Balatonföldvár horgászat

balázsaweben

Updated on:

Balatonföldvár horgászat

Balatonföldvár a Balaton déli partján, Szántód és Balatonszárszó között található. Jelentős hajóforgalmat bonyolító balatonparti település, menetrend szerinti és sétahajó járatokkal. Hangulatos, platán fákkal szegélyezett utcákon közelíthetjük meg a balatonföldvári horgászhelyeket, ha Balatonföldvár horgászat nyújtotta lehetőségeit szeretnénk kiaknázni.

Balatonföldvári horgászhelyek

Balatonföldváron horgászni, mint a legtöbb balatoni településen bárhol lehet, ahol ezt külön nem tiltják. Kora tavaszi, késő őszi időszakban a strandok területe nyújthat remek lehetőséget a horgászatra, ilyenkor a halak előszeretettel jönnek ki a partközeli sekély, melegebb vízbe a táplálék reményében.

Nyári időszakban a strand területe a sekély és jelentősen felmelegedett víz miatt nem igazán alkalmas a horgászatra, a halak ilyenkor a mélyebb vizet keresik, ahol oxigénben dúsabb, és hűvösebb vizet találnak. Balatonföldvár horgászat adta lehetőségei ilyen időszakban főképp a mélyebb részeken mutatkoznak meg, tehát ilyen helyeket érdemes felkeresni.

Balatonföldvár horgászat – Móló

A Balatonföldvári móló remek lehetőséget nyújt a keszeg és pontyfélék horgászatára, azonban ide mindenképpen olyan felszereléssel érdemes érkezni, amivel a nagyobb távolságokat is elérhetjük. A nyílt vízen jóval nagyobb eséllyel pályázhatunk egy szép balatoni keszeg, ponty, vagy compó elejtésére.

Ha balatonföldvári horgászatunk helyszínének ezt a részt választjuk, mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy itt a forró nyári napokon természetes árnyékot nem találunk, ezért gondoskodjunk legalább sapkáról, ami a fejünket takarja, illetve bőséges folyadék utánpótlásról. Készüljünk fel arra is, hogy csak kövezésen tudjuk elhelyezni horgászbotjainkat, és jó eséllyel meg kell küzdenünk a helyi nagyöregekkel, akiknek már bejáratott, saját helyük van. A móló a kedvelt látnivalók közé tartozik, így a turisták bámészkodására is jobb, ha felkészülünk, akár éjszaka is. Zavaró tényező lehet még a hajóforgalom, a horgászok zsinórjait gyakran felszedik akarva-akaratlanul az éppen kikötni vagy kihajózni készülő vitorlások. Mindenképpen érdemes résen lenni, ha látjuk, hogy egy-egy hajó közeledik a parthoz. Csak a nyílt víz irányába horgászhatunk!

Balatonföldvár horgászat – Galamb sziget

Balatonföldvár horgászat szempontjából az egyik legjobb hely. A kikötőből juthatunk ki, egy füves rét, nagy fákkal, itt-ott egy kis nádassal szolgáltatják a hátteret a horgászathoz. Ha a családot is vinnénk magunkkal, mindenképpen ezt a helyet válasszuk. A gyermekek rohangálhatnak, és találhatunk a közelben a büfésoron ingyenes mosdókat. A büfék árai pedig egészen barátságosak.Ha Balatonföldvár horgászati lehetőségei közül a Galamb szigetet választjuk, nem kell nagyot sem dobni. Nagyjából 15 méteres távolságon keressük a halakat. Nappal főképp keszegfélékre számíthatunk, éjszaka azonban jó esély van pontyra, de akár ragadozó halakra is. Mint a legtöbb kikötőben található horgászhelyre, így ide is igaz, hogy csak a nyílt víz felé szabad dobni. Minden évben eltöltök itt egy hetet, legutóbbi balatonföldvári horgász élményemet itt olvashatod.

Balatonföldvár horgászat
Ebben a látványban lehet részünk, ha a Galamb szigeten megvárjuk a naplementét

Balatonföldvár horgászat – Nyugati strand

Ez a helyszín nyáron nem igazán számít a jó horgászhelyek közé, nagyon sekély vize van. Ráadásul a fürdőzőktől amúgy sem tudnánk nyugodtan horgászni. Balatonföldvár horgászatára nyári időszakban sokkal inkább alkalmasak a móló vagy a Galamb sziget. Ezen a helyszínen inkább a felmelegedő tavaszi, vagy a lehűlő őszi időben lehetünk eredményesek.

Balatonföldvár horgászat –  Balatonföldvár horgásztó

Ha nem eszik a hal, vagy nem akarunk a Balatonban horgászni, Balatonföldvár horgászati szempontból tud alternatívát kínálni erre is. A közelben található a Kőröshegyi horgásztó, amely néhány kilométerre található Balatonföldvár központjából.

Szólj hozzá!