és csónakból egyaránt – jogosít horgászatra, kivéve a tó nyugati részén található természetvédelmi területet, ahol tartózkodni, így csónakkal közlekedni és horgászni is egész évben TILOS.

A kijelölt (táblával is jelzett) kíméleti területeken a ponty fajlagos tilalmi időszakában horgászni illetve az ívó halállományt bármilyen módon zavarni (a jogszabály által meghatározott tilalmi időszakon kívül is) tilos.

A kíméleti területek GPS koordinátái:
Dinnyési kíméleti terület: (kezdete: N47 10.870 E18 33.540, vége: N47 10.655 E18 32.799)
Sukorói kíméleti terület: (kezdete: N47 13.164 E18 35.699, vége: N47 13.008 E18 35.563)
Pákozdi kíméleti terület: (kezdete: N47 12.783 E18 34.548, közepe: N47 12.932 E18 34.441, vége: N47 12.942 E18 34.023)
2. A horgász köteles a horgászat megkezdése előtt megismerni és a horgászat során betartani a 2013. évi CII. törvény, a 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet, valamint a Velencei-tavi Horgászrendrendelkezéseit.
3. A fenti jogszabályok megsértése szabálysértési eljárást von maga után, melynek során az állami horgászjegy visszatartásra, a területi jegy visszavonásra kerül, illetve utóbbi a Velencei-tavi Horgászrend rendelkezéseinek megsértése esetén is visszavonásra kerülhet!
4. Kirívó vagy ismétlődő szabályszegés esetén a szabályszegő horgász a Velencei-tavi területi jegy váltásától hosszabb időtartamra, maximum 5 évre eltiltható. A szabályszegések minősített eseteiről és az elkövetésük esetén kiróható szankciókról a MOHOSZ honlapján (www.mohosz.hu), illetve facebook/mohoszvelenceito oldalán tájékozódhat.
5. Január, február és december hónapokban az éjszakai horgászat TILOS, ezen időszakban a tavon partról 06 órától 22 óráig, csónakból pedig napkeltétől napnyugtáig szabad horgászni (napnyugtától napkeltéig csónakkal a vízen tartózkodóknál horgászfelszerelés nem lehet). Sötétben a horgász köteles a horgászhelyét – minden irányból jól láthatóan – megvilágítani.
6. A vermelő halak védelme érdekében január, február és december hónapokban csónakos horgászat során kizárólag a – tilalmi idővel nem védett – ragadozó halat szabad megtartani, kivéve a harcsát.
7. A ragadozó halfajok védelmében, azok főbb ívási időszakában március 1. és április 30. között TILOS mindenféle műcsalis horgászat, élő csalihalas horgászat során kizárólag 15 cm-nél nagyobb csalihal használata engedélyezett.
8. Megengedett horgászkészségek:

 • állami horgászjeggyel rendelkező felnőtt horgász egyidejűleg 2 bottal, botonként 2 horoggal (kivétel gyári műcsali)
 • turista állami horgászjeggyel, kedvezményezett jeggyel, valamint az ifjúsági jeggyel
  rendelkező horgász 1 bottal, botonként 2 horoggal (kivétel gyári műcsali)
 • gyermek horgász 1 bottal, azon 1 horoggal (kivétel gyári műcsali) horgászhat

Velencei tó horgászrend 2019 megtartható halak száma

9. Éves területi jeggyel a darabszám-korlátozással védett halfajokból összesen kifogható:
felnőtt: 50 db (ebből maximum 25 db süllő)
kedvezményezett 2 botos (65 év feletti, hölgy, igazoltan fogyatékkal élő, 14 év feletti ifjúsági horgász): 50 db (ebből maximum 25 db süllő)
kedvezményezett 1 botos (65 év feletti, hölgy, igazoltan fogyatékkal élő, ifjúsági horgász):
25 db (ebből maximum 10 db süllő)
gyermekjeggyel: 5 db (ebből maximum 1 db süllő)
Az éves jeggyel kifogható mennyiség elérését követően újabb éves területi jegy váltására nincs lehetőség.
150 cm vagy 20 kg feletti harcsából évente maximum 3 db tartható meg. Az ilyen méretű megtartani kívánt harcsát kötelező azonnal bejelenteni a halőri bejelentő telefonszámon.

