Jön a Horgász Kártya! Ennyi lesz az ára

balázsaweben

Updated on:

Horgász kártya

A MOHOSZ május 25-i ülésén elhangzottak szerint jövő évtől megszűnik a horgászigazolvány, helyét a Horgász Kártya váltja fel . A plasztik kártyát 2200 forintos áron vesztegetik majd, és 5 évig lesz érvényes. A hírt olvasva felrobbantak a horgász fórumok. Van aki pénzlehúzásnak tartja és megfenyegette a világot, hogy a Horgász Kártya bevezetésével abbahagyja a horgászatot. Van aki feleslegesnek gondolja és akad aki szerint remek ötlet.

Horgász Kártya kiváltása

A Horgász Kártyát szeptembertől lehet majd igényelni az előzetes elképzelések szerint. Azt azért ne felejtsük el, hogy hazánkban nem minden akkor indul el, amikorra betervezik. A Horgász Kártyát a horgaszjegy.hu felületén is lehet majd igényelni, amelyet postán küldenek majd meg az igénylőnek. A MOHOSZ elképzelései alapján eszközökkel fogja segíteni a szövetségeket, egyesületeket, akiknek feladatuk lesz a plasztik horgász kártyára való átállás. Az új horgászokmány kiváltásához a következőkre lesz szükség:

 • Személyigazolvány
 • Lakcímkártya
 • Adókártya

Jó minőségben beszkennelt másolatára. Amennyiben ezt otthonunkban nem tudnánk elvégezni, vagy nem értünk hozzá, a fentebb említett egyesületek és szövetségek kötelessége biztosítani a szükséges eszközöket és segítséget a horgász kártyánk kiváltására.

Mire jó a Horgász Kártya?

A horgász adatait a Horgász Kártyán fogják nyilvántartani. Ezzel kiváltásra kerülnek a papír alapú területi jegyek is. Digitálisan tárolják majd azt, hogy mely horgászvízre van érvényes területi jegyünk. Ezt a halőrök egy ennek megállapítására alkalmas eszközzel fogják megállapítani a kártya leolvasásával. Ha valamiért nem tudják leolvasni, pl lemerült a készülék, nincs térerő, stb, akkor a jogszerű horgászatot nem lehet megkérdőjelezni.  A területi jegyeket meg lehet majd vásárolni a horgász kártyának a kiváltását igazoló bizonylattal is, nem kell megvárni, míg kipostázzák. Az átállás így a területi jegyek kiváltásának esetén is zökkenőmentesen történhet. A fogási napló vezetése marad a régiben, az nem kerül digitalizálásra.

horgász kártya ára
A horgász kártya ára 5 évre 2200 forint.

Horgász kártya ára

A Horgász Kártyát, ahogy fentebb is írtuk 2200 forintért lehet majd kiváltani, és 5 évig érvényes. Sokan ezt az összeget nehezményezik, mert micsoda összeg. Ha kiszámoljuk, ez 440 forintot jelent évente, ami 1,369 forint egy napra lebontva.  Egy csomag jobb minőségű etetőanyag 1000 forint körüli összeg, a csoda pelletekről és egyebekről nem is beszélve.

Véleményünk szerint ez egy jó kezdeményezés, leegyszerűsíti az engedélyek kiváltását. A XXI. században a papír okmányok idejét múlt eszközök. Természetesen az átállás zökkenőmentessége terén nem várunk nagy csodákat, az eddig még sehol sem ment igazán. Feltehetően a legtöbb horgász nem szeptemberben fogja igényelni a Horgász Kártyát, hanem csak az engedély kiváltásának időszakában, tömegesen. Ez jelentős fennakadásokat okozhat majd.

Te mit gondolsz? Jó, vagy rossz ötlet a régi, jól bevált horgászigazolványt lecserélni


Forrás: Smartfishing 

 

“Jön a Horgász Kártya! Ennyi lesz az ára” bejegyzéshez 54 hozzászólás

 1. Na most akkor mennyibe kerül? – Olvastam arról, hogy 2200 Ft/öt év, olvastam arról is újabban hogy 2500 Ft /5 év, akkor most mennyi az annyi???

