Szolunáris naptár 2024 – fogási esély az évre

balázsaweben

Updated on:

fogási esély 2024

A horgászatban számos természeti jelenség komoly befolyásoló hatással van a halak kapókedvére. A szolunáris naptár 2024 évre megmutatja, hogy milyen az éppen aktuális fogási esély. A halfogási naptár néven is emlegetett naptár lassan 100 éve szolgálja a horgászok eredményes horgászatát. Horgászat előtt rápillantva megtudhatjuk, hogy milyen az éppen aktuális kapásindex.

Mi az a szolunáris naptár?

A szolunáris naptárat John Alden Knight, angol ichtiológus találta ki 1926-ban. A tudós közel 30 féle természeti tényezőt vett figyelembe a naptár megalkotása során. Megfigyelései alapján a 30 féle tényező közül három befolyásolja jelentősen a kapásindexet. Ez a három tényező a Hold és a Nap állása, illetve a tenger esetében az apály és a dagály váltakozásai voltak. Ezen tényezők szolgálnak alapul a szolunáris naptár 2024 -es változatának is.

Szolunáris naptár 2024 fogási esély

A szolunáris naptár 2024 -re gyakorlatilag megmutatja, hogy milyen kapásra számíthatunk horgászatunk napján. A fogási esély nem kőbe vésett, és nem működik minden esetben. A horgászat tervezését ne ez alapján végezzük. Ha módunkban áll, érdemes azért figyelembe venni a horgászatok megtervezésekor, már csak azért is, hogy működik-e. A szolunáris naptárat letöltheted itt

Szolunáris naptár 2024
A szolunáris naptár megmutatja az aktuális napra a fogási esélyt

A horgászatot természetesen számtalan más dolog is befolyásolja a hold és a nap állásán kívül. A leginkább meghatározó talán a légmozgás, a légnyomás, és persze az aktuális hőmérséklet. Többek között fontos még a jó helyválasztás, valamint a felkínált csalik, és az alkalmazott horgásztechnikák is. Így ha éppen nem úgy alakul a horgászat, ahogy a naptár alapján a fogási esély mutatkozik, nem biztos, hogy a naptárban van a hiba.

Holdnaptár 2024 – Mikor van telehold 2024-ben?

A telehold nagy segítség lehet az éjszakai horgászatok során. Nem csak a kapásra van jótékony hatása, de a telehold fényénél nagyon hangulatos estéket tölthetünk a horgásztavak partján. 2024-ben az alábbi napokon élvezhetjük a telehold jótékony hatását:

A telehod időpontjában kellemes esti fényben horgászhatunk az alábbi napokon:

 • Január 25.
 • Február 24.
 • Március 25.
 • Április 24.
 • Május 23.
 • Június 22.
 • Július 21.
 • Augusztus 19.
 • Szeptember 18.
 • Október 17.
 • November 15.
 • December 15.

Szolunáris naptár vélemények

A szolunáris naptárról megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szentírásnak veszik, és vannak akik még nem is hallottak róla, mégis eredményesek a horgászatban. Az első szolunáris naptár elkészítése óta majd 100 év telt el, és ezek a megfigyelések természetes körülmények között, vadvizeken történtek.

A természetes vizeken emiatt talán jobban érezteti valóságtartalmát, mint a mesterséges, intenzíven telepített tavakon, és azóta sokminden változott az időjárásban is. De a szolunáris naptár 2024 -ben is jó szolgálatot tehet. Horgászat előtt érdemes rápillantani, azonban ne ez határozza meg, hogy mész e horgászni, vagy sem.

Érdekel a véleményed! Te figyelembe veszed a horgászatod megtervezésekor a horgász naptárat?

“Szolunáris naptár 2024 – fogási esély az évre” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!