Gigabírság a trükköző tógazdának – Lezárult az ügy!

balázsaweben

Updated on:

hal

Mint korábban arról mi is beszámoltunk, egy facebookon megosztott kép alapján bukott le a tógazda, hogy a megosztott képen szereplő hal eredetileg a Tisza-tó lakója volt. A kapitális méretű pontyot korábban kifogó sporthorgász a halat visszaengedte a tóba, ekkor 28 kilogramm volt. Két év múlva meglepődve látta viszont zsákmányát egy pest megyei horgásztóban, az akkori súlya 31 kilóra növekedett.

A pecás nem hagyta annyiban, és bejelentést tett a NÉBIH állami halőr szolgálatánál, és minden tőle telhetőt elkövetett az eset felderítése érdekében!

A NÉBIH szakértők bevonásával, egyedi ismertetőjegyei alapján egyértelműen azonosította a halat és eljárást indított a tógazda ellen. A tógazdánál végzett vizsgálatok alapján megállapították, hogy teljességgel kizárt, hogy a hatalmas pontyot legális úton, haltermelőktől szerezték volna be. Az eljárás során 3.000.000 forint halvédelmi bírság megfizetésére, valamint a hal eredeti élőhelyére történő visszaszállítására kötelezték.

ponty
Ezzel a módszerrel állapították meg az azonosságot

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

A halat a NÉBIH „hatósági zár alá helyezte” és a tógazdának szeptember 30-ig vissza kell juttatnia eredeti élőhelyére. Amennyiben nem teljesíti kötelezettségét, a hatóság a tó teljes területére pontyfogási tilalmat rendel el.

A vélemények megoszlanak erről, sokan azzal érvelnek a tógazda mellet, hogy ott legalább biztonságban van a hal, és nem kerül konyhaasztalra. Ebben van igazság, azonban egy néhány hektáros bányató, egy hatalmas kiterjedésű víz adottságait semmilyen szemszögből nézve sem tudja megközelíteni. A halat ráadásul kéz alatt szerezte be, jogszabály sértések útján. A jóval kisebb terület miatt, jóval több alkalommal kerülhet horogvégre a hal. Feltehetően sokáig lenne a parton, míg a fotók készülnek. Ez valószínűleg nem hosszabbítja meg e halmatuzsálem életét, éppen ellenkezőleg.

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Sokan, köztük mi is, azt gondoljuk, hogy a természetes vizekben élő kapitális egyedek eredeti élőhelyükre tartoznak. Okozzanak örömet azoknak, akik kitartóan, akár hetekig ülnek a Tisza-tó partján, és nem egy lopott hallal díszelegnek, amit egy olyan tóban fogtak, ahol szinte kizárólag nagy testű halak vannak. A legtöbb természetes víz kezelői is védik az ilyen méretet elérő, ritkaság számba menő kapitális halakat.

Feltételezhetően nem egyedülálló eset ez, de mindenképpen örvendetes, hogy van lehetőség és szándék az ilyen jellegű ellenőrzésekre is. Köszönjük annak a sporthorgásznak, aki nem hagyta annyiban az esetet, és a NÉBIH-nek az intézkedést!

A NÉBIH kéri, hogy aki horgászattal, vagy halászattal kapcsolatos jogsértést tapasztal, tegyen bejelentést az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen!

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre! Neked mi az álláspontod, hol lenne jobb a halnak?

Forrás: Nébih

 

ELŐZŐ

A bojlis bot

KÖVETKEZŐ

Törpeharcsa

Szólj hozzá!