Erőgumis method szerelék

balázsaweben

Updated on:

erőgumis method végszerelék

A method módszerben az erőgumis végszerelék nem annyira elterjedt, mint a hosszúelőkés feeder horgászatban. Ennek azt gondolom, az az oka, hogy néhány gyártó piacra dobott gyárilag begumizott kosarakat. Ezekben a gumi sokkal inkább a rakós botos horgászatban használt gumiból készül, mintsem feeder erőgumiból. Az ok egyszerű, hogy az erőgumis method szerelék miért nem terjedt el, mert nem ezt kezdték el elsőként promózni.

Én magam sosem használtam még gyárilag gumizott kosarat. Vannak akik esküsznek rá, sok esetben ők nem ülnek rá akármire egy tó partján, minimum egy 15 éves autó árával kell kimenni. Önként vásárolt szponzor ruhában. Van akik szerint halvesztést is okoz, és könnyen szakad. Nekem alapból nem volt szimpatikus, mindig is túlértékelt dolognak tartottam ezt a fajta kialakítást.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nekem van igazam, de elég szép összeget kérnek egy-egy ilyen kosárért. Én nem tudom elképzelni, hogy annyival többet tudna, mint amennyivel többe kerül. Ráadásul az erőgumis method szerelék készítése egyáltalán nem nagy feladat.

Erőgumis method szerelék készítése

Többféleképpen is elkészíthetjük az erőgumis method szereléket. Itt most azt a verzióját szeretném veletek megosztani, amellyel ha szakadna a főzsinórod, nem vonszolja a hal magával a kosarat. Általában ez a horgászok első számú kifogása ez ellen az erőgumival kombinált method szerelék ellen.  Ehhez azonban, ha még nem tetted, mindenképpen olvasd el ezt a cikket: Erőgumi . Ebből megtudhatsz mindent, amire szükséged lesz ennek a végszereléknek az elkészítéséhez. A szükséges kötéseket itt nem mutatom meg, azt a fentebb említett cikkben megtalálod.

Az elkészítéséhez szándékosan a létező legolcsóbb kosarat használtam (250 forint környéke). Így aki azt gondolja, hogy csak komoly összegek beruházásával lehet ezt elkészíteni, most remélhetőleg belátja, hogy ez sem úri mulatság.

Első körben vágj le egy kb 30 centis erőgumi darabot. Ezt kösd hozzá a főzsinórodhoz egy 4-5 menetes uni knot kötéssel. Fűzd fel a method kosarat, utána egy gumigyöngyöt (ez nagyon fontos!) és kösd fel a forgót, vagy gyorskapcsot, ahogy ebben a cikkben láthattad. Ezzel el is készültél az erőgumis method szerelékkel. Persze egy horogelőkét azért akassz bele….

Erőgumis method végszerelék készítése
Az erőgumis method végszerelék készítéséhez mindössze ennyi eszközre van szükséged

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”2198″ mobid=”2198″ stg=””]

Így néz ki a kész erőgumis method végszerelék.

Fix method szerelék erőgumival

A fix method szerelék erőgumival nagyon hasonló. Annyi a különbség, hogy a felső kötés helyett is egy forgót kell kötnöd.  Ez az akasztásnál jól jön, hiszen megakad magától a hal. De, ha szakadsz, vinni fogja magával a kosarat. Gondold ezt át!

Ennek esélyét minimálisra csökkentheted, ha megfelelően állítod össze a felszerelésed. A leggyengébb a horogelőkéd legyen, és folyamatosan erősödjön a felszerelés. Így mindig az előkéd fog szakadni, nem a felette lévő szerelés. Persze ez sem szent írás, hiszen sérülés következtében a legerősebb zsinór is könnyebben szakadhat.

 

Szólj hozzá!