  Válasz
  • Szia István!
   Kösz a hozzászólást, jogos a kérdésed!
   Az eltérő áraknak ez az oka:
   Az első hírt egy webshop tette fel, akik 2200 forintot írtak. Ezt vette át több oldal is, köztük mi is. Aztán kb 2 héttel később a MOHOSZ is hírt adott erről (érthetetlen, hogy a horgász szövetséget hogyan előzheti meg egy webshop, a mi oldalunk és utánunk további oldalak), de ők már 2500 forintot írtak. Tehát, a 2500 forint lesz az ára.
   Szinte senki sem javította az összeget. Nálunk át lett javítve, de ahogy most még egyszer átolvastam a cikket, egy helyen itt is a 2200 forintos ár maradt benne, amit már átírtam.
   Ha még nem olvastad, az alábbi linken további információkról is beszámoltunk!

   https://pecacsarnok.hu/ilyen-lesz-a-horgaszkartya-kivaltasa/

   Válasz
   • Én meg azt a tájékoztatást olvasom a hivatkozhott helyen, hogy: „Horgászkártya ára, érvényességi ideje

    A horgászkártya ára 1732 ft + áfa, azaz 2200 forint lesz. Az érvényessége a horgászkártya kiváltásától számított 5. naptári év január 31. napjáig tart majd. Az elő regisztráció során kiváltott horgászokmány érvényessége pedig a horgászkártya kiváltását követő 6. naptári év január 31-e. A MOHOSZ a horgászengedélyek árán 2019-ben nem fog emelni, és az állami horgászjegy árának emelésére sem tesz javaslatot. 2019-re így “csak” ez a 2200 forintos többletkiadás várható, amelyet a horgászkártya kiváltása okoz.”

    Válasz
    • István, én hibáztam legutóbb!
     A korábbi cikkben a 2500 forint volt a hibás, nem a 2200. Most visszaolvastam, és a forrásokat is átnéztem. A MOHOSZ tájékoztatása alapján 2200 forint lesz. Rosszul emlékeztem, és ezért válaszoltam és javítottam rosszul a cikket.
     Heti 3 cikket rakok fel ide, és ezen felül folyamatosan a háttérben is vannak javítások, alakítások, amit az olvasók észre sem vesznek. Sajnos nem emlékszem mindenre pontosan. Most ki is javítom!
     Köszönöm, hogy szóltál!

     Válasz
   • El kéne olvasni, hogy mi szerepel a csekken. Én is decemberben kaptam meg a kártyám és mellette volt a 4700 forintos csekk, amit nem muszáj befizetni, az csak egy kedvezményes éves horgászújság előfizetés.

    Válasz
 2. A kártyával semmi baj nincs, csak azt nem értem, hogy miért nem a jelentős költségekkel felállított kormányhivatalokban lehet kiváltani ahol megvan minden személyi és technikai feltétel. Ugyan úgy lehetne kiváltani mint a jogosítványt, lakcímkártyát stb.
  Megint az egyesületeket terhelik meg adminisztrációs feladattal, melyek nagy részében ezeket a feladatokat társadalmi munkában végzi a vezetőség, saját szabadidejét feláldozva. Azt a 300.-Ft-ot, amit kártyánként a forgalmazás fejében felajánlottak a forgalmazóknak azt utalják át a kormányhivatalok részére a forgalmazás finanszírozására.

  Válasz
 3. Ezt az adókártya dolgot nem értem annyira.Miért kell olyan okmány aminek a száma nem változik ha, úgyis 5 évente meg kell majd újítani a horgászkártyát?Az eddigi horgászigazolványba elég volt a Személyigazolvány szám.

