Törpeharcsa

balázsaweben

törpeharcsa

A törpeharcsa a horgászok egyik legnagyobb ellensége. Ahol megjelenik, ott sok jóra nem kell számítanunk. Nehéz objektívan írni róla, mert ha van állat, amelyet tiszta szívből utálok, az bizony a törpeharcsa.

A törpeharcsáknak nem is egy, de két fajtája található meg hazánkban. Az évezred baklövése, és természetesen a tudás hiánya volt, hogy ezeket a kis ördögöket elkezdték telepíteni. Na, nem a horgásztársadalommal szerettek volna kiszúrni, a jószándék vezérelte őket. Ekkor még nem sejtették, mekkora hibát követnek el a törpeharcsa fajták betelepítésével. Eredeti élőhelyükön 2-3 kilósra nőnek, erősek és kiváló a húsuk.

Törpeharcsa fajták

A törpeharcsák fajtái között két fajt különböztethetünk meg. Az egyikük, latin nevén Ameiurus nebulosus, azaz törpeharcsa. Másikuk latinul az Ameiurus melas nevet kapta, amely a fekete törpeharcsa szebb megnevezése. Mindketten a törpeharcsafélék családjába tartoznak. Ezt a két fajt nehéz különválasztani, mert mindannyiunk nagy örömére képesek egymással szaporodni is. Kettejük gyermeke pedig a jól ismert semmire se jó, kisméretű zabagépek, amelyek elveszik az ember kedvét a horgászattól, és az élettől is.

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Eredetileg Észak-Amerika középső és keleti részein éltek. Európába a XIX. század végén hozták be. Azóta szinte minden vizünkben megtalálható. A gyorsabb sodrású folyókat nem szereti, de lassabb részeken, holtágakon találkozhatunk a törpehercsával. A holtágakban képes mértéktelenül elszaporodni, akár a többi halfaj kárára is. Leginkább a növényekben gazdag, sekélyebb vizeket kedveli.

Fekete törpeharcsa (Ameiurus melas)

Vaskos testű, a fején felülről, a farokrészén oldalról lapított hal. Feje nagy, hátrafelé egyenletesen emelkedő, orra hosszú, a szeme kicsi. Szája széles, állkapcsain sűrű sorokban parányi kefefogak ülnek. Fölső és alsó állkapcsán egyaránt 4-4 bajuszszál foglal helyet. Rövid, 6-7 osztott sugárral támasztott hátúszója elején egy igen hegyes, kemény csonttüske van, és ehhez hasonló csonttüskét találunk a mellúszók elején is. Farkalatti úszója hosszú, benne 17-22 sugár számolható, a farokúszója nagy, a széle nagyjából egyenes, alig beöblösödő.

A hát- és farokúszó között egy kis zsírúszó van. Bőre teljesen pikkelytelen, oldalvonala végighúzódik a testén. Színe az aranyló olajzöldtől a feketéig változó, de nem foltos, nem felhőzött, csak a farokúszó előtt látszik egy világosabb harántsáv. Úszói sötétszürkék vagy feketék, de az úszósugarak sokkal világosabbak a közöttük feszülő hártyánál. Aránylag kis termetű faj, nagyra nőtt példányainak a hossza 25-30 cm.

törpeharcsa csali
A törpeharcsa mindent szeret. Mindent is.

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Törpeharcsa (Ameiurus nebulosus)

Zömök, a fejtájékán felülről, a farokrészén oldalról lapított testű hal. Nagy feje elől lapos, hátrafelé fokozatosan emelkedik, orra hosszú, a szeme kicsi. Széles szájában sűrű kefefogazat található. Szája körül 8 bajuszszálat visel, melyek közül 4 a felső, 4 az alsó állkapcson foglal helyet. Hátúszójának elején egy erős, szúrós csonttüske van, melyet 6 úszósugár követ. Farkalatti úszója hosszú, sugarainak száma 17-23, fölötte a hátoldalon egy apró zsírúszó helyezkedik el. A mellúszók első sugara hegyes, kimereszthető csonttüskévé alakult.

Farokúszója nagy, hátsó széle kissé beöblösödő. Bőre pikkelytelen, oldalvonala – helyenként kisebb kihagyásokkal – végigfut a testén. A halak színe az okkersárgától a barnásfeketéig változó, oldalait szabálytalan foltok felhőzik. Úszóinak árnyalata a test színével egyező, az úszósugarak és a köztük feszülő hártya színe közt nincs érdemi eltérés. Nagyobb példányai 25-30 cm hosszúak, a hazai horgászrekord 1,98 kg (1996).

A két faj nagyon hasonlít egymáshoz, de a fekete törpeharcsa, bár alaktani bélyegei alapján szinte egyforma, de az oldala nem foltos, úszóiban a hártya jóval sötétebb árnyalatú a sugaraknál, és farokúszója előtt egy világos harántsáv húzódik.

törpeharcsa kivédése
A törpeharcsa kivédése nagyon nehéz feladat. Nagy és mohó szájával mindent felfal

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Törpeharcsa szaporodása

A törpeharcsák ivarérettségüket 3 éves korukra érik el. Az ívási időszakuk június-júliusra esik. Egy ikrás törpeharcsa 1-7 ezer közötti ikrát rak le. Az ikrák egyharmada érik csak be. Az ívás a mederfenéken, a farkukkal kialakított fészekgödörben történik. Az ikrát és a kikelt ivadékokat néhány hétig együtt őrzik a törpeharcsa szülők. Ez is egyik titka szaporodásuknak, hogy megvédik kicsinyeiket. Ilyenkor láthatóak a jellegzetes, nagy fekete törpeharcsa felhők a vizeken.

