Ilyen lesz a horgászkártya kiváltása

balázsaweben

Updated on:

horgászkártya kiváltása

Frissítve 2018.09.01. Korábban már beszámoltunk róla, hogy 2019-től bevezetésre kerül a horgászkártya. A MOHOSZ a napokban közzétett egy tájékoztató anyagot arról, hogy hogyan is történik majd a horgászkártya kiváltása, illetve felvilágosítást adott bevezetésének szükségességéről. A tájékoztatóból kiderül, hogy a horgászkártya kiváltásával mire leszünk jogosultak, és mely esetekben marad meg a papír alapú horgászigazolvány.

A horgászkártya kiváltására a technika fejlődése, valamint az adminisztráció egyszerűsítésének érdekében kerül sor. Maga a horgászkártya egy bankkártya méretű, QR-kóddal ellátott plasztik kártya lesz. Az adatokat felhő alapú rendszereken fogják tárolni, ezzel pontos nyilvántartást vezetve a horgászok számáról, tagsági adatairól. A horgászkártya első lépésben a személyi, majd az egyesületi nyilvántartást támogatja, s segítségével az évi több millió horgászjegy vásárlás, a tagi jogviszony létesítés és fenntartás is fokozatosan egyszerűsítésre kerül.

Horgászkártya kiváltása 2019

A horgászkártya kiváltása a 2019-es horgászengedély kiváltásának feltétele lesz. Kivételt képeznek majd ez alól a gyermekek és a külföldi, nem egyesületi tag horgászok. Számukra a horgászkártya kiváltását nem tették kötelezővé, de ha szeretnék kiválthatják azt. A többi horgász számára azonban kötelező lesz az új horgászokmány beszerzése.

Horgászkártya ára, érvényességi ideje

A horgászkártya ára 1732 ft + áfa, azaz 2200 forint lesz. Az érvényessége a horgászkártya kiváltásától számított 5. naptári év január 31. napjáig tart majd. Az elő regisztráció során kiváltott horgászokmány érvényessége pedig a horgászkártya kiváltását követő 6. naptári év január 31-e.  A MOHOSZ a horgászengedélyek árán 2019-ben nem fog emelni, és az állami horgászjegy árának emelésére sem tesz javaslatot. 2019-re így „csak” ez a 2200 forintos többletkiadás várható, amelyet a horgászkártya kiváltása okoz.

horgászkártya kiváltása
Így fog kinézni az új okmány. A horgászkártya kiváltása 2019-január 1-től kötelező!

Horgászkártya kiváltása, regisztráció

A horgászkártyát 2018 szeptember 1-től lehet igényelni, az idei évben ez még nem kötelező. A MOHOSZ azért, hogy ösztönözze az idei regisztrációt, nyereményjátékot indít azok között, akik szeptember 1. és december 5-e között regisztrálnak és be is fizetik a horgászkártya kiváltásának árát. A nyereményjátékra 15 millió forintnyi nyereményösszeget biztosítanak, és összesen 100 nyertest sorsolnak. A sorsolás főnyereményei egy személygépkocsi és egy floridai horgásztúra. A horgászkártya kiváltásának nyerteseit 2019. január 10 és 14. között, közjegyző jelenlétében sorsolják majd ki.

ELINDULT A HORGÁSZKÁRTYA REGISZTRÁCIÓ! A regisztráció részletes ismertetésének megismeréséhez kattints ide!

A horgászkártya kiváltása 2019-től kötelező lesz az egyesületi tagságra kötelezett horgászoknak, tehát a horgászengedély kiváltásának feltétele lesz, hogy rendelkezzünk ezzel a plasztik kártyával. A Magyar Horgászkártya 2019. január 1-jét követően azonnal kiváltja a jelenlegi papíralapú horgász igazolványt, majd a kapcsolódó szövetségi elektronikus alkalmazásokkal fokozatosan egyszerűbbé és gyorsabbá, valamint átláthatóbbá teszi az ügyintézést és az adminisztrációt, így az állami- és a területi horgászjegyek kiadását is. A regisztráció maga nagyjából 15 percet vesz igénybe. A fogási napló marad a régiben, azt egyelőre nem váltja ki a horgászkártya, nem került bevezetésre digitális fogási napló.

