Olajszennyezés az RSD-n

balázsaweben

olajszennyezés ráckevei duna 2024

Egy horgász észlelte a szennyezést a ferencvárosi szakaszon, nagyjából Francia-öböl torokolatával szemben, aki értesítette a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség halőri szolgálatát a szennyezésről. A bejelentő egy nagyjából 5-8 méter széles, lefelé haladó olajfoltról számolt be a halőri szolgálat ügyeleti telefonvonalán.

A szövetség halőrei azonnal értesítették a KDVVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálat illetékes munkatársát, aki azonnali intézkedést ígért az ügyben és riasztotta vízügyi igazgatóság vízminőségvédelmi ügyeletesét. A szakemberek kiérkezése előtt a bejelntés után néhány perccel az RDHSZ szabadságon lévő halőre a helyszínre érkezett, és rövid időn belül az olajszennyezés forrását.

Illegális olajcsere a vízparton

A helyszínen nem csak a szennyezést okozó olajat, de olajszűrőket is talált, így egyértelmű, hogy valaki, vagy valakik az RSD partján cseréltek olajat. A használt olajat pedig nemes egyszerűséggel a földre engedték, ahonnan a vízbe szivárgott.

olajszennyezés RSD olajszűrú
A helyszínen több olajszűrőt is találtak.

 

Időközben a helyszínre ért a Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság vízminőségügyi ügyeletese is, aki azonnali beavatkozást rendelt el a további szennyezés megakadályozása érdekében. Rövid idő alatt kiérkeztek a KDVVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálatának munkatársai is, akik megkezdték a kármetést. A szennyezést bekerítették, ezzel meggátolva, hogy több olaj kerüljön a vízbe, és a földbe még be nem szívódott olajat felitatták.

RSD olajszennyezés kármentés
A helyszínre érkező szakemberek azonnal nekiláttak a kármentésnek, sikeresen meggátolták, hogy további olajszennyeződés kerüljön a vízbe

A vízbe jutott csekély mennyiségű olajat be tudták fogni, és megakadályozták a károkozást. Az olaj jelentős része beszivárgott a talajba. A szennyezett talajt markológéppel távolítják el és szállítják el a szennyezés helyszínéről ártalommentes konténerekben.

Nem ez az első eset

Nem először fordult elő az RSD-n olajszennyezés. 2020-ban az RSD történetének legnagyobb szennyezése következett be, amikor több köbméternyi fáradt olajat és kisebb mennyiségű gázolajat engedtek le a Szigetszentmiklós, Ádám Jenő sétány és a Tebe utca sarkánál lévő esővízgyűjtő csatornába. Az olaj 3-4000 négyzetméteren a nádasba került, több helyen 20-25 cm vastagságban állt az olaj a NATURA 2000 terület ex-lege védett úszólápjában. Az okozott kár helyreállítása hónapokig tartott, és mintegy 400 millió forintba kerültek.

Jelentse, aki hasonlót lát

A gyors beavatkozásnak köszönhetően nem történt komolyabb baj, a szennyeződés nem tudott jelentős mértékben a vízbe jutni, és a földből is rövid időn belül eltávolításra kerül. A Ráckevei Szövetség arra kér mindenkit, hogy amennyiben hasonló szennyeződést lát a vízparton, haladéktalanul jelentse a halőri szolgálat 24 órában hívható ügyeleti telefonszámán: 06-30/675-7304.

Fotók RDHSZ

Szólj hozzá!