Bolognai bot

balázsaweben

bolognai bot

A bolognai bot elsősorban a folyóvízi horgászatra lett kialakítva. Nevéből kiderül, hogy a bolognai botok az olaszországi, Bologna városából indultak útjukra. Ezek a botok sokáig a folyóvízi úszós horgászversenyek egyeduralkodói voltak.

A bolognai botok kifejlesztésére azért volt szükség, mert a spiccbotok árnyékot vetettek a tiszta folyókon, ezzel elriasztva az ott tartózkodó halakat. Szükségessé vált, hogy távolabbra horgászhassanak, mint a spiccbotokkal, ezáltal a halak gyanakvását is elaltathatták.

Így jutottak arra az ötletre, hogy a spiccbot tulajdonságait ötvözzék az orsós botok tulajdonságaival. Igen ám, de nem akarták a spiccbotos módszer finomságát elveszíteni, így nem lehetett a tagokat merevebbé tenni. A bottest gerinces maradt, és ahogy a spiccbotok esetében, fokozatosan lágyul. A spicc pedig egészen érzékeny.

10 méteres bolognai bot ?!

Igen, a bolognai botok akár a 10 méteres hosszt is elérhetik. A bolognai bot speciális gyűrűsort kapott. Általában 6-10 gyűrű található a testen, melyek között csúszó gyűrűket is találunk. A bolognai horgászbotok gyűrűire jellemző, hogy magas talpakon állnak. A botok hosszúsága 5-10 méter közötti.

Az orsó felhelyezésére szolgáló részt a lehető legkönnyebbre akarták készíteni. A több órás úsztatásnál, melynek során folyamatosan kézben van a bot, minden gramm számít. Így egy speciális orsócsatlakoztatási megoldást találtak ki, mely a bolognai botok védjegyévé vált a csúszó gyűrűkön felül. Ez a megoldás nem más, mint a békazáras orsótalp.

bolognai bot
A bolognai bot speciális, ún. békazáras orsótartót kapott

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Bolognai bot használata

Avatott kezekben egy nagyon eredményes pálca lehet. Kezdésnek egy rövidebb darabbal érdemes kezdeni. Ezzel elérhetőek az általában szükséges távolságok, de könnyebb a bot kezelése. Idő kell addig, amíg a bolognai bot kezes báránnyá változik. A rövidebb botok olcsóbbak is, mint hosszabb társaik. Mivel orsóval ellátott, a hal fárasztásában nem csak a bot játszik szerepet. Az orsó fékrendszere is nagyban kiveszi szerepét egy-egy szebb példány akasztása esetén.

Orsónak mindenképpen olyan érdemes választani, amelytől a nap végén sem szakad le a karunk. Nem szabad, hogy indokolatlanul nehéz legyen a könnyű bothoz, hiszen annak egyensúlya nagy szerepet játszik az egész napos horgászatban. Súlyán felül fontos szempont még a mérete is. 30-40-es méretnél nagyobbat nem szükséges választani. Fontos, hogy a finom szerelékek miatt a fékrendszere kifogástalanul működjön, ne tapadjon. A vékony előkék könnyen szakadnak, ha nem megfelelő a kurbli a bolognai bot orsótartóján.

A bolognai botos végszerelék összeállítása külön téma. Ennek az írásnak a bolognai bot bemutatása és megismertetése a célja. Nagy vonalakban a bolognai botunkhoz szándékunknak megfelelő úszó típust válasszunk, mely mindenképpen folyóvízi úszó legyen. Ennek súlyozását a meghorgászandó víz mélységének, sodrásának megfelelően válasszuk meg. Vegyük figyelembe még azt is, hogy mi a célunk, a folyamatos úsztatás, vagy a fenékre letett szerelék.

bolognai bot használata
A bolognai botot könnyen felismerhetjük jellegzetes gyűrűiről, melyek közül legalább egy csúszó gyűrű

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

A bolognai bot hátránya, hogy nagyon sérülékenyek a gyűrűi, és maga a bot is. Érdemes egy strapabíró botzsákot választani, amely lehetőleg bélelt legyen. A gyűrűvédőt mindenképpen, mindig helyezzük rá szállítás közben. A vékony talpak könnyedén elfáradhatnak. Esős időben meggyűlhet a bajunk a kevés gyűrű miatt a bolognai horgászbotokkal. A zsinór könnyen rátapadhat a bottestre, mely nem várt örömöket szerezhet. Erre mindenképpen figyeljünk, ha esőben bolognai bottal horgászunk!

Mint az úszós módszerek általában, a bolognai botos úszózás is egy pörgős, eredményes peca lehet. Persze az elején számíthatunk sok gubancra, szakadásra, és idegeskedésre ezek miatt. De ha nem adjuk fel, egy remek horgász módszert ismerhetünk meg.

Források: 1. 2.

Szólj hozzá!