Domolykó

balázsaweben

Updated on:

domolykó

A domolykó ( Leuciscus cephalus, angolul: Chub) a pontyfélék családjába tartozó, őshonos, folyóvízi halunk. A folyóvízi horgászok zsákmányában gyakran szerepelnek a domolykók. A pergető horgászok is előszeretettel horgásznak domolykóra, egyik legnépszerűbb sporthal. Hazánkban domolykóból kétféle faj található, a fejes domolykó és a nyúldomolykó. Általában az előbbire gondol mindenki, mert a nyúldomolykó igen ritka.

Domolykó élőhelye

Áramláskedvelő folyóvízi hal. A forrásvidéktől a torkolatig mindenütt előfordul. Sűrű népessége a paduc- és márnazónában, valamint a róla elnevezett domolykózónában alakul ki. Szereti az oxigénben dús vízeket. A domolykókkal akár a hegyi patakokban is találkozhatunk. Spanyolországtól az Ural hegységig megtalálhatóak a domolykók. Ívásukra május-júniusban kerül sor a folyóvizek sóderes mederszakaszain. Az aljzathoz tapadó ikraszemek átmérője 1,3-1,5 mm, számuk 25-100 ezer. A tejesek 3-4, az ikrások 4-5 éves korban válnak ivaréretté.

domolykó
A nagyobb domolykó példányok úszója vöröses színárnyalatú

Domolykó testfelépítése

Áramvonalas, orsószerű, oldalról kevésbé lapított testű ha. Feje nagy és széles, orra tompán lekerekedik. Szája nagy, csúcsba nyíló, szájszöglete a szem elejéig, esetleg a szeme alá ér. A domolykók hátúszója hátrébb kezdődik, mint a has úszó. Az úszói széle domborúan ívelt, a fiatal domolykóknál egyenes lehet, de sohasem homorú. Erős pikkelyei vannak. Az idősebb domolykók alsó úszói vöröses árnyalatúak. A nagyobb méretű domolykók 30-40 centiméteresek, de kivételesen elérhetik a fél métert meghaladó hosszt is. A legnagyobb hazai domolykót 1987-ben fogták, melynek súlya 6,25 kg volt.

Nyúldomolykó testfelépítése

A nyúldomolykó szája kisebb és félig alsó állású, anális úszójának a széle homorú. Így megkülönböztethető a domolykótól.

domolykó
Magyarországon a legnagyobb domolykó súlya 6,25 kg volt

Domolykó horgászata

A domolykók horgászata szinte minden horgászmódszerrel űzhető. Talán a legkedveltebb módszer az UL (Ultra Light) pergetés. A domolykóvadászok előszeretettel használnak még legyező szereléket is. Megfoghatóak úszós, vagy fenekező módszerrel is. Angliában külön a domolykók horgászatára is készítenek ún. Chub botokat, melyeket e halfaj elejtésére optimalizáltak. Angliában eredetileg nem találhatnánk meg a domolykót, de sportértéke miatt betelepítették a szigetország folyóiba.

domolykó
Domolykó horgászatára kifejlesztett Chub bot

Domolykó csalik

Domolykót fogni egyesek szerint művészet. Nehéz megközelíteni élőhelyüket, és átverni a nagyobb domikat, megtalálni a megfelelő módszert. A domolykók által kedvelt helyekről a fárasztásuk igazi kihívás. Mivel ez a halfaj nem válogatós, szinte mindent megeszik, ezért érdemes figyelni a környezetében lévő táplálékokat. A domolykó kedveli a vízbe hulló lárvákat, gyümölcsöket, a víz felett szálló rovarokat. Nagyobb egyedei a halat, de még kisebb egereket is fogyasztanak.  Alkalmasak megfogásukra a kisebb műcsalik, műlegyek. A domolykókat akár finom úszós, vagy fenekező felszereléssel is horogra csalhatjuk.

domolykó
A műlegyek és műcsalik, rovar imitációk eredményesek a domolykó horgászatában

Domolykó tilalmi ideje

A domolykókat tilalmi idővel és méretkorlátozással és napi megtartható mennyiség korlátozással védik.

  • Tilalmi ideje: 04.15-05.31.
  • Legkisebb megtartható mérete 25 cm.
  • Domolykó megtartható mennyisége napi 3 kg. 
domolykó
Darabszám korlátozás nem védi, de légy tekintettel a jövőre is.

Források:

  • Képek: 1 2 3
  • Dr. Harka Ákos, Sallai Zoltán Magyarország halfaunája