A bojlis bot

balázsaweben

bojlis bot

A bojlis bot, a modern pontyhorgászat, a bojlizás során használt horgászbot típus. A bojlizás népszerűsége jó ideje töretlen. Ezt bizonyítja az egyre több, nagy testű hal megfogásával kecsegtető, sok esetben kifejezetten bojlis horgásztó megnyitása.

A bojlizás általában a több napos horgásztúrákat, és a kifejezetten nagy testű halak horgászatát jelenti. A célhal leginkább a ponty és az amur. A tokfélék elterjedésével a kapitális méretű tokok horogvégre csalása is egyre gyakrabban célja a bojlis horgászatnak.

Bojlis bot kiválasztása

A bojlis bot a nem átlagos méretű halak kifogására is alkalmas kell, hogy legyen. Kiválasztásánál fontos szempont, hogy dobással, vagy behúzással szeretnénk bejuttatni végszerelékünket. Figyelembe kell vennünk a bot dobósúlyát, karakterisztikáját is.

Ha partról horgászunk, mindenképpen olyan bojlis botot kell választani, amellyel az adott távolságra be tudjuk juttatni végszerelékünket. Ez lehet akár 100 méter feletti távolság is, de akár 25 méter is. Értelemszerűen az előbbi távolságra egy jóval erősebb bojlis botra lesz szükségünk, mint az utóbbi távolságra. Figyelnünk kell arra is, hogy a horgászvíz, amelyben bojlizni szeretnénk, milyen meder tulajdonságokkal rendelkezik. Ha akadó mentes és nincsen, amibe belehúzza a hal a szerelékünket, akkor a lehető leglágyabb bojlis bottal is elboldogulhatunk. A végszerelékünket ebben az esetben lefinomíthatjuk, amely jó eséllyel több kapást is fog eredményezni.

Ha távolra kell dobnunk, vagy akadós a meder és nem tudjuk a halat finoman terelgetni, akkor egy erősebb bojlis bot lesz hű társunk a horgászatokban. Egy ilyen bojlis bottal a nagyobb tömegű végszereléket is be tudjuk juttatni a kívánt helyre.

Bojlis bot típusok

A bojlis bot típusokat több szempont alapján is csoportosíthatjuk. Dobósúly, hosszúság, tagok száma alapján. A bojlis botok között legelterjedtebb a 3,6 és 3,9 méteres hosszúságok. A 3,9 méteres hossz főképp a távoli dobások sikeres kivitelezéséért felelnek. Ezeket a méreteket általában a partról dobós pecára használják. Léteznek ennél rövidebb, és hosszabb bojlis botok is, de ezek azok, amelyek minden általános igényt kielégíthetnek.

A bojlis botok általában kettő, vagy három tagból állnak. A kettő tagból álló botok szállítási hossza értelemszerűen megnövekszik. Cserébe azonban, mint minden horgászbot esetében, a minél kevesebb tag, erősebb botot eredményez, és jobb karakterisztikát. A három tagúak esetében azonban jóval kisebb a szállítási hossz. Egy 3,9-es két részes bot esetén a szállítási hossz két méter környékén mozog, míg a három részes bojlis bot esetében 135 centi körül. Fontos szempont ez is, hiszen kellemetlen, ha nem fér be a kocsiba a horgászbot.

Bojlis bot dobósúly

Ez a kategória külön fejezetet érdemel, talán ez a legfontosabb szempont. A bojlis botokon librában (lbs) jelölik a karakterisztikát. Igen, a bojlis botra a karakterisztikát írják, és nem a dobósúlyt. Egy libra 454 gramm. Nem javasolt egy 3,5 librás botnál 1589 gramm össztömegű végszerelék dobásával próbálkozni. Egyrészt, ha nem szakadna el a zsinór, váll ízületünk, és bojlis botunk erősen megsínylené a próbálkozást.

A librában kifejezett jelölés a bojlis bot esetében annak karakterisztikájára utal. Ez azt jelenti, hogy egy 3,5 librás bojlis bot spiccét 1589 grammal kell terheli ahhoz, hogy a spicc a nyél részhez képest derékszöget zárjon be.

bojlis bot teszt
A bojlis boton a libra (lbs) kifejezés nem a dobósúlyt, hanem a karakterisztikát jelöli

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Ha szeretnénk megtalálni az ideális dobósúlyt, akkor fő irányként ahány libra, annyiszor 30 gramm a bojlis bot dobósúlya. A példánál maradva, a 3,5 librás bojlis bottal 105 gramm körüli végszereléket juttathatunk be biztonsággal.

Speciális bojlis bot fajta

A bojlis botok között megtalálhatóak a partról történő etetéshez szükséges bojlis bot típusok is. Ezek a spod botok, melyekkel megfelelő gyakorlat után pontosan tudjuk etetni a meghorgászni kívánt területet nagy távolságra is. Ehhez használhatunk etetőrakétát, spombot és ehhez hasonló, parti etetésre kifejlesztett eszközöket.

A spod botok között legelterjedtebb az 5 librás karakterisztika, ezzel a 200 gramm körüli etetőrakétákat is akár a 100 méter feletti távolságra bejuttathatjuk. Természetesen ehhez nélkülözhetetlen a megfelelő méretű orsó, a megfelelő vastagságú zsinór, és ami a mestert teszi, a gyakorlat.

bojlis bot típus
A spod bottal távolra etethetünk nagy pontossággal. Ez egy speciális bojlis bot fajta

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Bojlis bot kezdőknek

A bojlis horgászat egy nagyon összetett horgászati módszer. Sok apró részletre oda kell figyelni ahhoz, hogy eredményesen kezünkben tarthassunk egy kapitális méretű halat. A megfelelő bojlis bot kiválasztása csak egy a sok közül. Fontos megtalálni a megfelelő orsót, végszereléket, csalit és helyet. Mint a horgászatban mindig, a bojlis horgászatban is fontos a gyakorlat és a kísérletezés.

Egy kezdőnek talán a legjobb választás egy 3,6 vagy 3,9 méteres 3 librás bojlis bot lehet. Ezzel egy kezdő jól elboldogul. Se nem túl kemény, se nem túl lágy és egészen szép távolságokat lehet elérni velük megfelelő gyakorlat után.

bojlis bot
A bojlis bot csak egy, a sok szükséges felszerelés közül

Források: 1, 2

Szólj hozzá!