A tervek szerint a horgászkártya bevezetésével a papír alapú okmányokat fokozatosan ki fogják vonni a forgalomból. Ennek első lépése a a papír alapú horgászigazolvány megszüntetése, majd  az összes eddigi további papíralapú horgászokmány és dokumentum, úgy, mint az egységes szövetségi hozzájárulási bélyegek, maga az állami horgászjegy és területi jegyek is kiválthatóvá válnak. A MOHOSZ megteremtette lehetőségét annak, hogy jövőre az állami horgászjegyek kiváltása is a HORINFO rendszeren keresztül történjen.

Horgászkártya kiváltása online

A horgászkártya kiváltására létrehoznak egy külön felületet, amelyen majd a regisztrációt el lehet végezni. A szeptember 1-i indulását követően folyamatos ügyfélszolgálatot tartanak fenn, hogy segítséget nyújthassanak a horgászkártyát kiváltóknak. A teljes rendszer kialakításával, üzemeltetésével, a horgászkártya legyártásával a horgaszjegy.hu üzemeltetőjét, a Horgaszjegy.hu Kft-t bízta meg a MOHOSZ.

Horgászkártya kiváltása személyesen (offline)

Aki nem rendelkezik számítógéppel, vagy más internetezésre alkalmas platformmal, esetleg nincs megfelelő informatikai tudása, a horgászkártya kiváltása személyesen is lehetséges lesz. A személyes regisztrációt a horgászjegy értékesítésben részt vevő és a regisztráció elvégzését vállaló horgász szervezetnél és azok értékesítési pontjain lehet elvégezni. Új elemként a Digitális Jólét Program Pontjain is lehetőségük lesz a horgászoknak a horgászkártya kiváltásának regisztrációjára. A regisztrációban részt vevő horgász szervezeteket a MOHOSZ anyagi támogatással segíti. A regisztrációban részt vevő horgász szervezet számára oktatási anyagot és 300 Ft/kártya költségtérítést, valamint a tagszövetségek részére 1 millió Ft értékben előzetesen, az 1000 fő feletti regisztrációt vállaló és teljesítő egyesületek részére 500.000 Ft értékben utólagosan a HORINFO későbbi tervezett igényeit is kiszolgáló informatikai eszköz- és szoftvertámogatást, adatkapcsolati támogatást biztosít.

A személyes regisztráció helyszíneit tartalmazó pontos listát a MOHOSZ a regisztrációt megelőzően közzéteszi.

 

Horgászkártya kiváltása – szükséges okmányok

A horgászkártya kiváltásához szükséges a személyi és lakcím adatokon túl az adókártya. Nagy felháborodást okozott az adókártya szükségessége, többen összeesküvéseket gyártva a NAV ármánykodását sejtették a háttérben. Az adókártyára azért lesz szükség  horgászkártya kiváltásához, mert ez az egyetlen olyan okmány, melynek száma születésünktől fogva állandó, az egy okmány cserével nem változik. Az adókártyát kizárólag az azonosításhoz használják.
A regisztrációhoz szükség lesz fizikailag is az adókártyához, azaz gyermekek esetében is ki kell váltani. A külföldi, adókártyával nem rendelkező horgászok esetében, ha horgászkártyát szeretnének váltani, személyazonosító okmányuk száma váltja ki az adószámot.
Amennyiben névváltozás következik be a horgászkártya érvényességi ideje alatt, a MOHOSZ díjtalanul elkészíti az új névre szóló horgászkártyát.

