Erőgumi

balázsaweben

erőgumi

Az erőgumi, power gumi, vagy másnéven a feeder gumi napjainkra egy közkedvelt horgász aprócikk, mely a szerelék lefinomításában nyújt jelentős segítséget nekünk. Főképp a feeder horgászatban használatos kiegészítő, de mindenféle módszer során eredményesen használhatjuk az erőgumit, ha a szerelékünk finomítása indokolt.

Jómagam előszeretettel használom, akár állóvízi, akár folyóvízi horgászatról van szó. Az erőgumi használata nem egy ördöngösség. Fontos, hogy ne tévesszük össze a rakósbotokhoz, vagy spiccbotokhoz használt gumival. Ugyanis az erőgumi, vagy power gum teljesen más anyagból készül. Kevésbé lágy és jóval vékonyabb, légyegében egy gumis damilra hasonlít leginkább.

Erőgumi használata

Az erőgumi használata akkor szükséges, ha a horogelőkénket le kell finomítani. Én általában vékony előkékkel horgászom, és szinte mindig használok power gumit is. Hasznos, hiszen ad egy jelentős pluszt a zsinór szakítószilárdságának. Keszegezés során egy-egy beugró nagyobb testű, erősebb hal esetén nagy segítséget jelent. Az erőgumi nyúlásának köszönhetően nem szakad el az előke, és a hal szája sem sérül annyira.

Ha erős bottal horgászunk, de szükséges a vékony előke, a bevágáskor és a fárasztás során is segítségünkre lesz, ha erőgumit is iktatunk a szerelékbe. A hal fárasztása során egy nem tökéletesen beállított fék okozta hibákat is korrigálja, persze egy bizonyos szintig. A bevágásnál pedig nem fog leszakadni az előkénk a vártnál nagyobb ellenállás miatt.

Folyóvízi horgászat esetén is hasznos segítséget jelent, ha feeder gumit alkalmazunk. Előfordul, hogy a sodrás erejét kihasználva egy kisebb hal is komoly erőt tud kifejteni. Ha akadó is van a közelünkben, a féket nem állíthatjuk lazára. Ez a hal és végszerelékünk elvesztését is okozhatja. Ilyenkor nagy segítséget jelent nekünk az a plusz, amit az erőgumival elérhetünk.

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Az erőguminál hátrányként megemlíthető a dobástávolság csökkentése, amennyiben a gubancgátó csövön keresztül alkalmazzuk, vagy közvetlenül éri azt a dobásból adódó terhelés. Ha rosszul kötjük meg az erőgumit, az szétcsúszhat. Az erőgumit megkötni azonban egyáltalán nem bonyolult.

Erőgumi kötése

Az erőgumi kötése kétféle módon történhet. Elképzelhető, sőt biztos vagyok benne, hogy van más mód is ezekre. Azonban ez a két kötési mód a legegyszerűbb. És ami egyszerű, az általában nagyszerű is.

Erőgumi kötése forgóra

Az erőgumit forgóra kötni igazán egyszerű. Semmilyen különösebb tudást, vagy ismeretet nem igényel. Aki tud egy sima csomót kötni, az gyakorlatilag az erőgumit is probléma nélkül fel tudja majd kötni a forgóra.

Én általában 30 centi körüli erőgumit szoktam használni, bevallom sosem mérem.  Szemre szoktam kötni, nekem ez vált be. Most is csak azért mértem, hogy nagyjából pontos méreteket tudjak mondani.

Erőgumi használata
30 centimétert mértem ki. Ezt nem szoktam megtenni minden esetben.

 

Szükséged lesz kettő darab forgóra, és az erőgumira. Illetve egy olyan szerszámra, amivel az erőgumit el tudod vágni (olló, horgászfogó, stb.) Fűzd át az erőgumit a forgó fülén!

Erőgumi használata
Első lépésként fűzd át az erőgumit a forgó fülén

Készíts egy szimpla csomót az erőgumival és forgóval a képen látható módon!

Erőgumi kötése
Készíts egy szimpla, egyszerű csomót!

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Húzd jó szorosan meg! Itt a csomó még jóval a forgó felett lesz. Semmi gond, a következő lépésben orvosoljuk!

erőgumi kötése
A csomó még jóval a forgó felett van, ez normális, ne ijedj meg!

