Az év hala 2021: A jászkeszeg

balázsaweben

év hala 2021

Mint minden évben, 2020-ban is közönség szavazásra bocsátotta a Magyar Haltani Társaság az év hala 2021 jelöltjeit. A szavazásban, mint minden évben, három halra lehetett szavazni: az angolnára, a fürge csellére, valamint a jászkeszegre.

Az olvasók 7683 szavazatot adtak le, melynek eredményeként az év hala 2021-ben a jászkeszeg lett, a szavazatok 49%-át kapta. Ezzel maga mögé utasította a 31%-ot kapó fürge csellét, valamint a 20%-ot elért angolnát.

Év hala 2021: A Jászkeszegről

A világos pikkelyei miatt Herman Ottó által még ónos jásznak nevezett jászkeszeg ezüstös színű pontyfélénk. Az alsó úszói többnyire rőtes-pirosas színűek, ezért gyakran összetévesztik a bodorkával vagy a vörösszárnyú keszeggel. A jászkeszeg pikkelyei azonban apróbbak ezért az oldalvonalán mindig 55-nél több számolható, míg a másik két fajnál 50-nél kevesebb.

év hala 2021ben a jászkeszeg
Az év hala 2021-ben a jászkeszeg

Táplálékát zömmel az üledékben rejtőző gerinctelen állatok, férgek puhatestűek alkotják. Áramláskedvelő faj, de a gyakran felfrissülő tavakban is megtalálható, amilyen például a Tisza-tó, a Balatonban azonban ritkaság. Ívásuk késő tavasszal történik, ezért április 15-től május 31-ig a fogásuk tilos. Ikrájukat a sóderes mederfenékre vagy a vízi növényzetre rakják. Közepes termetű halunk, a kifogható legkisebb mérete 20 cm, de a 30 cm fölöttiek sem ritkák A húsa szálkás, de ízletes. A hazai horgászrekord 3,86 kg (1995).  A jászkeszegről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Az év hala választáson győztes halakkal a horgászirodalom, illetve a Magyar Haltani Társaság kiemelten foglalkozik, így az idei évben többet tudhatunk majd meg a jászkeszegről.

Forrás: Magyar Haltani Társaság

Kiemelt kép forrása: Kristian Kostov (kriki) – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20423788

Szólj hozzá!