horgászengedély kiváltása 2022

A horgászengedély 2022-től is, ahogy már megszokhattuk, csak horgász regisztráció után, illetve a horgászkártya kiváltására kötelezettek esetében annak igénylését követően szabályos és lehetséges.

Fontos tudni, hogy a kártya fizikai megléte nem feltétele a horgászengedély kiváltásának, de az igen, hogy rendelkezzünk regisztrációval, és megfizessük a kártya költségét. Az erről szóló visszaigazolás birtokában jogosultak vagyunk a horgászokmányok kiváltására, ha megadjuk hat jegyű sorszámát kártyánknak.

Horgászengedély 2022 – Magyar Horgászkártya

Ebben a cikkben igyekszem ismertetni azokat a tudnivalókat, melyek az idei, 2022-es horgászengedély kiváltásához tudni kell. A horgászengedély 2022 évben a következők szerint váltható ki:

Horgászkártya regisztráció

2019.január 1-ét követően minden egyesületi tagságra kötelezett, vagy azt vállaló horgász számára kötelező a regisztráció. A gyermek horgászok számára nem kötelező, de kiváltható a horgászkártya, regisztrálni szükséges őket is.

A kezdetekkor a horgászkártya mellé küldtek egy csekket. Ez a Magyar Horgász újság előfizetési lehetősége volt, nem tudom, hogy még mindig küldik-e, mindenesetre nem kötelező befizetni!

horgászengedély árak 2022 horgászkártya
Ha kapsz a horgászkártya mellé egy csekket, csak akkor fizesd be, ha szeretnél előfizetni a Magyar Horgász újságra!

Horgászkártya kiváltása 2022

A horgászkártya kiváltása kétféle módon történhet. Online a horgaszjegy.hu felületén, illetve offline (személyesen) a regisztrációs pontok valamelyikén. A horgászengedély 2022 évi kiváltásának feltételéül megszabott kártya igényléséhez személyes adataink megadására van szükség. Ha korábban kiváltottad már a kártyát, természetesen idén nem kell újra kiváltanod, a 2022-es horgászengedély kiváltásakor is érvényes lesz.

Korábban jogsértő módon az adókártya szkennelt/fényképezett változatára is szükség volt, azonban ezt a jogsértő gyakorlatot megszüntették. (A MOHOSZ indoklása alapján azért volt szükséges az adóazonosító jel, mivel ez az egyetlen olyan azonosító szám, amely egyedi és nem változik) A horgászkártya regisztrációjához segítséget IDE KATTINTVA találhatsz.

Mit tartalmaz a horgászkártya?

A horgászkártya egy QR-kódot, nevünket, édesanyánk nevét, születési helyünket, időnket, a kártya kiállításának dátumát és érvényességét, valamit a kártya sorszámát tartalmazza. A horgászkártya kiváltásával jogot szerzünk a horgászengedély 2022 évi kiváltására. A kártya egyben tartalmaz egy biztosítást is, valamint különféle kedvezményeket biztosít tulajdonosának. 

A horgászkártyák horgászat során magadnál kell tartani, és ellenőrzéskor át kell adni az ellenőrzést végzőnek.

Horgászkártya ára 2022

A horgászkártya ára 2022-ben is 1732 ft +áfa, azaz 2200 forint. Az összeget online regisztráció esetén bankkártyával, személyes (offline) regisztráció esetén pedig postai csekken kell megfizetni a MOHOSZ részére. Ez a díj a kártya érvényességi idejére (kiváltástól számított 5. naptári év január 31.) szól. Tartalmazza a balesetbiztosítás díját, a kártya előállításának és személyre szabásának díját, valamint a postaköltséget.

Horgászkártya kézbesítése

A hivatalos információk alapján a Magyar Horgászkártya az igényléstől számított 30-60 napon belül legyártásra, és kézbesítésre kerül. Korábban ez a határidő jócskán kitolódott, amely a nagy mennyiségű regisztráció miatt történt, de folyamatosan készülnek és érkeznek a kártyák. Erről bővebben IDE KATTINTVA olvashatsz. 

Horgászengedély 2022 árak

A horgászengedély árak 2022-ben emelkedtek a 2021-es horgászengedély árakhoz képest. Az horgászengedély ára az ESZH, azaz Egységes Szövetségi Hozzájárulás emelkedése miatt drágult, mely 1000 forint többletkiadást jelent a tavalyi évhez képest. Emelkedett a horgászokmány tok ára is, amely így 650 forintba kerül, azonban megvásárlása nem kötelező.

A horgászengedély 2022-ben a következő részekből áll:

Állami horgászvizsga és vizsgabizonyítvány

 • Ára: 2019-től ingyenes, 2021-től digitális formában történik a vizsgáztatás, de személyes megjelenés továbbra is kötelező valamely vizsgahelyszínen

Kötelező horgász regisztráció és Magyar Horgászkártya

 • A horgász regisztráció díjmentes, a Magyar Horgászkártya ára 2200 ft öt évre

Horgászokmány tok

 • Megvásárlása nem kötelező, ára maximum 650 forint.

Egységes állami horgászokmány (EAH)

 • Állami horgászjegy: 3000 forint 
 • Fogási napló: 300 forint
 • Összesen az EAH 3300 forint
 • Szankciós (ha nem adtad le a fogási naplót időben): 6300 forint 
 • Kedvezményes Állami horgászjegy (gyermek, 70. életévét betöltött személy, vak vagy gyengénlátó, az állapotát igazoló okmányokat benyújtó mozgásszervi vagy hallási fogyatékos): Díjmentes

Egységes szövetségi hozzájárulás

 • Ára: 3000 forint
 • Mentesített ( gyermek, 70. életévét betöltött személy, vak vagy gyengénlátó, az állapotát igazoló okmányokat benyújtó mozgásszervi vagy hallási fogyatékos) : Díjmentes

Egyesületi tagdíj

 • Egyesületenként változó, de minimum 2000 forint.

A legolcsóbban tehát egy olyan horgász, aki időben leadta a fogási naplóját, nem vásárol tokot, nem rendelkezik horgász kártyával és az egyesület ahová belép a minimum tagdíjat kéri 10500 forintért válthatja ki idén az horgászengedély 2022 -ben. Ebből 2200 forint a Magyar horgászkártya ára öt évre. 

Ha már rendelkezel Magyar Horgászkártyával, a 2022-es horgászengedély kiváltásának ára minimum 8300 forintba fog kerülni.

Ha hasznosnak találod, oszd meg másokkal is!

Mindenkinek eredményes horgászatot kívánok a 2022-es szezonban!

 

2 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Szennyezett petpalackos folyóink melletti ritkán eredményes horgászgatás igen drága luxus hobbi lesz lassanként, sajnálatos hogy sem a halállományon sem a környezeten nem látható változás sem fejlesztések kivitelezése. A természet és a víz szeretete , a tudatosság inkább csak papirforma,eredmények leginkább a saját kezelésű magántulajdonú vízek üzleti vonatkozású müködtetése során észlelhetők. Jó volna látni valami változást a folyóvízeinken is. Több pénzt sem sajnálna a legtöbb pecás akár…pl az engedélyekre e célból… de leginkább emelkednek az árak a lényeg és a környezet viszont stagnál… a mai digitális világban legalább ezzel a műanyag engedélytartó tokkal kezdhetnének valamit meg a műanyag horgaszkartyaval… azok is csak a körforgásva végzik végűl… jó pecát üdv

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .