Jégen tartózkodás szabályai – így lehetsz biztonságban a jégen

balázsaweben

jégen tartózkodás szabályai

A hideg beköszöntével a legtöbb tavunkat már jég borítja. Csábító gondolat lehet rámenni, akár horgászat, akár sportolás vagy szórakozás miatt. A jégre menni azonban roppant veszélyes lehet. Ha nem kellő vastagságú a jég, vagy figyelmen kívül hagyjuk a jégen tartózkodás szabályait. könnyen bajba lehet kerülni, mely akár emberéletet is követelhet. A jégen tartózkodás szabályai betartásával azonban csökkenthető a veszély.

Jégen tartózkodás szabályai, törvényi előírások

A jégen tartózkodás szabályai a 46/2001. (XII. 27.) BM rendeletben szerepelnek, mely a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályait írja elő. A rendelet 5. §-a ismerteti a jégen tartózkodás szabályait, melyek az alábbiak:

  • A szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.
  • A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog

Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:

  • a) éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;
  • b) járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;
  • c) kikötők és veszteglőhelyek területén;
  • d) * folyóvizeken és azok mellékágain.

Jégen tartózkodás szabályai, lékekre vonatkozó előírások

Aki jégen jégkitermelést folytat, vagy a halak oxigén ellátását biztosító, 1 négyzetméternél nagyobb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet 1 méteres magasságban elhelyezett, legalább 10-10 centiméter széles, piros-fehér csíkozású korláttal ellátni. A kihelyező a jégmentessé vált területet jelző eszközöket köteles eltávolítani a figyelmeztető jelzés elhelyezésére okot adó körülmény megszűnésekor.

Aki a jégen 1 négyzetméternél kisebb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet legalább 50 méterről jól felismerhető módon megjelölni, amelyhez a vízparton található természetes anyagokat (pl. nád, sáskéve, száraz ágak) is fel lehet használni.

jégen horgászat szabályai
A lékeket a jégen tartózkodás szabályai szerint szabad kialakítani, és megfelelően jelölni kell őket

Biztonságos jégvastagság

A Katasztórfavédelem tájékoztatása alapján legalább 8-10 centiméter vastagságú jég alkalmas már arra, hogy azon mozogni, sportolni lehessen, de 12 centis jégvastagság esetén már biztonságban rá lehet menni. Arra azonban mindenképpen figyelni kell, hogy a jég természetes vizek esetén sosem egyforma vastag, ezért nem szabad megpróbálni átkelni egyik partról a másikra.

A legjobb minőségű jég a tiszta, jól átlátszó, áttetszőnek mondható jégréteg. Ennek szerkezete homogén, várhatóan nem okoz kellemetlen meglepetést. Ha áttetsző ugyan a jég, de szerkezetében buborékok, üregek láthatóak, nem biztonságos ezen a helyen tartózkodni. Ha a jég felülete vizes, a jég olvadás alatt van, így kiszámíthatatlanul viselkedhet.

Jégen tartókodás tanácsok

A jégen tartózkodás szabályai mindenkire nézve kötelezőek, így egyértelmű, hogy ezek figyelembevételéve szabad csak a jégen tartózkodni. A szabályok megszegése pénzbírságot is vonhat maga után, de ami annál sokkal fontosabb, balesetveszélyes is. A törvényi előírásokon kívül van néhány tudnivaló, amelyet be kell tartani:

  • A jégre soha ne egyedül menjünk, mindig legalább ketten, de inkább hárman hódoljuk a jég adta örömöknek, legyen az horgászat, sport, vagy csak egy kis csúszkálás.
  • A ruházatunk ne legyen nedvszívó, mert ha beszakadna a jég, a gyorsan átázó ruhák lehúzhatnak a víz alá.
  • Mindig ellenőrizzük a jég vastagságát, mielőtt rámennénk.
  • Lassan, megfontoltan közlekedjünk a jégen, kerüljük, hogy elessünk, ettől könnyebben szakadhat be a jég.

Ha beszakadna a jég

A jégen tartózkodás szabályai betartásának esetén is előfordulhatnak balesetek. Mielőtt beszakadna a jég, annak mindig van valamilyen előjele, így fontos a figyelem. A jég ropogása, a szerkezetének megváltozása esetén tilos továbbmenni, azonnal vissza kell fordulni azon az útvonalon, amelyen jöttük. Minél nagyobb felületen kell érintkezni a jéggel, hogy a testsúlyunk okozta terhelés minél kevésbé koncentrálódjon. Négykézláb, vagy hasalva azon az úton, amelyen mentünk, jó eséllyel visszajuthatunk a biztonságos partra.

Ha jég beszakadna, bár nem könnyű, de nyugodtnak kell maradni. A szervezet ilyenkor szinte azonnal sokkot kap a 0-4 fokos víztől, mely rövid idő alatt életveszélyessé válhat. Meg kell próbálni felfeküdni a víz tetejére, és feljutni a jég felszínére. Ha társainkkal tartózkodunk a jégen, valakinek azonnal segítséget kell hívni a 112-es segélyhívón. A beszakadt jeget óvatosan kell megközelíteni a mentés megkezdéséhez és minél távolabb maradni a léktől. Egy ruhadarabot, vagy valamilyen más tárgy segítségével kell megpróbálni a partra húzni a bajbajutottat.

Ha sikerül a mentés, a vizes ruhákat le kell venni, lehetőleg szárazakat felvenni, betakarni, és meleg helyre vinni. Meleg, de nem forró itallal itatni, és megvárni a segítséget.

Ez a videó életmentő lehet

A Katasztrófavédelem tette közzé ezt a videóját még 2016-ban, amely még most is telességgel aktuális, így érdemes végignézni. A szakemberek bemutatják, hogy mi a teendő, ha a jégen bajba kerülnénk.

Ha a jégen tartózkodás szabályai betartására odafigyelsz, jó eséllyel csak egy kellemes, téli élménnyel távozol a jégről. Az előírások nem túlzóak, a jeges víz pillanatok alatt életveszélyt okoz. Mindig tartsd be a szabályokat, és figyelj környezetedre.

Szólj hozzá!