Hegyekben állnak az elpusztult halak a Pátkán fotókkal

balázsaweben

tömeges halpusztulás a pátkai víztározón

Szomorú hírek járják be a közösségi média fórumait a Pátkai víztározón tapasztalható halpusztulás miatt. A horgászok találgatnak, hogy mi állhat a halpusztulás hátterében. Sokuk a tározó vizének leengedésében látják a tömeges elhullás okát, de többen mérgezést is emlegetnek.

elpusztult pontyok pátkán
Nagy mennyiségű ponty és amur pusztult el

A feol.hu cikke szerint a víztározóban az algák annyira elszaporodtak, hogy a halak számára nincs elegendő oxigén a vízben. Az oxigénhiány mellett az algák elszaporodása miatt a lebontó folyamatok túlsúlyba kerülnek, ezért az ammónium és a szulfid mennyisége is emelkedik, amely a halak tömeges elhullásához vezet. A HOFESZ munkatársai folyamatosan takarítják el a partról az elhullott halakat.

 

elpusztult halak pátka 2024
Rengeteg nagytestű harcsa veszett oda

 

Folyamatosan pusztulnak a halak

elpusztult süllő angolna harcsa pátka
Süllő, angolna, harcsa. Egyetlen fajt sem kímél az elhullás

 

A halpusztulás nem egyszeri eset, a Pátkai Víztározó Horgászai facebook csoportban újabbnál újabb bejegyzések születnek a posztok alatt. A képek hatalmas harcsákat, amurokat, pontyokat mutatnak, de található az elpusztult halak között angolna is. A posztok alatt a kommentekben a teljesen érthető szomorúság, düh és harag jelenik meg, többen a HOFESZ vezetését és a környék politikusai teszik felelőssé a kialakult helyzetért.

Ez a tekintélyes méretű harcsa már nem okozhat örömet senkinek

 

(Fotók: Pátkai Víztározó Horgászai)

Szólj hozzá!