  Válasz
  • Nekem most változik az elmúlt 3 évben másodjára a személyigazolvány számom, és a lakcímem is kétszer módosult. Ezt (elméletileg) mindig módosítani kell az enegdélyedben. Az adóazonosító jeled nem fog változni akkor sem, ha esetleg elveszíted. Új kiállításakor pedig a száma is ugyanaz marad. A többi változást pedig otthonról el tudod majd végezni.
   Az 5 éves érvényességre 2 dolgot tudok elképzelni, egyik az, hogy ha kiváltom, lehet horgászok egy évig, majd soha többet. Öt év múlva lejár a kártyám, nem váltom ki, akkor öt évente van egy viszonylag pontos statisztikájuk a horgászok számáról. Arról is, hogy mennyi horgász kezdett el horgászni, mennyi hagyta abba. És ehhez tudja igazítani a szövetség a horgászat népszerűsítése érdekében tett munkáját. Egy visszajelzés arról, hogy mennyire dolgoznak jól, mennyire nem.
   A másik ok pedig az, hogy ez azért egy 5 évente jelentkező bevételi forrás is. Ezt (remélhetőleg) szétoszthatják az egyesületek között, fejleszthetik, karban tarthatják, fenntarthatják a rendszert. Egy ekkora adatbázist kezelő rendszer, ennyi felhasználóval azért nem olcsó dolog. Így ennek a fedezetét is elő kell teremtsék valahonnan.

   Válasz
 4. Sziasztok!
  Olvasom a kommenteket, mindenki ír mindenről van aki kifogásol, van aki helyes el.
  De én még mindig nem látom ennek az egész kártyás dolognak a lényegét, miért is lesz ez nekünk jó? A mostani igazolvány is tartalmaz minden lényeges információt a horgászról, ismétlem horgászról!!! Nem az adó, vagy taj szám, vagy az alsógatyám mérete kell ehez!
  Arról nem szól, hogy eddig kellett egy alap horgász vizsga, hogy kaphasson valaki igazolványt, az igazolványban bejegyzésre kerültek az egyesületi tagsági időpontok, mikor, hol voltál tag.
  Továbbá minden olyan tény ami az adott horgászal kapcsolatos, legyen az szabálysértés, büntetés, esetleg dicséret. Ezek mostmár lényegtelenek? Több évtizede horgászom, szeretem kezembe venni az igazolványom, jóérzéssel tölt el, mikor azt hallom napijegy váltáskor ” hát ez már harmincéves”!
  Hát igen, van múltja, ha belenéz egy arra jogosult, mindent lát a horgászról.
  Remélem a plasztik is megőrzi ezeket, illetve nem veszik el minden. Meglátjuk!!

  Válasz
  • Szia!
   Horgászvizsga természetesen ezután is kelleni fog, enélkül nem tudod kiváltani a horgászkártyát. A kártyára digitális formában lesznek bejegyezve a tagsági adataid, időpontok, stb. Ezt kb úgy kell felfogni, mint amikor a papír alapú személyigazolványt felváltotta a kártya.
   A plasztik kártyába is bele tudnak majd nézni, csak digitálisan. Én például nem váltottam olyan vízre papír alapú területi jegyet, ami elérhető online, már elég régóta. Sokkal kényelmesebb itthonról intézni.
   Tudomásom szerint például a tagságodat is meg tudod majd hosszabbítani az interneten keresztül. Én eddig mindig postázgattam, mert messze lakom az egyesületemtől.
   Ahogy említetted, már harminc éves az igazolványod, én nemrég lettem 31. Itt az alapvetően korosztályokból adódó meglátásbeli különbségek kérdése, hogy valaki mennyire ellenzi ezt, vagy mennyire ért egyet vele.
   Én örülök majd neki, ha nem kell papíroznom egyáltalán, és nem kell kitennem a lábam itthonról, ha ki akarok menni pecázni. Ráadásul, ha május 1-én eszembe jut majd, hogy horgásznék, kiváltom online a jegyem és mehetek. Nem kell boltot keresgélni, ami esetleg nyitva van.
   Ez a kettő közti átmenet sok mindenre nem jó, de valahol el kell kezdeni. Biztos idő lesz, míg mindenki megszokja ezt, és mire rendesen bevezetik. De én bízom benne, hogy ez hamarosan egy jó dolog lesz, ami majd a horgászok jelentős részének tetszeni fog.
   Ahogy Te is mondtad, meglátjuk 🙂