A két szárat ellentétes irányba kezd el húzni! Ügyelj arra, hogy a csomó a forgó tetején legye, ne csússzon le a karika aljára! Kis ráhagyással vágd le a felesleget és készen is van az első erőgumi kötésünk!

erőgumi kötése
Így kell kinéznie!

Ezt kombinálhatod majd a következő kötéssel is, és direktbe kötheted a zsinórodhoz. Használhatod még úgy is, hogy mindkét végére forgót kötsz, és távtartóként is remekül működik! Vagy készíthetsz belőle tört gubancgátlón átvezetve egy remek állóvízi végszereléket!

erőgumi használata
Így remekül funkcionál távtartónak is!

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

erőgumi használata
Ha így készíted, egy remek végszereléket kapsz! Akadós helyre nem ajánlom ezt az erőgumis végszereléket!

Azt, hogy mennyire nyúlik az erőgumi fajtája válogatja. Én a bemutatáshoz a feeder competition power gum-ot használtam. Ennek nyúlása erősen meglepett, miután feltötöttem mindkét végére a forgót, 64 centiméterig tudtam kihúzni szakadás nélkül. Ez bőséges erőtartalékot jelent a fárasztásnál! Persze merítésnél ezt is figyelembe kell venni! 

Erőgumi kötése zsinórra uni kötéssel

Ha így akarjuk direktbe a zsinórhoz kötni az erőgumit, kicsit nagyon tudással kell rendelkeznünk, mint az előző kötésnél. Ismernünk kell az uni kötést, melynek lépéseit IDE KATTINTVA megtalálod.

Az erőguminak a végére készíts egy dupla, két menetes csomót.

erőgumi használata
Készíts egy két menetes csomót az erőgumi végére

A csomó fölé kösd fel a zsinórodat az uni knot kötéssel , 4-5 menet elég lesz.

erőgumi használata
Kösd rá 4-5 menettel uni knot csomóval a zsinórod

Ha biztosra akarsz menni, a fennmaradó kis rész végét egy öngyújtóval melegítsd meg, így egy kis csomó lesz a végén. Ez, ha lecsúszna a kötés (nem fog), nem engedi tovább csúszni. Ez tényleg csak amolyan flancolás.

erőgumi használata
Biztonsági óvintézkedésként a fennmaradó erőgumi véget megmelegítheted öngyújtóval, míg egy kis csomót nem kapsz.

Ezt felhasználhatod majd akár erőgumis method végszerelékhez is. Ha nagyobb gubancgátló cső átmérőjű kosarat választasz, a csomó gond nélkül átsiklik majd, így a hal a kosarat nem fogja cipelni. De ez egy külön posztban kerül majd bemutatásra.

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Erőgumi ár

Az erőgumi ára változó, gyártótól függ. 1000 forinttól nagyjából 3500 forintig terjed. Érdekességképpen megjegyzem, hogy vásároltam már 50 forintért is erőgumit, de azt nem javasolnám senkinek. Nem érdemes olcsót keresni, hiszen ez egy olyan kiegészítő, amely igazán sokáig szolgálni fog majd. Egy tekercsen 10 méter erőgumi található, amelyet nagyjából 20-40 centis darabokban használunk fel. Egy tekercs akár évekig elegendő, hiszen nem egyszer használatos eszközről van szó. Természetesen ez nagyban függ a horgászat mennyiségétől, és a beszakadás gyakoriságától is.

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Az erőgumi, power gumi, vagy feeder gumi, kinek hogy tetszik, egy hasznos eszköz. Nem szakad könnyen, ha kellően vastagot használunk. Én a 0,65-ös méretet kedvelem, nekem ez vált be. Egyszer sikerült elszakítanom, akkor sem hal alatt. Egy kőbe akadt kosarat próbáltam kiráncigálni a Balaton partján, ekkor pattant el.

Ha jól van összeállítva a szerelék, és jól van megkötve az erőgumi, attól sem kell félni, hogy a hal majd ezt is cipelni fogja. Ugyanis előbb szakad a horogelőke, mint a powergumi. Persze, ismételve, csak akkor, ha jól van összeállítva a szerelék.

Szólj hozzá!