Sodort feeder végszerelék

balázsaweben

Updated on:

sodort-feeder-vegszerelek

Sodrott feeder végszerelék

Mostanában nem próbáltam ki új végszerelékeket, belekényelmesedtem az erőgumis végszerelék használatába, hiszen még nem okozott csalódást. Eddig többnyire ilyen hűvös időben már nem nagyon mentem el horgászni, de gondoltam, hogy eljött az ideje, beszerzek egy thermo ruhát és bakancsot,így a hideg nem gátolhat többé. A lehűlt vízben azonban már nem biztos, hogy megfelelő a tört csöves végszerelék erőgumival, lehet, hogy valami finomabb kellene. Sokat olvasgattam a témában, és egyre több helyen kerül elő a sodort feeder végszerelék. Első ránézésre egy kész gubanchalmaz generátornak tűnik.

Elkezdtem itthon próbálgatni csak a sodort távtartó részt, és így ért a meglepetés, hogy ez nem nehéz feladat, és ha ez kell ahhoz, hogy egy jól működő, finom keszeges végszerelékem legyen, hát essünk neki, próbáljuk ki. Ez a feeder végszerelék versenyre is alkalmas, hisz a feederkosár nem ütközik meg, a végtelenségig tud csúszni.

A sodort feeder végszerelék készítése

Eszközigényét tekintve nem egy nagy durranás, a legtöbb horgász dobozában megtalálhatóak a kellékei, de pár száz forintból be is szerezhetők egy horgászboltban, vagy horgásztó melletti büfében.

Szükségünk van hozzá egy kapcsos csúszó úszó/ feeder kosár-rögzítőre, egy gumiütközőre, és egy dupla forgóra. Én a 20 főzsinóromra direktbe csináltam, bizonyára van erre más megoldás is, de nekem ez bevált.

  • Elsőnek fűzzük fel a kosárrögzítő kapcsot, majd húzzunk rá egy gumiütközőt, ezt kövesse a forgó.
sodort-feder-vegszerelek
Először a csúszó karabiner, majd a gumiütköző és a forgó
  • A főzsinórt a végétől kb 25 cm-re vegyük, ennek közepére helyezzük el a forgót, ez nagyjából 10 cm távtartót eredményez, ami szerintem bőven elegendő. A két zsinórszárat kezdjük el ellentétes irányba sodorni, ameddig csak tudjuk, érezni fogjuk hol a vége.
sodort-feder-vegszerelek
A zsinórt ellentétes irányba kezdjük el sodorni
  • Közelítsük egymáshoz a zsinórszárakat, amelyek össze fognak sodródni
sodort-feeder-vegszerelek
A két szárat egymáshoz közelítve hagyjuk, hogy összesodródjon
  • A végét rögzítsük egy kettős hurokkal, a felesleget vágjuk le, és el is készült a sodrott feeder végszerelékünk.
sodort-feeder-vegszerelek
Dupla csomóval rögzítsük a végét
sodort-feeder-vegszerelek
A felesleget vágjuk le
  • A duplaforgóba hurkoljuk bele az előkezsinórt, akasszuk a kapocsba a kosarat, és már mehet is a vízbe.
sodort-feeder-vegszerelek
Bevetésre kész, már csak a horog kell….

 

Persze etetőanyagot és csalit is használjunk, úgy jelentősen megnöveljük fogósságát :). Ezt a végszereléket használtam a feederezés sodort végszerelékkel bejegyzésben is, egy könnyen elkészíthető, olcsó és hatékony feeder végszerelék, próbáljátok ki ti is!