Csike Pisti és a hallatlan történetei

balázsaweben

Amikor néhány éve megismertem Csike Pistit egy balatoni horgászversenyen, nem gondoltam, hogy barátság lesz a vége. Egymás mellé ültünk, de még csak nem is nagyon beszélgettünk. Az udvariassági mit fogtál, hát az nem sok, na majd legközelebb jobban sikerül beszélgetésen kívül nemigen került szóba semmi.

Aztán valahogy mégis elkezdtünk beszélgetni a facebookon, majd azóta is napi kapcsolatban vagyunk egymással. Horgászatról és minden másról is megosztjuk egymással gondolatainkat, segítünk egymásnak, ahogy tudunk. Időközben megtudtam Pisti barátomról, hogy szeret verseket írni, horgász beszámolói pedig igen népszerűek a közösségi médiában a maguk egyszerűségével, szerethetőségével. 

Ahogy szoktam mondani, igazi celeb a horgász életben, egy nem mindennapi jelenség. A környéken a legtöbb amatőr versenyen esélyesként indul, ami nem volt mindig így. Ahogy ő szokta mesélni, az ellenfelek eleinte örültek, ha melléjük telepedett a kezdetben házilag barkácsolt “versenyládáján”. Ez egy negyed raklap volt szivaccsal burkolva, mert így tudott kényelmesen fél lábbal elhelyezkedni a parton, hogy elég közel férjen a vízhez. 

Egy sajnálatos balesetben elvesztette az egyik lábát, és emellé a hallását is, ami nem kis kihívások elé állította az életben, és a horgászatban egyaránt. De kitartásának és örök optimizmusának köszönhetően minden téren sikerekhez és boldog pillanatokhoz vezetett. 

A tavalyi évtől kezdve bontogatja szárnyait a komolyabb, országos szintű versenyeken is. Itt azért még van hova fejlődni, de biztos vagyok benne, hogy hamarosan meghatározó szereplője lesz az országos versenyeknek is, nem sokáig mosolyognak majd ott sem a szomszédok. 

Pisti egy olyan ember, aki követi az álmait, kitartóan tesz a céljaiért. Néhány hónapja azt mondta nekem, írni akar egy könyvet, van pár történet a fejében, amit szívesen megosztana azzal, akit érdekel. Ez a könyvecske hat történetet mesél el Pisti életéből. Nem írja le a tutit, nem ad tanácsot a horgászatban, egyszerűen csak elmesél hat mesét. Néhol sírva nevettem rajta, néhol pedig nevetve sírtam Pisti meséin. A meséken, amiket az élet írt, ő csak papírra vetett kendőzetlen őszinteséggel, ahogy az alábbi részletben is olvashatod: 

 

„Nehéz, másképpen nehéz évek jöttek. A vadság és a fiatalság árát elkezdtem kamatostul törleszteni. Ennem már volt mit, mert egy esztelen motorozás után a kórházban évekig etettek. Mire onnan kijöttem két és fél év után, már semmi sem volt a régi, így én magam sem.
Ennyi idő elég volt elveszíteni mindent. Szerelmet, barátokat, egészséget és hitet is. Ha akkor írtunk volna egy kopjafára egy mondatot, hogy : „élt 18,5 évet”, az nagyon megállta volna a helyét. Ott egy élet véget ért és elkezdődött egy másik. Mondhatjuk akár, hogy az, aki most vagyok, az 19 évre született, nem 9 hónapra.

Nem volt többé horgászat, nem voltak hajnalok a parton, nem volt nevetés, nem volt semmi. Csak a csend és a végtelen hiányérzet. Mint egy autó, összetörve és kidobva a roncstelepre.

Na de itt álljunk is meg. Tudjátok mi az a roncsderbi? Én tudom, mert az új életem némi megtorpanás után már ennek a jegyében tellett.”

Ha úgy érzed, hogy szívesen elolvasnád, és én tiszta szívből javaslom, hogy tedd meg, 1950 forintért megvásárolhatod tőle, mely már a postaköltséget is tartalmazza. Minden példányhoz ír egy két kedves szót.

Megrendelni a horgaszparbaj@gmail.com e-mail címre küldött levélben tudod. Sokat segítesz ezzel Pistinek, én pedig örökké hálás leszek neked, hogy támogatod a barátomat!

Szólj hozzá!