A picker bot

balázsaweben

Updated on:

picker bot mire való

A picker bot a feeder bot elnyomott kistestvére. Az igazán finom fenekező horgászatnál nagyon hasznos, ha beszerzünk egy picker botot. Ez a kis vékony pálca nagyon hasznos szolgálatot tud tenni, ha a felszerelésünket a végletekig le kell(ene) finomítani. Remek szórakozás a picker botos keszegezés, de akkor sem kell kétségbe esnünk, ha egy nagyobbacska ponty tenné tiszteletét etetésünkön. A hideg vízi horgászat elengedhetetlen kelléke a picker bot.

Feeder bot vagy picker bot?

A feeder bot a picker bottól főképp hosszában és erősségében különbözik. Mivel a hazai feeder horgászat elsősorban a ponty fogás, és a nagy távolságok elérésének irányába mozdult el, ezért a picker botok kisebb szerepet kaptak a rezgőspicces horgászat szerelmesei körében.
A picker botok dobósúlya nagyjából 40 grammig terjed. Hosszuk általában 2,7-3 méter. Az efölötti dobósúlyú vagy hosszúságú horgászbotok már feeder botnak tekintendőek. Értelemszerűen a picker bottal nem tudunk olyan távolságokat meghorgászni, mint a nagy tesóval. Cserébe még azt is láthatjuk a picker botunk spiccén, ha ránéz a hal.

Picker bot mire való?

A picker botot eredetileg az angoloknál (micsoda meglepetés) kezdték el használni. Az volt a céljuk vele, hogy a match bot használatát kiváltsák. Ha az időjárási viszonyok nem kedveztek az úszós horgászatnak, elővették a picker botot, amelyet a szeles időben is használhattak.

Gyakorlatilag az úszós horgászat gyermekeként tekinthetünk a picker botokra. Hazánkban nem annyira elterjedt, de azért sokan használják ezt a könnyű, kecses, karikába hajló rövid botot. Főképp a kisebb testű halak zsákmányul ejtésére lett kitalálva, de egy nagyobb hal esetén sem hagyja cserben gazdáját. Általában karikába hajlik terhelésre, és rugalmasságának köszönhetően jól beállított orsó mellett, kis gyakorlattal bármit megfoghatunk vele.

Picker bot használata

A picker botok használata semmiben sem különbözik a feeder horgászbotokétól. Arra érdemes odafigyelni, hogy jóval lágyabb felszerelés, mint amit a legtöbben használunk. Ezért a picker végszereléket úgy érdemes elkészíteni, hogy botunk lágyságát mindenképpen tartsuk szem előtt. Az etetőkosárnak a töltött súlya már egészen kis önsúly esetén is elérheti a bot maximális dobósúlyát. Könnyen spicc cserére kényszerülhetünk, ha nem figyelünk!

A picker botok végszereléke nem tér el igazán a feeder botokétól. Ha a fentieket figyelembe vesszük, akkor minden adott egy jó  keszegezéshez. A picker bot végszerelék készülhet kosár nélkül is, hiszen ezekkel a botokkal kisebb távolságokat tudunk csak meghorgászni. Ezeket a rövid távokat akár kézzel, vagy csúzlival is pontosan megetethetjük. Orsónak egy 30-as méret körüli tökéletesen megfelel.

picker bot használata
A picker bot ugyanúgy jelzi a kapást, minta feeder bot, csak érzékenyebb a spicce

Picker bot ár

A picker botok felthetően a kisebb népszerűségük miatt jóval olcsóbbak, mint a feeder pálcák. Néhány ezer forinttól már hozzájuthatunk. Ha 10 ezer forintot rá tudunk áldozni, már egy egészen jó pickert tarthatunk a kezünkben. Én a sajátomat 8000 forintért vettem, és nagyon hasznos társam lett. Természetesen, ha szeretnénk, itt is költhetünk jóval komolyabb összegeket is. Ha teheted, érdemes beruházni egy picker botba!

Szólj hozzá!