Süllőre hasonlító csíkos balin a Tiszából

balázsaweben

csíkos balin

A Magyar Haltani Társaság Mit fogtam? rovatában igen gyakran jelennek meg a horgászok által beküldött fogások. Sok esetben a halak azonosításához kérnek segítséget, ha nem biztosak magukban. Gyakran előfordul az is, hogy a halat ugyan felismerik, de az általánostól eltérő megjelenése miatt kérik a szakemberek segítségét, ahogy történt ez most is.

Egy szegedi horgász kereste meg a szakértőket, mert egy első ránézésre megtévesztő megjlenésű, csíkos balint fogott. A hal testén a süllőére emlékeztető, keresztirányú, sötét csíkok találhatóak. A nem mindennapi megjelenésű balinnal kapcsolatban kérte a horgász a Haltani Társaság szakembereinek segítségét.

csíkos balin
A hal testén sötét színű csíkok húzódtak.

 

A szakértők válaszából kiderül, hogy a balin testén található sávok megjelenéséért egy anyagcseretermék, a barnás fekete melanin a felelős, amely a bőr pigment sejtjeiben halmozódik fel. A melanin felhalmozódást több dolog is befolyásolhatja. Az anyagcseretermék felhalmozódásában szerepet játszanak a genetikai sajátosságok, hormonális okok, valamint a hal élőhelye is befolyásola a megjelenést. Jelen esetben genetikai hibáról, mutációról lehet szó.

A balin egy igen népszerű, és viszonylag könnyen horogra csalható halfajta, a pergető horgászok egyik kedvelt célpontja. Ha bővebben szeretnél róla olvasni, itt megteheted a balinról írt cikkünkben.

(Fotó: MHTT)

Szólj hozzá!