Hogy jó lesz e, vagy sem a horgászkártya bevezetése, majd a jövő eldönti. Szerintem ez egy olyan dolog lehet, amely megfelelően bevezetve leegyszerűsíti a horgászengedély, a területi jegy kiváltását. Adjunk neki időt. Fizetni persze senki sem szeret, én sem. De ez nem az az összeg, ami miatt felhagyok a horgászattal. Bízunk benne, hogy a szépen leírt dolgok úgy alakulnak, ahogy tervezik és zökkenőmentes lesz a horgászkártya kiváltása!

Ha hasznosnak találod, oszd meg másokkal is! 

Forrás: MOHOSZ

 

 

“Ilyen lesz a horgászkártya kiváltása” bejegyzéshez 45 hozzászólás

 1. Üdv! Hogy , miért kell adókártya? szerintem azért mert az APEH ellenőrizni szeretné ,hogy miből telik bárkinek is 3 napra elmenni horgászni.Ezt hogy ,az adószám nem változik? mi van ha elhagyom ? Kapok egy másikat ugyan azzal az adó számmal! Nem akarok ötleteket adni de lassan a tankoláshoz is adókártya kell.Vajon miért? Mi a f****mból tankolsz havi 20,000ft ért-nézzük csak meg ,hogy miből?

  Válasz
  • Szia!
   Ezt azért csak nem gondolhatod komolyan. 4-500 ezer ember horgászik. Ugye nem gondolod, hogy a NAV azt fogja nézni, hogy ki megy 3 napra horgászni? Azért egy három napos horgászat nem egy világ körüli út minimálbérből. És csak úgy nem lehet senkinek sem a vagyoni helyzetét vizsgálni, ennek nagyon komoly törvényi feltételei vannak. Nem kell ettől félni, egész egyszerűen ez az egyetlen olyan azonosító szám, ami valóban nem változik.
   Egyébként, az adószámot a születési dátumod alapján generálják egy algoritmus alapján. Amióta ez a formája van az adózói nyilvántartásnak, azóta pontosan tudnak a személyes adataid alapján azonosítani. Ha akarnának ellenőrizni, hidd el, hogy nem a horgászkártyán keresztül tennék ezt meg :).
   Felesleges ilyen dolgokon aggódni.

   Válasz
  • Qvra igazad van. Épp ezért keresek olyan horgászvizeket ahova nem kell a plasztik kártya, csak a napijegyet kiköhögöm.
   El megy mindegyik a sunyi pi…csába.

   Válasz
 2. Mikortól lehet regisztrálni , milyen adatok kellenek?
  A rendszer automatikusan tudja e vizsgálni, hogy meg van e a horgászvizsga?
  Most arra gondoltam, ha otthonról történik a horgászkártya igénylés.

  Válasz
  • A regisztráció már nyitva van, hamarosan készül róla egy cikk, még a mai napon, hogy hogyan lehet kiváltani, részletesen illusztrálva. Igen, a rendszer ezt automatikusan tudni fogja, ha kiválasztod azt az egyesületet, ahol tag vagy.
   Ha még nem tetted, iratkozz fel a hírlevélre, vagy kérj értesítést az új cikkekről (jobb oldalon található piros alapon fehér harang ikon) és ha elkészült az írás róla, akár neki is állhatsz az alapján kiváltani.

   Az ígért cikket itt tudod elolvasni, minden részletre kiterjedően:

   https://pecacsarnok.hu/elindult-a-horgaszkartya-regisztracio-igy-tudsz-regisztralni/

   Válasz
  • Szia!

   Én ma regisztráltam a kártyámat. Csak az egyesületi tagságot kérte, a horgászigazolványból semmilyen más adatot nem kértek. Kiváltani ki tudod, a vizsgád nyilván van tartva elektronikusan is. Azonban azt javaslom, ha szeretnél még horgászni idén, menj el az egyesületedhez, és állíttass ki egy új igazolványt, hiszen idén még kelleni fog. Ezt elvileg gond nélkül meg lehet tenni.
   Gondolom a fogási naplód is benne volt, azt mindenképpen pótolnod kell, hiszen az továbbra is megmarad. Február 28-ig pedig le kell majd adnod.

