Elrejtett süllőt szimatolt ki a halőr kutya

balázsaweben

A balatoni halőrök az év végén sem tétlenkedtek. Éjszakai ellenőrzést tartottak a balatoni mólókon, ahova velük tartott négylábú társuk is. Az ellenőrök a déli parti mólókon, 22 órától kezdtél ellenőrizni a horgászokat. Elsősorban a fogási naplók pontos vezetésének ellenőrzése volt a főkuszban. Az év vége vége közeledtével megindultak a süllők és egyre többen próbálnak spórolni a kvótával (azaz nem vagy csak részben írják be a fogott halat), vagy a megengedettnél több süllőt tartanak meg, és a következő napra könyvelik be annak fogását.

A balatonlellei mólóra kb éjfél előtt 10 perccel érkeztek, hogy ellenőrizzék a horgászat szabályainak betartását. Miközben befelé haladtak a mólóra, egy robogóval épp hazafelé igyekvő horgásszal találkoztak, akit ellenőriztek. A robogó első kosarában két süllőt találtak, amik annak rendje és módja szerint a fogási naplóba bevezetésre került.

A halőrök a horgász csomagjainak átvizsgálása mellett döntöttek, és az átvizsgáláshoz segítségül hívták négylábú társukat, akit speciálisan, halkeresésre képeztek ki. A kis tacskó rövid idő alatt végigszaglászta a horgász csomagjait, és a botzsáknál jelzett. A botzsákban egy műanyag zacskóba egy további süllőt találtak eldugva, amely nem volt bevezetve a fogási naplóba.

A horgásszal szemben eljárást indítottak. A szolgálati kutyának nem ez volt az első ellenőrzése, korábban a vitorlások ellenőrzésében volt a halőrök segítségére. A balatoni halőrök négylábú társával a tervek szerint egyre többet találkozhatnak majd a horgászok a parton, mert a kutya nagy segítséget jelent az ellenőröknek az elrejtett halak megtalálásában.

Szólj hozzá!