süllő fajták
A süllő hazánk egyik legkedveltebb ragadozó halfaja

A süllő hazánk egyik legkedveltebb, leginkább keresettebb ragadozó hala. Kiemelkedően híres süllőiről a Balaton, de a folyóvizeink is szép süllő állománnyal büszkélkedhetnek. A horgászok egyik legkedveltebb prédája akár fenekezve, akár műcsalis, pergető módszerrel próbálkozva rájuk.

A süllő, latinul Sander lucioperca, angolul Pikeperch, németül Zander a sügérfélék családjába tartozik.  A teste erősen megnyúlt, oldalról összenyomott, aránylag alacsony hátú hal. Feje nagy, szintén oldalról lapított, orrhossza jóval meghaladja a szem átmérőjét. Csúcsba nyíló szája is nagy, fölső állkapcsának vége eléri a szem hátsó vonalát, esetleg azon is túlér. Szájában erős fogak ülnek, melyek között nagyobb, a többi közül kiemelkedő ebfogak is találhatók.

A süllőt sokáig a sügér és a csuka keverékének hitték, angol nevét is innen kapta. Az 1700-as években még mint egy furcsa sügér-csuka hibridet tartották számon. Manapság azonban már nincs horgász, aki ne tudná, hogy egészen más a három halfaj.

Süllő ismertető jegyei, süllő fajták

A süllőnek két hátúszója van,  az elsőben 13-17 tüske, a másodikban 19-24 elágazó sugár számlálható. Farok úszója jól fejlett, a széle mérsékelten bemetszett. Anális úszója rövid, benne 11-13 osztott sugár van. Hasúszói a mellúszók alatt, de azoknál kicsivel hátrébb foglalnak helyet. Pikkelyei aprók, számuk az oldalvonalon 80-100. Zöldesszürke alapszínét szabálytalan alakú és elrendeződésű sötétebb harántsávok mintázzák. A nagyobb példányok 50-60 cm hosszúak, de egy méternél nagyobb is lehet. A hazai horgászrekord 14,65 kg (2000).

süllő kősüllő különbség
A kősüllőnek nincsenek ebfogai, mérete kisebb és határozottabban az oldalán a sávok

Könnyű összetéveszteni a hazánkban található másik süllőfélével, a kősüllővel. A kősüllő azonban kissé zömökebb, szája kisebb – fölső állkapcsának vége legfeljebb, a szem középvonaláig ér. A kősüllő kifejlett példányainak nincsenek ebfogai, és oldalán a harántsávok határozottabbak. A sügér szintén hasonlít a süllőre, azonban annak teste még zömökebb, és első hátúszója végén fekete foltot visel, és általában testmérete is kisebb.

Süllő fogas különbség

A süllő kifejlett példányát, amelynek ebfogai kifejlődtek nevezik fogasnak. Ez nagyjából másfél kilós méret esetén figyelhető meg. A süllő és a fogassüllő között semmilyen egyéb különbség nincsen, pusztán az idősebb, kifejlett példányokat nevezik fogasnak.

A kifejlett példányok ebfogakat növesztenek, innentől számítanak fogasnak

Süllő élőhelye

A süllőt a folyóvizeken a nem túlságosan gyors folyószakaszokon találhatjuk meg. A nagyobb folyóinkban már a paduczóna alján is szép állománya alakulhat ki, amely a márnazónában tovább növekszik. A süllők legnagyobb számú állományát azonban a dévérzónákban találhatjuk meg. 

A süllő jól alkalmazkodik a só koncentráció változásaihoz is, így a folyók fél sós, torkolat közeli tengeröblökben is megél. A magas oxigéntartalmú állóvizekben is remekül érzi magát, ezért tudott szép állománya kialakulni a Balaton területén is.

süllő fajták
A süllő hazánk egyik legkedveltebb ragadozó halfaja

Nem kedveli a laza üledékes, fedett meder részeket, és az elmocsarasodó vizeket. A kis folyókban inkább csak a torkolatában találhatóak meg, a nagyobb folyókból felúszó fiatalabb süllő példányok.