   Most készült cikkünkből megnézheted, hogyan történik a regisztráció, lépésről lépésre:

   https://pecacsarnok.hu/elindult-a-horgaszkartya-regisztracio-igy-tudsz-regisztralni/

   Válasz
 3. szerettem volna a horgászjegyet itt kiváltani de ez tulságossan van admi9nisztrálva
  sajnos nem tudom lefényképezni az adókártyámat és a beszkennelés se megy
  nem tudom kik voltak azok az idioták akiknek az adószám beírása nem elég
  gratulálok a mohosznak a minden évben történő változtatásokhoz de ezek szerint nem a horgászokért vannak hanem csak azért hogy felvegyék a fizetésüket

  Válasz
  • Ez esetben a regisztrációs pontok egyikén személyesen is el lehet végezni az igénylést. Sok horgászbolt, és egyesület is segítséget nyújt a kártya regisztrációjában. Ha e-mailben elküldi irányítószámát, szívesen segítek megkeresni a legközelebbi regisztrációs pontot. Ha szeretne élni a segítséggel, a pecacsarnok@gmail.com címre várom megkeresését.

   Válasz
 4. Érdeklődnék, hogy a gyermek regisztrálásánál miért nem lehet a nagykorú gyermeket vagy családtagot papát, vagy nagypapát egy oldalon megoldani, / csak a kiskorút engedi/ illetve ha az egyesületnek van email címe az miért nem jó tagjainak regisztrálásához ha megkérnek , hogy regizzem fel őket. Javasolnám a rendszer bővítését e területen /magánszemély ezen belül családtagok illetve az egyesületi emailcímesek/ mert idősebb email cím nélkül élő nyugdíjasok biztos örültek volna e lehetőségnek, mert ők az ilyen egyesületi életből adódó előnyökön nőttek fel.

  Válasz
  • Ennek feltételezem jogi okai vannak. A nagykorú már nem gyermek, hanem felnőtt, cselekvőképes állampolgár. Ugyanez a helyzet a nagypapákkal is. Egyébként jó az ötlet, akár egy írásos meghatalmazás feltöltésével kibővítve meg is lehetne oldani. Ha nincs e-mail cím, akkor valóban nehéz akár a regisztrációs pontokon is megoldani a horgászkártya igénylését.
   Tervezem, hogy ha elegendő hasonló építő jellegű hozzászólás, és jogos kérdés érkezik, akkor megkeresem a MOHOSZ-t egy levélben, kíváncsiságból, hogy mit válaszolnak rá. Természetesen ha megszületik ez a levél, azt közzéteszem majd az oldalon.

   Válasz
 5. Elsőként regisztráltam,be is fizettem a díjat ,e-mail-ben meg is kaptam a befizetésről kapott számlát!De a kártyámról azóta sem kaptam semmi hírt!Vajon mikor kapok valamilyen visszajelzést?

  Válasz
 6. Szia!

  Azt szeretném kérdezni,hogyha a gyereknek nincs adóigazolványa de van adószáma ,hogyan tudok neki horgászkártyát igényelni?

  Válasz
  • Szia!
   Kell neki is kérni a NAV-tól egy adókártyát, vagy egy igazolást az adószámról. Utóbbi esetben csak regisztrációs ponton lehet elvégezni a regisztrációt. A gyerekeknek a kártya kiváltása nem kötelező, de a regisztráció igen. Ha kártyát is szeretnél kérni neki, akkor a kártya díját (2200 forint) ki kell fizetni.

   Válasz
 7. 2018-ban kellett kötelezően új EU-s horgászigazolványt váltani, úgy látszik most már évente kitalálnak valami újat. És van pofájuk azt mondani, hogy ez nem lehúzás, mert ez csak 2200 forint.