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”2198″ mobid=”2198″ stg=””]

10. Napi megtartható halmennyiségek:

 • Felnőtt és a kedvezményezett 2 botos területi jeggyel a darabszám-korlátozással védett
  halfajokból naponta összesen 3 db tartható meg, egy-egy fajból azonban legfeljebb 2 db. A darabszám-korlátozással nem védett fajokból összesen 5 kg tartható meg naponta.
 • Ifjúsági és a kedvezményezett 1 botos területi jeggyel valamint „Turista” területi jeggyel adarabszám-korlátozással védett halfajokból naponta 2 db, egy-egy fajból legfeljebb 1 db, darabszám-korlátozással nem védett fajokból összesen 3 kg tartható meg naponta.
 • Gyermek területi jeggyel naponta 1 db darabszám-korlátozással védett és 2 kg darabszámkorlátozással nem védett faj tartható meg.
 • 24 órás területi jeggyel összesen a velencei-tavi horgászrend által egy napra, 48 órás területi jeggyel a két napra és 72 órás területi jeggyel a három napra meghatározott darabszám tartható meg!

Általánostól eltérő méretkorlátozások

11. Az egyes halfajok tilalmi ideje és legkisebb kifogható mérete a 133/2013. (XII. 29.) VM
rendeletben foglalt méretkorlátozásoktól eltérően az alábbi fajok esetében az itt meghatározott méretkorlátozás érvényes:

 • süllő: 35 cm
 • csuka: 45 cm
 • sügér 15 cm
 • Compót megtartani TILOS!

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”2198″ mobid=”2198″ stg=””]

12. Az orrcsúcstól a faroktőig mért 60 cm-nél nagyobb pontyot, 70 cm-nél nagyobb süllőt és a 80cm-nél nagyobb csukát megtartani TILOS! Az ilyen halat a horgász a fogást (vagy az azonnali fotózást) követően haladéktalanul köteles kíméletesen visszaengedni.
13. Élő vagy holt csalihallal, halszelettel való horgászat esetén kizárólag egyágú horog használata engedélyezett! Ilyen horgászmódszernél a háromágú és kétágú horog használata a méreten aluli halak védelme érdekében TILOS!
14. A horgász köteles a fogási naplót a vonatkozó jogszabálynak megfelelően, a naplóban részletesen feltüntetett szabályok szerint vezetni.
15. A strandokon, kijelölt fürdőhelyeken június 15. és augusztus 31. között a horgászat tilos, kivéve ott, ahol az üzemeltető a horgászati tevékenységhez hozzájárul.
16. A tavon a vontató (sleppelő) horgászati módszer TILOS! Továbbá tilos minden olyan horgászmódszer alkalmazása, amelynek eredményeként a horog nem a hal szájába akad. Minden kívülről és nem a fejrészen akadt, illetve egyértelműen horog okozta külsérelmi nyommal rendelkező halat kötelező a vízbe visszahelyezni, azokat megtartani tilos.

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”2198″ mobid=”2198″ stg=””]

Velencei tó behúzás szabályai

17. A behúzós, behordós horgászmódszer, illetve az etetőhajó szerelék behúzására való használata maximum 100 méteres távolságra megengedett.

Behúzásnak, behordásnak minősül az a horgászmódszer, amelynek során a horgász a szereléket eszköz használatával (pl. csónak, etetőhajó, egyéb megengedett jármű), vagy dobás mellőzésével a vízben begyalogolva, beúszva juttatja el a horgászhelyre. Szintén behúzásnak minősül a vízben történő begyaloglással, majd dobással bejuttatott végszerelékkel való horgászat.