Törpeharcsa horgászat, törpeharcsa csali

A törpeharcsa főképp apró, gerinctelen élőlényeket fogyaszt. Nem veti meg a növényi táplálékot sem, gyakorlatilag szinte bármit felzabál. Minden horgász, aki horgászott már olyan vízen, ahol jelen vannak a törpeharcsák, szinte nincs az az etetőanyag, vagy csali, amelyet ne venne fel. A nagyobb példányok a kisebb halakat is előszeretettel fogyasztják.

A mérhetetlen étvágyának, és nagyon magas egyedszámának köszönhetően komoly táplálék konkurenciája a többi halnak a vízben. Többnyire ez szokta okozni a vesztüket is. Felzabálják egymás elől a táplálékot, így populációjuk visszacsökken. Miután kevesebb van, ismét megnő egyedszámuk. Teljesen kiirtani a törpeharcsát a vízből szinte lehetetlen. Rendszeres varsázással, halászattal, törpeharcsa fogó versennyel szoktak ellene több-kevesebb sikerrel védekezni. Ezek alapján a törpeharcsa csali szinte bármi lehet. Ha mindenáron szeretnénk fogni, bármilyen élő csalival eredményesen foghatóak. A fenék közelében érdemes próbálkozni, főképp ott táplálkoznak.

törpeharcsa ellen só
A törpeharcsa ellen só lehet az egyik eszközünk, de ez sem 100%-os megoldás.

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Törpeharcsa kivédése

Sajnos, a törpeharcsát teljesen kivédeni lehetetlen. Ez még nálam jóval nagyobb tudású horgászoknak sem sikerült. Pedig az évezred üzlete lenne a törpeharcsa elleni etetőanyag piacra dobása. Többféle módszer létezik e kártékony kis dögök kivédésére, de egyik sem 100%-os megoldás. Ha elszaporodtak, szinte biztosan fogni fogunk.

Az egyik megoldás lehet az, hogy két etetést hozunk létre. Az egyik etetést a törpeharcsák szájíze szerint készítjük, élő anyaggal, halliszttel, mindennel, amit kedvelnek. Ettől távolabb alakítsunk ki egy olyat, amit kevésbé szeretnek. Ebbe tehetünk keményebbre főzött magvakat, és inkább növényi alapú kaját használjunk. Ezen az etetésen horgásszunk, szigorúan élő csali nélkül, vagy lebegtetve.

Mit nem szeret a törpeharcsa?

A törpeharcsával az a baj, hogy mindent szeret. A keményebb, növényi anyagokat, például a fűzött kemény kukoricát és a tigris mogyorót nem kedvelik. Ez valamelyest megoldást nyújthat. De ha az etetőanyagunk odacsalogatja őket, akkor képesek felügyeskedni magukat a horogra.

Bojlis horgászok a bojli méretével, valamint a bojli bevonásával védik ki őket sok esetben. A bojlit bevonják pl nejlon harisnyával, így az ízanyagok kiáramlanak belőle, de lerágni nem tudják a kis dögök. Az elég nagy méretet pedig nem tudják megenni, de a célhalakat odavonzzák.

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Törpeharcsa ellen só?

A sózott etetőanyag sokak szerint hatásos. Állítólag nem kedvelik a kis ördögök, de kérdés, hogy az extrán sós kaját mennyire kedveli a többi hal. Ami nekem nagy segítséget nyújtott, az a vízközti horgászat volt. Ezt egy versenyen próbáltam ki, és eléggé jól bevált. Megúsztam a 6 órás versenyt kb 5 törpével, míg volt aki csak azt fogott.

Etetőanyagnak kb másfél kiló, kukorica alapú édeskés illatú kaját választottam. Ezt egy leturmixolt, 600 grammos kukoricakonzervvel, két pohár kefirrel és 4 mokkáskanál sóval kevertem be. Ehhez került még vegyes magmix. A felszerelés hosszú előkés feeder szerelék volt, a csali pedig hungarocell golyóval megemelt csonti. Az etetőanyag sem volt a kedvencük, mert amikor vízközt megállt a hal, fenékről is elsősorban szép darabos kárászokat sikerült fogni a törpeharcsák helyett. Azt nem tudom, hogy máskor, más körülmények között hogyan vizsgázna ez a kaja, de nekem bevált. Ha esetleg kipróbálnád, kérlek jelezz vissza, hogy mennyire voltál vele eredményes!

törpeharcsa
A törpeharcsa a horgászok egyik átka…apró fogai vannak

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Eredményes lehet még az erjesztett etetőanyag is ellene. Érdemes azt is kipróbálni. Az atombiztos megoldás törpeharcsa ellen, ha nem horgászol olyan helyen, ahol törpeharcsák vannak. Sajnos egyre több helyen üti fel ronda kis pofáját, hogy bosszantsa a horgászokat. A Balatonon is egyre inkább kezd elharapózni, a Tisza-tó környékét pedig már bekebelezte. Igazi megoldás nincs ellene.

Ha a horgodra akadna, csinálj vele bármit, csak ne engedd vissza!

Források:

  • Dr. Harka Ákos, Salli Zoltán: Magyarország halfaunája
  • Képek: 1.  2.

Szólj hozzá!