hal

A kapitális méretű halak gyakran kötnek ki magántavakban, melyeket szinte lehetetlen ellenőrizni. A NÉBIH munkatársainak azonban sikerült, derül ki a NÉBIH közleményéből. A majd egymillió forint értékű hal fogását a facebookon osztották meg. Először egy Heves megyei természetes vízben, 2016 októberében fogták ki, ekkor 28 kilogramm volt a súlya. Természetesen visszaengedték a pontyóriást. Nagy meglepetést okozott, hogy ugyanezen hal felbukkant idén április 28-án is egy Pest megyében található horgásztavon, ekkor 31,9 kilogrammot nyomott.

A hal azonosítása

A NÉBIH szakemberei a hal sajátos pikkelymintázata  a kapitális egyedet a farok alatti úszó felett található, sajátos pikkelyrajzolat-rendellenesség alapján tudták beazonosítani.

ponty
Ezzel a módszerrel állapították meg az azonosságot

Az eljárás során az ÁHSZ szakértő bevonásával tovább vizsgálta az azonosságot, valamint a pontyóriás eszmei értékét az illegális élőhal-kereskedelemben. A szakértő 4 kulcsbélyeg – a testmagasság/testhossz index, és az oldalvonalon található pikkelyszám – alapján teljes bizonyossággal kizárta annak lehetőségét, hogy a különböző vizeken eltérő időpontban készített fotók két különböző példányt mutatnának be. A tőponty halgazdálkodási értékét 31.900 Ft-ban, míg feketepiaci értékét 800.000 Ft körül állapította meg.

Az ellenőrzés során több szabálytalanságot is találtak az érintett horgásztónál, immár nem első alkalommal. A horgásztó jelentős bírságra számíthat.

Gratulálunk a NÉBIH-nek ehhez a példa nélküli eredményéhez, reméljük ez üzenet értékű lesz minden rosszban sántikáló tógazdának! A NÉBIH kéri, hogy aki szabálysértést tapasztal, jelentse be a hivatal Zöldszámán (80/263-244) vagy az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen!

Oszd meg te is, hogy minél több ember tudjon erről a példa nélküli eredményről!

A cikk és a képek forrása: NÉBIH

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..