Több mint 1 milliót fizettek egy kiló halért

balázsaweben

több mint 1 millió a kilója ennek a halnak

Az élelmiszerekkel kapcsolatos árveréseknek nagy hagyománya van Japánban, nincs ez másképp a halvásárokon sem. Az újévi tonhal vásár igazi kuriózum, melyet Tokió legnagyobb halvásárának területén tartottak. Itt került „kalapács alá” az a kék úszójú tonhal is, amelynek súlya 525 font, azaz kicsit több, mint 238 kg volt.

1,146 millió kilónként, de volt már több is

A hal 114,2 millió japán jen ellenében cserélt gazdát, mely átszámítva elképzelhetetlenül magas összeg. A hal teljes ára 272 938 000 forint, azaz kilónként 1,146 millió forintot fizettek érte. A kékúszójű tonhal húsa igen kedvelt, a világ minden táján előszeretettel fogyasztják. Bár szerepel a Annex I of the 1982 Convention on the Law of the Sea határozat listáján, amely a vándorló halak védelmére vonatkozik, ennek ellenére intenzíven halásszák is. A fajt a túlhalászás miatt a kihalás veszélyezteti, de Japánban tenyésztik is, hogy ki tudják szolgálni a húsa iránt mutatkozó igényeket.

japán halpiac
A hal súlya kb 238 kg volt (a képe csak illusztráció)

 

Ezt a példányt a Yamayuki nagykereskedő cég vásárolta fel, aki a Onodera Group céghez szállítja, akik Michelin csillagos sushi éttermeket üzemeltetnek. Bár értermetlenül nagy összeget fizettek ezért a halért, a felvásárlási árával csak a negyedik legdrágább a hallicitek történetében. A rekordot a Kiyomura sushi étteremcsoport tartja, akik mintegy 3,1 millió dollárt adtak ki 2019-ben egy kékúszójú tonhalért, mely mai árfolyamon több, mint 1 millárd forintot jelent.

 

 

Szólj hozzá!