Vigyázz hol horgászol a Nagykunságin

balázsaweben

A Nagykunsági főcsatornán ökológiai szelektív halászatot folytat a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége. A halászat célja a törpeharcsa állomány csökkentése. Eddig két alkalommal ürítették a 126 törpeharcsa varsát, mely során 5000 kilogramm törpeharcsát sikerült kiemelni a vízből.

A varsák környéki partszakaszokon tilos a horgászat, melyre a KTVHESZ az érintett szakaszokon kihelyezett táblákkal hívja fel a figyelmet. Némely horgász ezt a figyelmeztetést figyelmen kívül hagyta, és a kihelyezett varsákban kárt okozott. A megrongálódott halászeszközökből a törpeharcsák visszajutottak a vízbe.

A horgoktól könnyen sérülnek a varsák

 

Egy varsában akár 20-100 kilogramm közötti törpeharcsa is lehet, ezért nagyon fontos, hogy a varsák környezetében a horgászatot ne folytassák, elkerülve a varsák sérülését. Amennyiben a tiltást be nem tartó horgászt a szövetség halőrei tettenérik, a területi jegye azonnali bevonására számíthat.

Egy varsában akár 20-100 kilogramm közötti törpeharcsa is lehet. Az eddigi felnézések során mintegy 5000 kg törpe került ki a vízből

 

A varsázással nem érintett szakasz több, mint 100 kilométer hosszú, így bőségesen marad hely a horgászatra.

Szólj hozzá!