Balatoni hekk, mítosz és a valóság

balázsaweben

Updated on:

balatoni hekk

A Balatoni hekk sokáig úgy élt, és talán él is még a mai napig a laikus magyar halfogyasztók körében, hogy a balatoni hekk nyilván a Balatonban élő, hazai halunk. Valljuk be, logikusan is hangzik, és én sem emlékszem arra, hogy különösebben kitértünk volna erre a kérdésre biológia órán.

Ha pedig nem horgásznék, de ennék halat, különösebben nem érdekelne, hogy hazai halról van e szó, egyszerűen elhinném, hogy amit veszek annak a neve nem csak egy generációs átverésMegtették már korábban mások is, de most én is teszek egy próbát azzal, hogy eloszlassuk ezt a mítoszt, amelyet a balatoni hekk köré szőtt az idő. 

Sokaknak a balatoni nyaralás egyet jelentett a hekkfogyasztással, majd jóllakottan, esetleg egy sör után nemzeti identitásuk teljes tudatában büszkén kijelentették:

A jó magyar balatoni hekknek bizony nincsen párja! Bizonyára a Balaton ad neki ilyen jó ízt!

Balatoni hekk származási helye

A hazánkban kedvelt halféle, ha a Balatonban szeretne megtelepedni, és ott a hazai halgasztronómia kedvelőinek örömet okozni hekk húsával mindössze 11932 és fél kilométert kellene megtennie. Ez még talán mehetne is neki, de feltehetően miután kifogyna a számára optimális sótartalmú vízből, valószínűleg a hekk feldobná az uszonyát.

Ugyanis a balatoni hekk, ha a korábban említett távolságról nem ugrott be rögtön, egy Argentínából származó hal. A távolság egyébként nem teljesen pontos, Buenos Aires és Budapest távolságát jelöli. A Balaton pedig közelebb van, illetve ki tudja, hogy az argentín főváros környékén fogható e főhősünk.

balatoni hekk származása
Mindössze ezt a rövid utat kellene megtennie, hogy Balatoni hekk lehessen

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”2198″ mobid=”2198″ stg=””]

Feltehetően ezért, a hekk hal inkább a fagyasztva közlekedés módját választotta. Így nem kell neki törődni hosszú úszással, és a víz nem optimális összetétele miatt várható magas eséllyel bekövetkező halálozással sem.  És külön gondolt a halsütödésekre is, akik szép nagy betűkkel hirdették, hogy balatoni hekket árulnak!  Fejvesztve hagyta ott hazáját és konyhakészen érkezett hozzánk, hogy meghódítsa hazánkat és a Balaton partot.

A Hekk hal

A hekk hal,tudományos nevén Merluccius merluccius nem más, mint a tőkehalak családjába tartozó tengeri csuka. Legnagyobb mérete 1-1,6 méter, és 10-16 kilogrammosra nő. Nagyjából, mint a nálunk honos édesvízi társa, a csuka.   Akik abban a szerencsés kegyben részesülnek, hogy balatoni hekkekké válhatnak, jóval fiatalabban, kisebb korukban indulnak el hozzánk. A hal fehér-ezüstös színezetű, szeme alá húzódott szájával és hosszú, hegyes fogaival igazi kegyetlen ragadozó ábrázattal bír.

balatoni hekk
Szürkés fehéres hal, 10-16 kg súlyt ér el. A hozzánk érkező halak jóval kisebbek

Ha hekkre szeretnénk horgászni Argentína partjainál, akkor arra az éjszakai órákban van lehetőségünk. Ekkor tartózkodik a felszín közelében, és rajhalakat fogyaszt. Nappal 2-300 méter mélyre merül, és ott szövögeti terveit a Balaton, vagy a világ meghódítására. Ha a balatoni hekkre szeretnénk horgászni, javasolt a tömött bukszával sorban állás egy halsütöde előtt, ahol a friss balatoni hekket jó áron megmérik. A balatoni horgászhelyeken sajnos hiába keressük.

De miért lett a balatoni hekk?

Logikus a kérdés, hogy mi szükségünk van nekünk a Balaton partra halat hozni, amikor a Magyar Tenger bőségesen el tudta és tudná a mai napig is látni a vendégeket hallal?! Egyrészt a keszegfélék jóval szálkásabbak, a ponty zsírosabb, a süllő pedig drágább, mint igen távoli rokonuk. Ha ez nem lett volna elég indok, a 60-as 70-es években a hal export miatt halhiány alakult ki az országban. Ekkor született meg a teljesen logikus megoldás: Hozzunk Argentínából tengeri csukát!

Hiszen milyen hülyeség lett volna csak a hazai szükséglet feletti mennyiséget kivinni innen?! Így aztán mindenki megismerhette a balatoni hekk csodálatos ízét. Amely valóban finom, könnyen és gyorsan elkészíthető. Szinte szálkamentes, így gyerekeknek is bátrabban lehet adni.

balatoni hekk
Nem bánom, hogy nem kell ilyen arcok között fürdeni a Balatonban

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”2198″ mobid=”2198″ stg=””]

A hekket egyébként előszeretettel fogyasztják nem csak nálunk, hanem világszerte is. Így a balatoni hekkek testvérei könnyen kerülhetnek akár a svédek asztalára is. Mivel nagy üzemben halásszák ezt a halfajt, el tudják látni a hekket kedvelőket a megfelelő mennyiségű friss helyi import halhússal. Reméljük mohóságunk nem veszélyezteti ezt a halfajt a túlhalászással.

Balatoni hekk receptek

A hekket sokféleképpen készítik. Készülhet sima, egyszerű paprikás lisztben, mezei panírban, de akár sörtésztában is. Akiknek ennél nagyobb a képzelőerejük a halételek terén, akár sütőben is elkészíthetik, alufóliába zárva különféle zöldségekkel, fűszerekkel. Természetesen serpenyőben is lehet készíteni, és egy nosztalgikus hekkvacsorát tartani a balatoni hekkek mítoszának emlékére.

balatoni hekk recept
A balatoni hekk szinte eggyé vált a parti halsütödékkel

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”2198″ mobid=”2198″ stg=””]

A hekket egyébként szinte bármelyik nagyobb áruházban, de akár kisebb boltban is meg lehet venni, és az ára sem vészes. Ha unod már a keszeget, vagy  pontyot, ez is egy jó alternatíva lehet. Ha szereted, akkor pedig mindenképpen egyél halat, akár magyar dévérkeszeget, akár import, mert a hal egy egészséges, tápláló étel!

Források:  itt, itt

Szólj hozzá!