  Válasz
 8. Szia!

  A kártyaigénylést elindítottam. Amíg megérkezik érvényes marad a jelenlegi horgászigazolvány? A területi engedélyek 01.31-ig érvényesek.

  Köszönöm!
  Üdv!
  Péter

  Válasz
 9. Szia
  Régebben horgásztam, de már négy éve ne vagyok tagja egyesületnek. Ez évben újra akarom kezdeni a horgászatot. A kártya regisztrációhoz így nem tudok tagságot beírni. Mi ilyenkor a teendő?

  Köszönöm
  Karcsi1

  Válasz
  • Tiszteletem! Jogszabály az ügyintézéseket 30 napban határozza meg. Tehát egyszerűen nem értem azt, hogy miért nem tudják a befizetések beérkezésétől számítottan 30 napon belül a horgászigazolványokat elkészíteni. Ennek nagyon komoly eljárásjogi előírásai is vannak. Amennyiben az ügy intézése előreláthatólag 30 napnál tovább tart akkor erről az ügyintéző köteles írásban 30 napon belül tájékoztatni az ügyfélt. De 60 napon belül az ügyet megoldással le kell zárni.
   Nem értem miért kellene az ügyintéző elérhetőségének a megadása, amikor az ügyintézést törvény előírásaival köteles az ügyintéző teljesíteni.
   Tisztelettel:
   Makker Ferenc

   Válasz
   • Sajnos arra vonatkozóan, hogy a horgászjegy kft-t milyen ügyintézési határidők kötelezik, sajnos nem tudok válaszolni. Az ügyintézési időre vonatkozó törvény tudomásom szerint állami intézményekre terjed ki, és a horgászjegy kft véleményem szerint nem az. Ettől függetlenül 30-60 napon belül ígérték a gyártást, amit szerintem még sosem sikerült betartaniuk. A kártyák legyártásával kapcsolatban sajnos nem tudok segíteni, mert nem én gyártom őket. A horgászjegy kft elérhetősége: Telefonszámuk: +36 59 32 44 32, az e-mail címük pedig ugyfelszolgalat@horgaszjegy.hu

    Válasz
 10. Szia!
  December 19-én küldtek e-mailt, hogy postázva a kártya. Azóta semmi. Telefonszám, e-mail, ahol érdeklődhetnék? Alap lenne, hogy ezek szerepeljenek mindenhol!!!
  Üdv.: Ferenc

  Válasz
 11. December elején regisztráltam és kártyás befizetéssel be is fizettem a díjat, Mikor várható a kártya mivel semmiféle visszaigazolást a befizetés visszaigazoláson kivül nem kaptam,érdeklődési lehetőség meg nincs

  Válasz
 12. Aki kitalálta a 6 éves érvényeséget miért nem 5 vagy 10 év mint a személy igazolványoknál esetleg pénzügyi számitásokat végeztek ??

  Válasz
 13. 2018.10.12-én befizetett kártyaigénylésem még mindig nem jött meg. Pedig már kiszeretném váltani az újat. Meddig kell megérkeznie a kártyának? Hol lehet reklamálni?

  Válasz
  • A horgászkártya számának birtokában már ki lehet váltani az engedélyt, nem szükséges hozzá a kártya fizikai megléte.

