Erjesztett (büdös) kukorica és etetőanyag házilag

balázsaweben

Updated on:

erjesztett etetőanyag házilag

Manapság a büdös, erjesztett kukorica alapú etetőanyagok szinte már divattá nőtték ki magukat. Ez a csalifajta pedig egyáltalán nem új találmány. Régóta készül a horgászok ”konyhájában” erjesztett etetőanyag házilag. De egy újszülöttnek minden vicc új, így van ez manapság a kenyér területén is. Szinte már várom, hogy mikor jelenik meg a horgászkenyér, mit majd elmagyaráznak miért másabb, mint a sarki bolti félbarna…

Kukorica erjesztése, büdös kukorica készítés

Az erjesztett etetőanyag házilag kétféleképpen készülhet. Vajsavas erjesztéssel és tejsavas erjesztéssel. A különbség a végtermék, azaz az erjesztett etetőanyag szagában rejlik, illetve a kémiailag végbemenő erjedésben. A vajsav esetében a terményben (kukorica, búza, stb) vajsav baktériumok útján megy végbe az erjedés, míg a tejsavas erjesztett etetőanyag házilagos (és ipari) készítése során a tejsav baktériumok végzik ezt a munkát.

Erjesztett etetőanyag házilag receptek

Ezeket az erjesztett, büdös kukorica recepteket bárki elkészítheti otthon. Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy jól szellőző helyen, jól záródó edényben tárold. És vigyázz nagyon, ki ne boruljon.

Tejsavas erjesztés házilag

A hagyományos erjedéshez képest különbség az, hogy sót (jódozatlant) kell adjunk a kukoricához, illetve valamilyen tejterméket, amelyben tejsav baktériumok találhatóak. Ilyen pl a kefír, vagy az élőflórás joghurt. A só meggátolja a vajsav baktériumok elszaporodását, a baciknak köszönhetően pedig tejsavas erjesztést érünk el. Ez már sokkal kezelhetőbb és kellemesebb édeskés-savanykás szagú csali lesz, mint a lejjebb található büdös kukorica.

Készíthetünk akár csak csalizni, vagy egy napra elegendő mennyiséget etetésre is. Kisebb mennyiségű, szag mentesen tárolható tejsavasan erjesztett etetőanyagot készíthetünk házilag a következő módon:

Tejsavas kukorica recept

Egy nagyobb szájú műanyag üvegbe töltünk egy kilogramm fagyasztott csemegekukoricát. Beleborítunk fél pohár kefírt vagy élőflórás joghurtot. Hozzáadunk egy jó csipet sót és hagyjuk, hogy az erjesztett etetőanyagunk házilag készítve megérjen. A só ne legyen jódozott, az nem jó, fertőtlenítő hatásával elpusztítja a nekünk szükséges tejsav baktériumokat. Ellenben ha jódozatlan sót használunk, a vajsav baktériumok elszaporodását gátolja .

3-4 nap alatt elkészül, és kicsi az esélye, hogy kiboruljon. Ez a csali nem csak a ponty csalik közé tartozik, imádják az amurok és a keszegek, kárászok is. A törpeharcsák viszont nem igazán kedvelik, így valamelyest távol tarthatóak vele.

Ha nagyobb mennyiségű erjesztett etetőanyagot házilag szeretnénk készíteni, akkor mindenképpen szükséges egy jól zárható vödör. A takarmány kukoricát alaposan mossuk át, meg is főzhetjük, de nem kötelező. Arra figyeljünk, ha nem főzzük meg, akkor sok vizet kell utántölteni, ugyanis rengeteget felszív. Kilónként egy nagy csipet só, és egy fél pohár joghurt/kefír hozzáadásával öntsük fel vízzel úgy, hogy bőven ellepje, de legyen hely a felszabaduló gázoknak, különben lelövi a tetőt. Naponta keverjük át, nagyjából egy hét alatt készen van.