18. November 1. és február 28. közötti időszakban a vermelő halállományok védelme érdekében szonár (halradar) használata a halfogási tevékenységhez TILOS! Ebben az időszakban a Velenceitavon tartózkodó vagy közlekedő vízi járművekben szonár és horgászeszköz egyidejűleg nem lehet.
19. A bevetett horgászbotokat őrizetlenül hagyni, illetve felügyeletüket másra bízni TILOS!
20. A horgászat alatt fogott halat a horgász csak maga mellett, saját szákjában elkülönítetten tárolhatja. Tárolásra a drótszák használata nem engedélyezett. A legfeljebb 2 napi darabszám és mennyiségi korlátozásnak megfelelő zsákmányt legfeljebb 48 órán át tárolhatja, de csak abban az esetben, ha maga is a helyszínen tartózkodik. A fogott halat a vízparton elajándékozni, másnak átadni, illetve részben vagy egészen feldolgozni TILOS!
21. A parti horgászhelyeket folyamatosan több napon keresztül elfoglalni legfeljebb 72 órán keresztül szabad. Az egybefüggő, többnapos helyfoglalást követően 500 méteres körzeten belül ismételten letelepedni tilos, ilyen esetben a horgász leghamarabb 15 nap múlva térhet vissza ugyanarra a helyre.

72 órát meghaladó folyamatos területfoglaláshoz – előzetes bejelentés alapján – halőri engedély szükséges. Kivételt képeznek ez alól a kempingek és a magánterületek partszakaszai.

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”2198″ mobid=”2198″ stg=””]

Sukorói evezőspálya horgászati szabályai

22. Evezőspályák előírásai:

 • A Sukorói evezős pályán a hajós edzések és versenyek időtartama alatt, valamint a bekerített pályaszakaszon tilos horgászni.
 • Csónakból horgászni a pálya területén a bójákkal kiépített vízszakaszon tilos, kivéve közvetlenül a nádasok belső fala mentén. Továbbá november 1. és március 15. között – feltéve, ha a bójázás el lett távolítva – csónakból horgászni az evezős pálya nyílt vízi szakaszán is lehet.
 • A parti sávban a parkosított részekre behajtani tilos. Az agárdi versenypályán a kijelölt területet a vitorlásversenyek alkalmával szabadon kell hagyni, ott horgászni TILOS!

23. Vízi és vízparti közlekedési szabályok:

 • Járművel a mólókra és a vízparttól számított 10 m-es sávban leállni, illetve parkolni tilos.
 • A vízpart közelében lévő utakon az ott érvényes közúti szabályoknak, a kikötők környékén pedig csak a kikötő rendjének megfelelően lehet parkolni.
 • Hajókikötőben horgászni csak a vízi közlekedés zavartalanságának biztosításával szabad.
 • A tavon a Hajózási Szabályzat előírásai szerinti felszereltségű és névtáblával ellátott csónak használható.
 • Csónakok kizárólag csak a kikötőkben, valamint a kijelölt csónaktároló helyeken tarthatók. Az elsőfokú viharjelzésre a csónakos horgász köteles a partot 500 méterre megközelíteni, a másodfokúnál a partra menni.

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”2198″ mobid=”2198″ stg=””]

24. Környezetvédelmi előírások:

 • Tilos a szemetelés, a vízi és vízparti növényzet csonkítása, kiirtása, a partvédelmet szolgáló építmények megbontása, károsítása tilos.
 • A szemetes helyen horgászótól a területi jegy bevonásra kerül.
 • A tavon horgászállást (stéget) építeni tilos, ugyancsak tilos foglalt vagy jelölt helyet létesíteni.
 • A bedobás helye bójával kizárólag csak a horgászat időtartamára jelölhető meg.

25. Velencei-tavi rekordlista: Az országos, valamint a tó helyi rekordlistájára való felkerülésről és a rekordfogások jutalmazásáról a MOHOSZ honlapján valamint a MOHOSZ Velencei-tavi Kirendeltségén tájékozódhat.

26. Haljelölés: Jelölt halról a jelet csak akkor szabad levenni, ha az a fogható méretet eléri. A levett jelet, a fogás helyét, idejét, a hal testhosszát, magasságát, tömegét, és a horgász nevét, lakcímét tartalmazó feljegyzést postán a MOHOSZ-nak (1511 Budapest, Pf. 7.) kell beküldeni vagy személyesen a MOHOSZ Velencei-tavi Kirendeltségén is le lehet adni. A beküldő ajándékot kap.

Mindenképpen ismerd meg, és tartsd be a Velencei tó horgászrend 2019 -es szabályait, hogy a velencei horgászat egy remek élmény maradhasson!

Szólj hozzá!