132 centis a maconkai európai rekord lapátorrú tok

balázsaweben

Lapátorrú tok

A számos rekord fogással büszkélkedő Maconkai-víztározó igen csak népszerű a horgászok körében. Évről évre számtalan horgászversenynek ad otthont, és az országban egyedülálló halállománnyal büszkélkedhet. Rekordlistájukon 6322 horgász, összesen 51911 fogása szerepel.

Új lapátorrú tok európa rekord 2024-ben

A tavalyi évben új európai lapátorrú tokot tarthatott a kezében Lubai Nikolett, aki akkor 34,45 kilós súllya, 130 centis hosszal és 88 centis átmérővel állította be a csúcsot. 2024. január 03-ig sikerült megőriznie a rekordot, amikoris Kis Róbert beállította az újabb európai rekorfogást, mindössze 9 dekagrammal megelőzve a korábbi csúcstartót.

Lapátorrú tok rekord maconka 2024
A hal súlyát 34,54 kg-ra mérték , hossza 132 centiméter, kerülete 88 centi volt

 

A rekord lapátorrú tok súlyát 34,54 kg-ra mérték , hossza 132 centiméter, kerülete 88 centi volt. A halat bő 40 perces fárasztás után, a horgásztársak segítségével emelték partra. A képek összehasonlítása alapján a két rekordot feltehetően ugyanaz a hal tartja, amely a két fogás között 2 centit nőtt és 9 dekagrammot gyarapodott a súlya. – számolt be weboldalán a rekordról a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület.

Mit lehet tudni a lapátorrú tokokról?

A lapátorrú tok, vagy kanalas tok (Polyodon spathula) hazánkban nem őshonos hal, így természetes vizeinkben sem most, sem korábban nem volt megtalálható. Néhány horgásztóban telepítés útján megtalálható. Eredetileg a Mississippi-völgy lakója, elsősorban a Mississippi folyóban él, de nagyobb mellékolyóinak alső szakaszán is előfordul.

Romániában tömegesen tenyésztik, a tenyésztelepekről megszökve a Duna Vaskapu-szoros alatti szakaszán is találkoztak már vele. Mivel évente több alkalommal is szaporodik az ívási időszakában, ezért az őshonos tokfélékre veszélyt jelenthet a Dunában. Ívása rendszerint tavasszal, április-májusban történik, mely során hosszú vándorutakat tesz meg.

Főképp apró rákféléket, növényeket más plankton szervezeteket fogyaszt. Táplálkozás közben a meder felett úszik és a száját kitátva, a fejét jobbra-balra mozgatva szűri ki a táplálékot a vízből kopoltyívein található sűrű apró fogazata segítségével. Húsa ízletes, főként harcsához hasonlítható, szálkamentes. Megfelelő körülmények között akár évente 4-5 kilót is gyarapodhat, ezért ideális hal a termelők számára is. (wikipedia)

A rekordhoz ezúton is gratulálunk a szerencsés horgásztársunknak!

Fotó: Maconkai víztározó

Szólj hozzá!