   Válasz
 14. Mutassa meg nekem valaki,hol van leírva a 2200 ft. befizetése után ami 5 évre szól még plusz 4740 ft azaz 5 évre 23700 ft. úgymond kártya éves díját is fizettetni akarnak.-(www.mohosz.hu: Hogy tudom igényelni és van e díja az igénylésnek?) Amikor megkaptam a kártyát levélben és kibontottam fel ment a vérnyomásom a csekk láttán.Micsoda alattomos sunyi módszer ez.Ha modernizálni akarják a rendszert vállalják fel ennek az anyagi vonzatát.Vagy kérdezzék meg a horgásztársadalmat ,hogy ez ennyibe és ennyibe fog kerülni,mit szóltok hozzá?Nem pedig kész tények elé állítani mindenkit.Azt már nem is firtatom ,hogy vajon ki alapított új Kft.-t meg minden és nyerészkedik a kártya ügyleten.Ha ezt írják előre fel sem regisztráltam volna mivel ahogy kiveszem majd csak 3 év múlva lesz ez kötelezővé téve.Nem is beszélve a kártya olvashatóságáról.Sötétkék alapon fekete betűk,állati silány!
  Nem nagyon érdekel,ha nem tetszik az érintetteknek,totálisan fel vagyok háborodva!

  Válasz
  • Kedves Gábor!
   Ahogy a horgászkártyűához mellékelt levélben is le van írva, a csekk, amelyet mellékeltek a Magyar Horgász Magazin kedvezményes előfizetési lehetősége. Ennek befizetése nem kötelező, és semmi köze a horgászkártyához. Ez az egyik olyan kedvezmény, amelyet a horgászkártya biztosít, kedvezményes újság előfizetés.
   A Horgászkártya ára 2200 forint, amelyet 5 évre kell megfizetni. 2019 január 1-től csak a kártya regisztráció birtokában lehet engedélyt váltani. A Horgászjegy Kft pedig évek óta üzemel, pont, hogy nem hoztak létre új Kft-t a kártya legyártásának lebonyolítására. A kártya lényege pedig a QR kód, amelyet le lehet olvasni egy arra alkalmas készülékkel.

   Válasz
 15. Gelencsér József Vagyok a 2200ft ot 2018 11hó 6 án befizettem de a mainapig nem kaptam meg!! A csek száma a következő Siofok 2 E2155/90036 071103017 befizetve2018 11 06 11 ora 47 perc!! Kérem sziveskedjenek részemre a kártyát elküldeni tisztelettel Gelencser József Siófok Kenedy ferencz út 25!!

  Válasz
 16. Én itt ezen a ponton kiszálltam a most már nemzeti horgász business-ből. Évek óta egyre többet fizetünk ezekért a különböző engedélyekért, jegyekért miközben az, ami járna érte egyre csak fogy. Jogaink mára már alig maradtak, a kötelezettségeink viszont egyre több van. A kikapcsolódás miatt jártam horgászni nem azért, hogy a parton szemetet és cigicsikkeket gyűjtsék össze mások után, ellenben jön a büntetés, stb., stb.
  Az én türelmet is elfogyott. A t___m tele van már ezzel a sok állami zsarnoksággal.
  Nem tudjátok madárlesre kell bármilyen hivatalos engedély? Mert ha igen, akkor marad a olcsó tévézés, a méreg draga nemzeti propagandával. Mert nekem is jogom van megtudni mire készül Brüsszel!

  Válasz
 17. Sziasztok.
  Nekem megérkezett a horgászkártyám,csak egy a probléma.
  Nem adnak állami jegyet.
  Mivel nincs meg az a kis papírom amin szerepel,hogy horgászvizsgát tettem. Ez igaz is ,mert én még 84-ben vizsgáztam. Ami benne is van a régi horgászigazolványomban. Ilyenkor mi a teendő?
  Előre is köszönöm válaszotokat.
  Gyuri.

  Válasz
 18. Szemétládák , Ennek mi értelme van a lehúzáson kívül ?? Egy milliószor kétezer forint nagyon kellemes pénz valakikből milliomosokat csinálunk, Lenne még egy javaslatom : a napijegyek áfáját emeljétek meg 60%-ra június 1-től. A napijegyen kívül legyen helyfoglalási adó négyzetméterre kiszámolva , De ha kell még vannak ötleteim hívjatok

  Válasz

Szólj hozzá!