Paduc

balázsaweben

Updated on:

paduc horgászata

A paduc (latinul Chondrostoma nasus, angolul Nase) a pontyfélék családjába tartozó kifejezetten folyóvízi, őshonos hala hazánknak. A folyóvízi horgászok kedvelt zsákmánya, elég gyakran akadnak horogra.

Paduc ismertető jegyei

A paduc megnyúlt, alacsony testű, oldalról lapított hal. Aránylag kicsi fején a hosszú orr a szája elé nyúlik, amely alsó állású. Szájhasítéka harántirányú, alulnézetből enyhén ível, szinte egyenes vonalú. Alsó ajkán kemény szarubevonat található, amelytől a paducok szája kemény és éles.

Hátúszója és hasúszója kezdete egy vonalban található, farkalatti úszója a hátúszó alapja mögött kezdődik. A paducoknak a farokúszója nagy, és mélyen bemetszett. Pikkelyeik kicsik, az idősebb példányok alsó úszói pirosló színűek.

paduc
Kisméretű pikkelyek, jellegzetes fej és száj, vörösnarancs úszók

 

A paduchoz hasonló halfajok a nyúldomolykó, a vaskos csabak és a szilvaorrú keszeg. A nyúldomolykót szája alapján különböztethetjük meg. Annak szája csak félig alső állású, és eltérés mutatkozik a pikkelyeiben, valamint anális úszójában. A vaskos csabak szája is csak félig alsó állású, továbbá eltérés még, hogy oldalvonala narancssárgás színű. A szilvaorrú keszegre az előreugró orra miatt hasonlít nagyon. Azonban szája alulról nézve nem enyhén ívelt, hanem U alakú, a farkalatti úszója pedig jóval hosszabb a paducénál.

Paduc rekord

A paducok nagyobb példányai 25-35 cm hosszúak, de kivételesen meghaladhatják a 40 centiméteres hosszt és akár a 3 kg-os súlyt is.   A Magyarországon eddigi bejelentett rekord paducának súlya 3,02 kilogramm, a világrekord paduc testtömege pedig 3,40 kg volt.

Paduc horgászata

Mivel kifejezetten folyóvízi hal, az áramló, oxigéndús vizeket kedveli. Ha a paduc horgászata a célunk, akkor a legnagyobb állományokat a folyók hegylábi szakaszain, a paduczónában találjuk meg őket. Gyakori vendé a márnazónában és a dévérzóna nagyobb sodrású részein is. A duzzasztók feletti lassan folyó szakaszokon ritka, hogy paduccal találkozzunk. A duzzasztók alatti részeken viszont megtalálhatjuk a paducokat az élénk oxigéndús vízben. A kis folyókba és patakokba inkább csak az ivadékok úsznak fel a nagyobb vizekből.

A paduc tilalmi ideje: 04.15-05.30. Legkisebb fogható mérete 20 cm

Tápáléka kezdetben planktonikus állatokból, később a víz alatti tárgyakon (köveken, egyéb hordalékokon, akadókon) kialakult élőbevonat alkotja. Ezek legnagyobb részét különböző fonalas algák teszik ki. A paducok éles, vésőszerű ajka ennek a bevonatnak a lefejtésére alakult ilyenné. A paducok horgászata során eredményesek lehetünk növényi (magvak) és állati csalikkal (csonti, giliszta) és az általuk kedvelt kenyérrel egyaránt. Felszerelésnek gyakorlatilag bármely folyóvízi felszerelés, akár úszós, akár fenekezős megfelel.

Paduc ívása

A paduc ívása az ivarérettséget jelentő 2-4 éves kor környékén kezdődik. A paducívásra április-májusban kerül sor, a folyók erősebb folyású, sodrottabb szakaszain. A lerakott ikraszemek nagyjából 2 mm átmérőjűek, és a mederben található kavicsokhoz ragadnak. Egy-egy ikrás paduc 10-40 ezer között ikrát rak.

paduc ívása
Hosszúkás enyhén lapított testű, hosszú orrú halfaj

Paduc tilalmi ideje, méretkorlátozása

  • A paduc tilalmi ideje: 04.15-05.31.
  • A paduc méretkorlátozása: legalább 20 cm
  • A paducból napi megtartható mennyiség: 3 kg

Őshonos európai faj, elterjedési területe főként Közép- és Kelet-Európára terjed ki. A paduczónában nagyon gyakori hal, a zsákmány jelentős részét teszik ki a paducok. Hazánkban a Tisza, Dráva és Mura legfelső szakaszai sorolhatóak a paduczóna szinttájba, a paducok előfordulása ott tömeges. A márnazónában is gyakori, de ettől lejjebb már ritkán találkozhatunk paducokkal. A húsa nagyon szálkás, azonban jól elkészítve és átsütve jó íze van.


Források:

  • Sallai Ákos, Dr Harka Zsolt: Magyarország halfaunája
  • Képek

ELŐZŐ

Magyar bucó

KÖVETKEZŐ

Vágótok