Süllő szaporodása

Ivarérettségét 3-4 éves korban éri el, március-áprilisban szaporodik. Tavasszal a hímek a fél méternél mélyebb, kemény aljzatú vizeket keresik fel, ahol a fészeknek alkalmas növényzetet – folyóknál az elöntött hullámtéri vegetációt vagy a parti fűzfák kimosott gyökérzetét – letisztogatják. A nőstények erre rakják ikrájukat, amelyet a megtermékenyülés után kikelésig őriznek. Az ikraszemek átmérője 1-1,5 mm, számuk testtömeg-kilogrammonként kb. 180 ezer.

Ahol nem alkalmasak a körülmények a süllők szaporodására, ott mesterséges süllő fészkeket szoktak telepíteni nekik. Ezekre a fészkekre elvégzik az ívást, majd a vízből kiveszik, és mesterséges körülmények között keltetik ki a süllő ivadékokat, melyeket visszaengednek az eredeti élőhelyükre.

Süllő tilalmi idő, méretkorlátozása

A süllőből a legkisebb kifogható méret 30 centiméter, a napi megtartható méret 3 darab. A süllő tilalmi ideje 03.01-04.30 közé esik. Fontos tudni emellé a kősüllőre vonatkozó szabályokat is. A kősüllőből a legkisebb kifogható méret 25 centiméter, naponta 3 darabot tarthatunk meg belőle, tilalmi ideje pedig 03.01-06.30-ig tart. Fontos még megemlíteni, hogy egyes vízterületeken a megtartható méret nagyobb, mint az általános horgászrendben meghatározott!

Süllő horgászata

A süllő horgászatáról sok-sok oldalon át lehetne írni, és talán szentelünk is majd ennek a témának egy külön cikket. Általánosságban elmondható, hogy fenekezve, vagy pergetve horgásznak süllőre, és a legeredményesebbek az éjszaka próbálkozó horgászok lehetnek. A süllők nem fajta, sokkal inkább méret szerint választják meg táplálékul a halakat. Ha elvétenék a prédájukat, nem kergetik azt tovább, inkább megvárják a következő alkalmat.

Az idősebb és a fiatalabb horgászok körében is elterjedt a süllők nyeletése. A süllőkről elterjedt, hogy bamba halak, szinte megalszik a tej a szájukban, mire eléggé beforgatják csalinkat a szájukba. A legkisebb gyanús jelre azonnal otthagyják a prédát, ezért fontos, hogy megfelelő időt adjuk nekik arra, hogy megegye a csaliként felkínált halat.

süllő horgászata
Pergetve, vagy fenekezve horgásznak rá jellemzően

Amennyiben méretes süllőt akasztunk, és szeretnénk hazavinni, ez nem is akkora probléma. Ha azonban méreten alulit fogunk, vagy nem akarjuk megtartani, a mélyre nyelt horog könnyen a hal elpusztulását okozhatja. Ha nem tudod biztonsággal kivenni, inkább vágd bele, a süllőnek elég komoly emésztő rendszere van, és talán túléli a találkozást.

A tavalyi évben a Balatonon útjára indul az „Óvd a süllőt, ne nyeless” kampány, erről bővebb információt találhatsz a videóban. Mindenki döntse el, hogy nyelet, vagy nem nyelet. Ebben nem kívánunk állást foglalni.

Süllő húsa

A süllő húsa az édesvízi halak között az egyik legkedveltebb halhús féle. Hazánkban különösen keresett. Viszonylag kis mérete miatt, és a kiváló, szálkamentes fehér húsa miatt a süllő ára nem alacsony, zsebbe kell nyúlni, ha süllővacsorát szeretnénk valamely étteremben. Persze, ha megfogjuk magunknak a vacsorára való fogast, akkor máris jóval olcsóbban kihozhatjuk kiváló vacsoránkat. A horgászat okozta örömről már nem is beszélve.

süllő húsa
A süllő húsa nagyon kedvelt a gasztronómiában

Forrás:

  • https://www.lfvooe.at/fische/zander/
  • Dr. Harka Ákos, Sallai Zoltán (2007). – Magyarország Halfaunája

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .