Téli Pontymentés az RSD-n

balázsaweben

Bejelentés alapján vonult ki a Ráckevei Dunaág Halőri szolgálata a ráckevei Tókert sori csatornához. A bejelentő arról tájékoztatta a halőröket, hogy a kis csatornában rengeteg kisebb méretű hal rekedt. Víz alig volt alattuk, és fuldokoltak a sáros, iszapos mederben.

A Halőri szolgálat munkatársa a bejelentés után azonnal a helyszínre sietett, hogy ellenőrizze a bejelentést. A bejelentő nem túlzott, a helyszínen kb 300-350 kilónyi kis ponty rekedt a csatornába. A halak egy része alatt már víz sem volt, csak az iszapos mederben várták a sorsukat. A helyszínre érkező halőr azonnal segítséget kért a szolgálat halőreitől, valamint a halgazdálkodási ágazat munkatársaitól.

Amíg a segítség a helyszínre ért, az elsőként kiérkezett halőr egyedül kezdte meg a halmentést. Mire megérkeztek a halőrök és a gumiruhába öltözött halászok, mintegy 80 kg halat egyedül visszajjuttatott a vízbe, egy szomszédtól kapott vödör segítségével.

A helyszínre érkezett segítségnek köszönhetően a halak vízbe juttatása jelentősen felgyorsult. A kiérkező halőrök és halászok gyors munkájának köszönhetően a halmentés során kb 200-250 kilogramm pontyot sikerült élve visszajuttatni az RSD vizébe.

Mi történhetett?

A Ráckevei Duaági Horgász Szövetség beszámolója alapján november elején végeztek haltelepítést a környéken, amelynek során a háromnyaras pontyok mellett egynyaras példányokat is telepítettek. A kisebb példányok behúzódtak a Malon öböl nádasába telelni, ahol megérezték a strand felől érkező melegebb vizet, és odatömörültek.

A vízügy által előírt, és a héten megindított nagy mértékű vízszint csökkentés miatt a víz szintje annyira lecsökkent, hogy egyszerűen elfogyott a víz a halakról. A halak nem tudták követni a gyorsan apadó vizet, ezért benn rekedtek a csatorna köves, iszapos medrében.

A bejelentőnek és a halőröknek, valamint a halászoknak köszönjük a segítséget! Ha hasonló esetet látsz, azt jelentheted az RDHSZ halőri bejelentőjén az éjjel nappal hívható 06-30-675-7304-es telefonszámon.

(Fotók: RDHSZ)

Szólj hozzá!