   Válasz
   • Fiatalok az urak! Az én igazolványom már több mint 45 éves. (1973.04.07) És ez már a 3. fajta (zöld keményfedeles). Volt fényképes is. Nem látom a gyakorlati hasznát, csak még egy kramanccal több. Valaki megint jól jár. Tele a hócipőm.

    Válasz
 5. Amennyiben kiszámoljuk, hogy kb.: 440 ezer horgász van, mindenki kiváltja, akkor ez nagyon jó üzlet lehet valakinek 440.000×2.200=968.000.000,- ft tehát ez 968 millió ft.
  Szerintem is jó ötlet egy baj van nem én találtam ki és nem én csinálom a kártyát.
  Komolyra fordítva, nem megterhelő összeg. 🙂

  Válasz
  • Egyelőre marad a papír alapú. Egy idő után szeretnék azt is digitalizálni, de azt elég nehezen tudom elképzelni, hogyan is lehetne kivitelezni, hogy mindenki rendelkezzen internettel a parton….. Egyelőre azonban marad a régi, papír alapú.

   Válasz
 6. Arra senki nem gondol hogy alkalmas a nyomkövetéstre is…A fiatal korosztály örül neki mert internetezik de ezzel rengeteg idős spori nem tud mit kezdeni mert nincs internete és nyűg neki az ügyintézés…Egy újjabb formája amikor rád hárítanak minden ügyintézést hogy ne keljen nekik senkit alkalmazni erre a feladatra és cserébe lehúznak pénzzel is …Személyi igazolvány -Lakcím kártya és ADÓSZÁM?Hülyének nézik az embereket ….aki lusta elmenni ügyet intézni az maradjon otthon és ne járjon horgászni se…pecázzon az interneten otthon fotelból, az kényelmes és ingyen van 😉 🙂

  Válasz
 7. Na most ha jól értem,2200 Ft. a kártya kiváltása.Ezen kívül ilyen-olyan díjak(állami horgászjegy ára,tagsági,fogási napló…) az engedély kiváltásakor.Tehát 10.000,és még a parton sem vagyok…

  Válasz
  • Igen, jól érted 2200 forint. A MOHOSZ ígérete szerint nem emeli majd a horgászengedély árát, és erre kéri az egyesületeket is. A horgász kártya 5 évre szól, ez évi 440 forintot jelent, nem kell minden évben befizetned.
   Az, hogy mennyibe kerül az engedély, nagyban függ a horgászegyesület által megállapított tagdíjtól. Jelenleg a minimum 2000 forintos egyesületi tagdíjjal számolva 2018-ban a horgászengedélyt 6200 forintért válthatod/válthattad ki legolcsóbban. Feltéve, hogy időben leadtad a fogási naplód, és nem kellett új horgászigazolvány.
   Ha jövőre váltod ki csak a horgászkártyát az engedéllyel együtt, akkor a jelenlegi információk alapján egy minimum 6200 forint, plusz 2200 forint lesz. Összesen 8400 forintból jön majd ki előreláthatólag a horgászengedély. De ez majd csak jövőre fog biztosan kiderülni, jelenleg ennyit közölt a MOHOSZ tudomásom szerint, hogy nem emelnek árat és erre kérik az egyesületeket is.

