Csomómentes kötés

balázsaweben

Updated on:

csomomentes-kotes

Kontless Knot, avagy a csomómentes kötés

A Knotless knot avagy a csomómentes kötés egyre népszerűbb a horgászok körében, igazán egyszerűen elkészíthető. Egyik nagy előnye, hogy a zsinórunkra nem kerül csomó, így annak szakítószilárdsága nem gyengül számottevően. Ez a kötés a bojlis horgászoknál terjedt el igazán, majd átvette tőlük a teljes horgásztársadalom.

Hajszálelőkés horogkötés

Másik előnye, hogy egy apró módosítással lehetőséget ad arra, hogy a csalinkat hajszálelőkén, vagy csalitüskén kínáljuk fel. Így a pelletek, bojlik vagy egyéb fűzött csalik hajszálelőkés felkínálási módját is magában hordozza. Általában a fonott zsinórral való alkalmazása elterjedtebb, köszönhetően a bojlis múltjának, de bármilyen legyen is a zsinórunk, nyugodtan alkalmazhatjuk, nem lesz vele problémánk. Könnyű és gyors előkecserét tesz lehetővé, ha quick changel, vagy másnéven gyors kapoccsal alkalmazzuk. A következőkben a hajszálelőkés megoldást mutatjuk be. A hajszálelőkébe köthetünk csalitüskét, vagy a felkínált csalit stopperral is megütköztethetjük. Ha nem szeretnénk hajszálelőkén felkínálni a csalit, akkor egyszerűen vágjuk le.

Csomómentes kötés hajszálelőkével

  • Ha hajszálelőkén kívánjuk felkínálni a csalit, vágjuk le a megfelelő hosszúságú zsinórdarabot, (10 cm-es előkéhez kb 15 cm) és kössünk az egyik végére egy végfület, vagy csalitüskét. A másik végét vezessük át a horog fülén, a horog hátsó oldalán

csomomentes-kotes

  • A hosszabbik zsinórszálat kezdjük el feltekerni a horogszárra, a horog hegyének irányába

csomomentes-kotes

  • Tekerjük egészen addig, míg a hosszabik szál a horog hegyével egy vonalba nem kerül, ügyeljünk arra, hogy a menetek szorosak legyenek!

csomomentes-kotes

  • A hosszabbik szálat fűzzük vissza a horog fülén abból az irányból, ahonnan befűztük, tehát a horog hátsó felén

 

csomomentes-kotes

 

  • Húzzuk meg jó szorosra a kötést, majd vágjuk le a kívánt hosszra, és kössünk egy végfület a hosszabbik végére is. Az optimális hosszúsága általában 8-12 cm között van, ennél hosszabb vagy rövidebb előkét nem ajánlunk használni a hajszálelőkés horgászat esetében.

csomomentes-kotes

Ezt a kötési módot elsősorban pontyhorgászat során alkalmazhatod eredményesen. Biztos, erős kötés, nem fog elszakadni az előkéd, ha megfelelően készíted. Bármilyen zsinórfajtából megcsinálhatod, de álatalában vékonyabb fonott, vagy fluorocarbon zsinórból készül. A szükséges kellékeket a horgászboltok kínálatában egészen biztos, hogy megtalálod!

“Csomómentes kötés” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!