Az év hala 2022

balázsaweben

év hala 2022

Mint évek óta rendszeresen, a Magyar Haltani Társaság 2021-ben is szavazásra bocsátotta, hogy melyik halfaj viselhesse 2022-ben az év hala címet. Megszokott módon három halfaj közül lehetett választani a Haltani Társaság weboldalán. A jelöltekre összesen 4155 szavazat érkezett, mely alapján az év hala 2022 évben a Bodorka lett.

Mi is az az év hala verseny?

Az év hala versenynek a célja egy halfaj kiemelése, és minél szélesebb körű bemutatása. A Magyar Haltani Társaság feladatául tűzte ki, hogy a honi horgászok és a vizek élővilágát kedvelők minél alaposabban megismerhessék hazánk halait, vízi élővilágát. Ennek egyik állomása a minden évben megrendezendő év hala választás. A Társaság egyébként igen tevékenyen kiveszi a részét az ismeretterjesztésben, a horgászok halakkal, vízi élővilággal kapcsolatos kérdéseikkel bátran fordulhatnak hozzájuk. A kérdésekre adott válaszokat nyilvánossá teszik és weboldalukon, valamint közösségi média oldalukon is megosztják, így számos hasznos tudnivalót, érdekességet ismerhetnek meg a horgászok, természetkedvelők.

Év hala 2022 jelöltek

Az év hala 2022 jelöltjei között szerepelt a Magyarországon védett széles durbincs, a Bagolykeszeg, illetve a győztes Bodorka, amely a szavazatok mintegy 55%-át, 2298 voksot kapott. Második helyen végzett a Széles Durbincs, amely a szavazatok 25%-át, 1038 szavazatot gyűjtött. A harmadik helyen a bagolykeszeg végzett, melyre a szavazók 20%-a, 833 felhasználó szavazott.

Az év hala 2022 évben: a Bodorka

A bodorka (tudományos neve: Rutilus rutilus, angolul Roach, németül Plötze) közép európában terjedt el, de Szibériában is fellelhető hazai, őshonos halfajunk. A bodorka a pontyfélék családjába tartozik, szinte minden vízben megtalálható. Sok horgász találkozott már velük, sok gyermekkel szerettette meg a horgászatot ez a kisebb méretű, csapatokban élő halacska, mely a vízek növényzetben gazdag, part széli helyeit különösképpen kedveli.

az év hala 2022-ben a bodorka
Az év hala 2022 évben a bodorka. Jellegzetessége a narancs árnyalatú szeme.

Testmérete általában 15-20 centiméter körüli, de rita esetekben akár a 30 centiméteres hosszt is elérhetik. Fő ismertetőjegye az általában halvány narancssárgás szemgyűrű, mely bizonyos esetekben akár élénk narancssárga is lehet. Gyakran tévesztik össze hasonló méretű és megjelenésű társával, a vörösszárnyú keszeggel. A Bodorkáról bővebben ide kattintva olvashatsz. 

Köszönjük a Haltani Társaság ismeretterjesztő munkáját, és az év hala 2022 választás megrendezését, egész éves munkájukhoz jó egészséget kívánunk!

Szólj hozzá!