A rapsic, aki nem bízta a véletlenre! – Elkapták!

balázsaweben

rapsic

Amíg a horgászat engedélyhez kötött tevékenység, mindig lesznek akik megpróbálják kijátszani a szabályokat. Nem volt ez másképpen régen sem, és a jövőben is akad majd, aki nem tartja be a szabályokat. De amit a balatoni halőrök megtapasztaltak, az nem mindennapi pofátlanságról tesz tanúbizonyságot.

Főhősünk úgy gondolta, hogy biztosra megy, ha már engedélyre nem futja neki. Egyből 9 db, azaz kilenc darab bottal horgászott, melyből kettőn behúzott szerelék volt. Ezzel rögtön kettős szabálysértést követett el. Elkapták a halőrök, és büntetés formájában honorálták is tevékenységét. Attól nem félt, hogy bevonják engedélyét, hiszen nem volt neki. 

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”display-desktop” stg=””]

rapsic
Valahogy így nézhetett ki, csak több bottal…(a kép csak illusztráció)

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Talán a halőrök, akik pedig már sokat tapasztalhattak a Balatonon, sem gondolták, hogy hamarosan újra találkoznak a pofátlan rapsiccal. Az első eset után néhány héttel ismét tetten érték a szabálytalankodót. Tanult az előző esetből, ekkor „csak” 6 bottal pecázott.

A Balatoni Hal így számol be az esetről:

Július 12-én este igazoltatták társaságunk halőrei a 43 éves férfit, miután kilenc fenekező bottal igyekezett optimalizálni fogási esélyeit. Tisztességes horgász azt gondolhatja, hogy a helyzetet nem igen lehetett tovább súlyosbítani, ám Z.Györgynek sikerült azzal, hogy a felcsalizott horgászbotok közül kettő behúzásra alkalmas módon várta az óvatlan uszonyosokat. A halőri látogatásnak valószínűleg csak a horogra akadt két ponty örült, mindkettő visszanyerte ugyanis szabadságát, a lefülelt szabályszegőt feljelentették kollégáink.A szabálysértés halvédelmi bírság kiszabásával zárult.

 

Z. Györgyöt a büntetés nem tántorította el az újabb kalandtól – augusztus 16-án újra szerencsét próbált. Bár ezúttal „szerényebben” mindössze hat bottal szeretett volna halat fogni, Fortuna mégis inkább halőreink mellé szegődött. Az ismétlődő szabályszegés elkövetőjével szemben a halgazdálkodási hatóság a törvény szigorával lép fel, a kiszabandó büntetés mértékétől függetlenül valószínűleg társaságunk is eltiltja majd a területi jegy váltásától.

A Balatoni Horgászrend úgy fogalmaz, hogy amennyiben a horgász a kirívónak minősített cselekmények közül (ilyen a megengedettnél jelentősen több készség használata) egyszeri elkövetés és büntetés után újra elköveti bármelyiket, második alkalommal az eltiltás az eredeti szankció duplájára emelkedik.

Az újabb szabályszegés miatt, valószínűleg eltiltják majd a területi jegy vásárlásától is. Nem hiszem, hogy ez különösebb visszatartó erő lenne számára.  Talán a felszerelés elkobzása, vagy igazán komoly bírság kiszabása jobban elrettentené a rapsickodástól.

Szerinted mi lenne a megoldás ilyen esetekre?

ELŐZŐ

Rapala csomó

KÖVETKEZŐ

Erőgumi

Szólj hozzá!