21 éve érte el a Tiszát az eddigi legnagyobb szennyezés

balázsaweben

Updated on:

Emlékszem, gyerekként hallottam a tévében, és láttam a borzalmas pusztításról készült felvételeket, amely a Tisza katasztrófáját mutatta be. Immáron 21 éve történt a Tisza cianid szennyezése, mely ökológiai katasztrófához vezetett. Több száz tonna hal pusztult el annak következtében, hogy 21 évvel ezelőtt, 2020 január 30-án átszakadt egy romániai bányászati cég cianidos zagytározójának töltése. Az ott tárolt több százezer köbméter szennyezet anyag a Tisza mellékfolyóin keresztül a folyóba jutott.

Folyékony halál

Hazánkba február 1-én ért el a szennyezett cianidos víz, mely hatalmas pusztítást végzett a Tisza élővilágában. Az első vizsgálatok 32,6 mg/literes koncetrációt mutattak ki, mely a megengedett határértéknek a 320-szorosa. A Tiszát február 2-án érte el a szennyezett víz, hatalmas pusztulást ígérve. A vízügyi szakemberek sem tétlenkedtek, a Kiskörei Vízlépcső rendkívüli üzemrendjével a szennyezést a Tisza-tavon belül a folyó medrében tartották.

Hatalmas pusztítást végzett a levonuló szennyezés

A Tisza-tó szokásos, 610 centiméteres téli vízszintjét 700 centiméterre emelték, amellyel 55 millió köbméter jó minőségű többlet vizet tároltak el a tóban. Az öblítőcsatornákat lezárták, hogy a szennyezés a Tisza-tavon ne okozzon pusztítást. A szennyezés megjelenésekor elkezdték a betárazott plusz víz ürítését, gyakorlatilag árhullámot indítva a folyón. A beavatkozásnak köszönhetően a víz sebessége megnőtt, és a cianid koncentráció jelentősen csökkent.

A szennyezés levonulását követően mintegy 57 tonna, azaz 57.000 kilogramm haltetemet szedtek össze. Becslések szerint a mérgezés következtében elpusztult halak összmennyisége 1240 tonna, és sok más populáció is súlyos károkat szenvedett. A mérgezés a halakon és vízközeli élőlényeken kívül másfél millió ember egészségét is veszélyeztette.

Hatalmas károkat okozott a szennyezés, a vízügyi szakemberek munkájának köszönhetően sikerült a károkat enyhíteni.

Noé bárkája és a Tisza élővilágának emléknapja

A vízügyi szakemberek sikeres munkájának köszönhető, hogy nem történt ennél is nagyobb pusztítás. Az eljárást találóan Noé bárkájának is nevezik, melynek köszönhetően a borzalmas pusztításon felül a hullámtér, a biológiai sokszínűséggel rendelkező holtágak és a Tisza-tó öblözeteinek páratlanul gazdag élővilága gyakorlatilag nem károsodott. Ezt az eljárást azóta vízügyi szakértőknek tananyagként tanítják.

A szennyezés feburár 1-én érte el hazánkat, megtizedelve a Tisza folyó élővilágát. Azóta ezt a napot a Tisza élővilágának emléknapjává választották. Emlékezzünk e borzalmas pusztításra, legyünk hálásak a szakemberek kiváló és gyors beavatkozásának, amellyel megakadályozták, hogy még nagyobb kárt okozzon a szennyezés. Lehetőségeinkhez mérten pedig tegyünk azért, hogy ez ne történhessen meg újból.

Forrás: Kötivizig facebook 

 

 

 

Szólj hozzá!