Óriási süllők kerültek a Velencei-tóba – Rekordfogások várhatók

balázsaweben

rekord méretű süllőket telepítettek a velencei tóba

A Velencei-tavi Visszatelepítési és Állomány-fejlesztési Program (VVÁP) keretében 1075 kg óriási süllő került a tóba a dinnyési hullámtörőnél. A telepített süllők többsége 4-10 kg közötti, de 70 dekagrammos növendékeket is betelepítettek. A cél a tó ragadozó-állományának megalapozása, a horgászélmények javítása és a süllő ívása hatékonyságának növelése.

Rekord méretű süllők a vártnál angyobb mennyiségben

A tóba került süllők egy része extra méretű, 4-10 kg közötti, átlagosan 6,5 kg-os példányokat engedtek szabadon. Ez azt jelenti, hogy a horgászoknak esélyük lesz rekordfogásokra a Velencei-tavon. A kisebb részük 70 dekagrammos, és 30-45 cm közötti hosszúságú növendék. Az eredeti tervek szerint a tóba 6-800 kg süllő került volna, de a telepített mennyiség jelentősen meghaladta a tervezettet, így 1075 kg süllő talált új otthonra a Velencei-tóban.

rekord méretű süllő a velencei tavi telepítésből
Gyönyörű, egészséges rekord méretű süllő a Velencei-tavi telepítésből

Süllőfészkek kihelyezése

A süllőívás hatékonyságának növelése érdekében a kísérleti jelleggel süllőfészkeket is kihelyeznek a tóba. A süllőfészkek mesterséges ívási felületet biztosítanak a halak számára, és segítenek megóvni az ikrákat a ragadozóktól. A szakemberek bíznak benne, hogy a februári jó idő hatására a frissen telepített halak hamar megtalálják a számukra ideális körülményeket és párjukat a szaporodásra, amelyhez a süllőfészkek kihelyezése remélhetőleg hozzájárul majd. A remények szerint a telepítés és a mesterséges ívóhelyek kihelyezése jelentősen növelik majd a süllőállományt a Velencei-tavon.

A süllőfészkek kihelyezése a további, a héten tervezett telepítések során a következő helyszíneken történik:

  • Dinnyési hullámtörő
  • Gárdonyi partszakasz
  • Agárdi partszakasz
  • Sukorói partszakasz

 

További telepítések várhatóak: balin, csuka, compó és háromnyaras ponty

A telepítések hamarosan folytatódnak balin, csuka, compó és háromnyaras pontyok telepítésével. A tervek szerint a tóba mintegy 20 tonna hal kerül kihelyezésre a következő hónapokban. A Velencei-tavon a halállomány-fejlesztés mellett elkötelezettek a tartós vízpótlás műszaki megvalósítása, valamint a minőségi térségi horgászturizmus fejlesztése érdekében is.

Növekvő horgászlétszám

Az Agrárminisztérium és a MOHOSZ örömmel értesült arról is, hogy az első közel két havi adatok alapján a térségi horgászlétszám újra lassú növekedésnek indult. Ez jól mutatja a horgászok bizalmát a tó iránt, és azt, hogy egyre többen szeretnének horgászni a Velencei-tavon. A horgászok számának növekedése a tó vízszint emelkedésének, és az ezzel járó vízminőségének javulásának, a halállomány fejlesztésének és a horgászati infrastruktúra bővítésének köszönhető.

Fotók és forrás: MOHOSZ

Szólj hozzá!