erjesztett etetőanyag házilag büdös kukorica
A kukorica a legsokoldalúbban felhasználható csalik közé tartozik

Vajsavas kukorica, büdös kukorica, vajsavas erjedés

A kukorica akár önmagában is képes megerjedni. Ebben az esetben vajsavas erjedést fogunk előidézni eredményként pedig kifejezetten büdös kukoricát, azaz vajsavas kukoricát fogunk kapni. Ha belerakunk bármilyen olyan dolgot, amelyben élesztő van, ezt elősegíthetjük. Ilyen maga az élesztő, a kenyér, de akár egy sör is be tudja indítani. Sör esetében ne vegyünk valami kézműves remeket, azt inkább igyuk meg a parton, miközben házilag erjesztett etetőanyaggal fogjuk a halakat!!!!

Ettől olyan büdös kukoricánk lesz egy héten belül, hogy a szomszéd is elköltözik, ha kinyitjuk. Etethetünk vele, és horogra is tűzhetjük. Nem árt hozzá gumikesztyű, mert a kezed is át fogja venni a szagát. És nem minden esetben működik, tényleg nagyon büdös a vajsavas kukorica. Ez annak köszönhető, hogy a vajsavas kukorica erjedése közben ammónia termelődik. Az ”erjesztett etetőanyag” házilag versenyben ez csak második számú megoldás nálam.

Erjesztett kukorica tárolása

Ha erjesztett etetőanyagot házilag készítünk, mindenképpen egy jól záródó edényben készítsük. Ne tegyük ki közvetlenül napra, árnyékos, hűvösebb helyen tartsuk. Arra vigyázzunk, hogy a gyengébb idegzetű asszonynépek véletlenül se nyissák ki, mert lehet repülünk a háztó a házilag erjesztett etetőanyag társaságában. A vajsavas kukoricát ne tartogassuk sokáig, mert egyre büdösebb lesz  büdös kukoricánk, és egy idő után riasztó lesz a halaknak is. A tejsavas jóval tovább bírja, akár egy hónapig is vidáman eláll. De azért célszerűbb ebből is sűrűbben készíteni.

erjesztett etetőanyag házilag erjesztett búza
Búzát, vagy akármilyen más gabonafélét is erjeszthetünk

Erjesztett búza

Az erjesztett etetőanyag házilag könnyen elkészíthető akár búzából, tigris mogyoróból, vagy bármilyen egyéb magféléből. Magam még nem próbáltam, de hallottam már olyat, hogy darált terményekből készítik ezeken a módokon. És így kosárba is tölthető. Ha megfőzzük erjesztés előtt a kukoricát, miután elkészült az erjesztett etetőanyagunk, akár le is darálhatjuk. Na de az erjesztett etetőanyag házilag elég büdös, én biztos nem állnék neki darálni.

Az általam ismert módokon így készül az erjesztett etetőanyag házilag. De létezik többféle verzió is.

Ha te ismersz más módszert, kérlek írd meg hozzászólásban! Természetesen további házi etetőanyag recepteket is megoszthatsz, vagy egyéb csali, etetőanyag praktikákat!

Ha hasznosnak találod, oszd meg másokkal is!

“Erjesztett (büdös) kukorica és etetőanyag házilag” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Üdv!
    Ha nem csemegekukoricát, hanem jól előáztatott takarmánykukoricát szeretnék használni, akkor erjesztés előtt meg kell főzni, vagy nyersen kell erjeszteni? Köszönöm a választ!

    Válasz
  2. Szia! Ajánlatosabb megfőzni, mert az amur a zsengébb, főtt magvakat szívesebben felveszik! Még néhány tipp: Nyugodtan keverj a kész kajához kis zöldborsót, szilvadarabokat is, nem fogja visszautasítani! Az amur nagyon édesszájú, imádja pl a mangós kukoricát!
    Görbüljön! 🙂

    Válasz

Szólj hozzá!