   A horgászengedély részeiről és áráról itt olvashatsz bővebben:
   https://pecacsarnok.hu/horgaszengedely-kivaltasa/

   Válasz
 8. Kérem mondják el milyen bevételhez jutok a kártya kiváltásával? Mi köze az adóhoz? Adókártya nélkül tehát nem horgászhatok 2019 től?
  30 éve horgászom, épp azért, hogy elszakadjak pl. hétvégente a digitalis nyomkövető világból. Én a természet, a csend és a halak. Mi köze az adó számhoz? Kérem részletesen írják le miként kezelik személyes adataimat. Tekintsünk el a ettol, hogy ez a szám nem változik szövegtől. A személyi szám sem változik, és 5 évente ujítsam? Ha nevem változik azt javítják… de a szám az fontos… ki hiszi el ezt?
  Akkor elég lenne beírnom és nyilatkoznom, de ezúttal másolatot kérnek róla és még nyereményjátékkal is kecsegtetnek. Mégis miért?
  Minek kiváltani, miért nem elég akkor az adókártyát vinni az igazolvány mellé, ott a fogási napló ami szintén papír alapú marad.. semmi értelmét nem látom.
  Azt hiszem most fogom abbahagyni ezt a hobbit. Valamit nagyon ránk akarnak húzni pár év mulva, 5 éven belül. Adó és a halál ez a biztos.

  Válasz
  • Személy szerint kizárt dolognak tartom, hogy a horgászatot meg akarnák adóztatni. Leginkább azt tartom problémásnak, hogy a MOHOSZ finoman szólva kihagyta ebből a horgászokat, és semmilyen normális tájékoztatást nem ad, nem kommunikálnak megfelelően. Ha tájékoztatva lenne a horgásztársadalom normálisan, sokkal kevesebb gondja lenne a horgászoknak a kártyával.
   Sajnos a kérdésekre nem tudok válaszolni, mivel a horgászkártya regisztrációjához, gyártásához, az adatok nyilvántartásához semmi köze az oldalnak. A MOHOSZ az illetékes ilyen kérdésekben, ők tudnak erre válaszolni.
   A telefonszámuk +36 59 32 44 32, az e-mail címük pedig ugyfelszolgalat@horgaszjegy.hu

   Válasz
 9. Tisztelt Pecacsarnok. hu Szerkesztősége!

  Ha megengedik idéznék az Önök által közzétett cikkükből!

  „Véleményünk szerint ez egy jó kezdeményezés, leegyszerűsíti az engedélyek kiváltását. A XXI. században a papír okmányok idejét múlt eszközök.”

  ” Az átállás így a területi jegyek kiváltásának esetén is zökkenőmentesen történhet. A fogási napló vezetése marad a régiben, az nem kerül digitalizálásra.”

  Szerintem ez egy újabb paradoxon és sanszos, hogy az ez is csak az állam bevételét növelő. egyálltalán nem átgondolatlan húzás, -lehúzás!-
  Miért is? Nézzünk megy egy tárcát! Vannak benne kicsi kártyák, -mert mondern világban élünk, vehetnénk kis kártyatartó tárcát,- de nem tudunk mert a gépjárművek forgalmi engdélye nem fér bele! Nem fér bele a rengeteg A/4 igazolás pl: PÁV Vizsga stb stb! Tehát, marad a nagy tárca, kis kártyákkal!
  Most majd lesz hogászigazolvány plasztikból, mert modern világban élünk és hordozgathatjuk a PAPÍR ALAPU IDELYÉT MÚLT EZKÖZT- a fogási naplót és a tollat! Tehát marad a nagy tárca a fogási naplóval, benne a toll és a kis zsebben ott lapúlgat a modern plasztik kártya! Akkor ugye már maradhatna a régi igazolvány, mert hát elfér az a fogási napló mellett! Na ez az ami, közröhely!
  A másik nem elhanyagolható tény, hogy a horgász kifizeti a +2200 Ft a kártyára! Ez nem 1kg etetőanyag, mert a tógazdának a kártyaolvasót, és a kártyaolvasó terminált meg kell venni, urambocsá, az adótoronyra felhelyezendő átátszót is, mert ” A horgász adatait a Horgász Kártyán fogják nyilvántartani. Ezzel kiváltásra kerülnek a papír alapú területi jegyek is. Digitálisan tárolják majd azt, hogy mely horgászvízre van érvényes területi jegyünk. Ezt a halőrök egy ennek megállapítására alkalmas eszközzel fogják megállapítani a kártya leolvasásával. Ha valamiért nem tudják leolvasni, pl lemerült a készülék, nincs térerő, stb, akkor a jogszerű horgászatot nem lehet megkérdőjelezni.”Tehát az ezközök a halőröknek, az adatok továbbítására szolgáló híradás technikai berendezések, és a plasztik kártya! Na akkor mennyi is lesz a napijegy???? 1kg etetőanyag árával emelik??? Persze plusz áfa mindenen! Ne ezért hányinger keltő ez az egész kártya ügy!
  Ja és hozzá jön még, hogy valamelyik JÓELVTÁRS FRISS VÁLLALKOZÁSA NYERI MEG, AZ EZKÖZBESZERZÉSEKET! ÉS PERSZE A VISSZAOSZTÁSOK!

