Balin

balázsaweben

Updated on:

balin hal

A balin, latin nevén Aspisu aspius, angol nevén Asp, a pergető horgászok egyik kedvelt célhala, 2018-ban az év halának választották. Gyakran fogható keszegezés közben is, nem veti meg a vízbe érkező csontkukacot sem, így előfordulhat békéshalas horgászat zsákmányként is.

Balin hal

A Balin a pontyfélék családjába tartozó, méretkorlátozással és tilalmi idővel védett európa szerte elterjedt őshonos halfaja hazánknak. Oldalról lapított, teste megnyúlt, mérsékelten magas, félig felső állású, a szem aljáig érő nagy szájméretű halfajunk. Alső álkapocs csúcsa kissé felfelé hajlik, enyhén kampós. Pikkelyei aprók, az alső úszói már a fiatal egyedeknél is gyakran rózsaszínesek, az idősebbeknél pedig vörösesek. Nagyra növő halfaj, nem ritka az 50-60 cm-s méretű kifejlett egyed, de előfordulhat az egy méteres méretet, súlya akár a 10 kg-os súlyt is meghaladhatja.

Hasonlít hozzá a domolykó, azonban a domolykónak pikkelyei nagyobbak, anális úszója rövidebb és domború szegélyezettséggel rendelkezik. A balin ivadékok a küszhöz hasonlítanak, de a küszök szája jóval kisebb, nem ér a szem alá. Hasonló faj még a kurta baing, amelyet az egészen fölső állású száj és a csak az első néhány pikkelyen látható oldalvonal különbözteti meg a balinok ivadékaitól. Hasonlít még az állas küszhöz is, amelynek az úszói sárgásszürkék, és hazánkban nem bizonyított előfordulásuk, így fogásuk esélye elenyésző.

Balin recept
Nagy szeme és nagy szája van, jól látja a zsákmányt

Balin horgászata

Kezdetekben plankton szervezetekből és apró gerinctelen állatokból áll, majd a későbbiekben átáll a halak fogyasztására. Magányosan, vagy kisebb csapatokba verődve keresi a táplálékot, amely nyílt vízi ragadozó mivoltából fakadóan leginkább az élőhelyén megtalálható csapatosan élő küszökből áll.
Elsősorban nagyobb folyók lakója, a márnazónától kezdve a folyók torkolatáig megtalálható. Nagyobb tavakban, holtágakban, de akár félsós tenger öblökben is megél, a kis folyóknak csak az alsó, sügérzónának nevezett részek lakója. A balinoknak igen jelentős állománya található meg többek között a Balatonban is.

A balinok horgászatához a legnépszerűbb a műcsalis pergetőhorgászat. Melegebb időszakokban főképp hajnalban és estefelé hajtják aktívan a kishalakat. Gyakran látni, ahogy a balinok fröcskölve rabolnak. Műcsalinak olyat válasszunk, amelyet a víz felső rétegeiben tudunk vezetni. A műcsalit nyugodtan vezethetjük tempósabban, a balinok nagyon szeretik üldözni zsákmányukat. Gyakran előfordul, hogy balint fogunk akár dévérkeszeg horgászata közben is. Szívesen lecsap a vízbe hulló csalikra is.

Balin horgászata
A balinok magányosan, vagy kisebb bandákba verődve táplálkoznak

Balin tilalmi idő

A balin 3-4 éves korára fejlődik ivaréretté. Március közepétől május elejéig tart ívásuk, az ikrákat a kemény, általában sóderos aljzatra rakják, de a parti fák sűrű gyökérzete is ideális hely számukra az ikrák rakásának. Az ikraszemek kb 1,5 mm átmérőjűek, egy ikrás egye 30 és 400 ezer közötti ikrát rak.

A balin tilalmi ideje március 1-április 30– ig tart. Legkisebb kifogható mérete 40 cm, megtartható napi mennyisége 3 db. Mivel minden nagyobb, jelentősebb vizünkben megtalálható hal, ezért horgászati szempontból igen magas az értéke, a pergető horgászok fontos zsákmánya. A nagyobb példányok is sűrűn kerülnek horogra.

balin húsa
Szebb példányok is gyakran horogra kerülhetnek

Balin húsa

A balin húsa szálkás, de megfelelően készítve nagyon ízletes fogás készíthető belőle. A balint előkészítése során sűrűn be kell irdalni, így a szálkák átsülnek. A nagyobb balin példányokból balinfilé is készíthető, melyet szintén érdemes beirdalni a szálkák átsütése érdekében.

Forrás:

  • Dr. Harka Ákos, Sallai Zoltán Magyarország halfaunája
  • Kép1
  • Kép2