  Nem is értem, hogy maguk mit hurráznak, és nézik le azokat, akiknek a 2200 Ft sokat jelent!! Nyugdílyas Barátainknak, -persze nem azoknak akik párt katonák voltak,- igen is sokat jelenthet 2200Ft! Miért nem szedi be az állam 440 Ft jával öt év alatt????
  Hja! Mennyibe is van ma egy hogászat? Autó, üzemanyag, kaja, ital, -ki mit- engedély, napijegy, etetőanyagok, stb: stb: stb: persze + ÁFA!

  Gondolkozzunk emberek!!!! Gondolkozzunk!!!!

  NO COMMENT! NO COMMENT! NO COMMENT! NO COMMENT! NO COMMENT! NO COMMENT!

  Válasz
 10. A kártya éves díjáról amit külön csekken kézbesítenek a kártyával miért nem beszél senki.Megy a szöveg,hogy csak 2200 ft öt évre közben pedig + még 4750 ft / év.Micsoda guszrustalan pénzlehúzás.

  Válasz
  • Háborgás előtt nem ártana olvasni!
   El kéne olvasni, hogy mi szerepel a csekken. Én decemberben kaptam meg a kártyám és mellette volt a 4750 forintos csekk, amit nem muszáj befizetni, az csak egy kedvezményes éves horgászújság előfizetés.

   Válasz
 11. Irigylem a problémátokat.
  Miért adókártya?
  Mert pénzmozgás történik, és a bevételről el kell számolni az adóhivatal félé!

  Válasz
 12. Üdv! Olvastam hogy nem kötelező a horgászkártyát kiváltani ha turista igazolványt akarok…azt hiszem 3 hónapra szól.Jól tudom.
  Nos mert én csak Június Július Augusztusban mennék horgászni kb. 5-6 szor.
  A másik hogy elvileg nem kell egyesületbe belépni, az én esetemben nem is lenen érdemes, ugye?
  Köszönöm!

  Válasz
 13. Gondoljuk végig ,hogy mennyi sört és felest ittunk meg a halak egészségére,vagyis mennyit fizettünk érte
  alkalmakként egy-egy horgászat alkalmával. A kártya okos dolog, csak nem adószámmal és nem öt évig
  hanem addig amíg nem rongálódik meg vagy amíg használja a tulajdonosa.Megjegyzem a személyi szám is egyedi és
  sosem változik. Sajnos jó magyar szokás szerint itt sem kérdezték a horgászokat,hogy mi a véleményük a „tervezett”
  kártyáról,milyen adatokat tartalmazzon,Stb. Szóval az a bizonyos közös nevező hiányzik!
  Még egy gondolat: A horgászható vizeinket mindenhol kisajátitják! Lásd Balaton.Lezárt strandok,yaht kikötők,stb!
  Talán érdemesebb lenne ezek miatt felemelni a szavunkat tisztelt horgásztársak.

  Válasz

Szólj hozzá!