Dobóelőke kötése

balázsaweben

Updated on:

dobóelőke kötése

A dobóelőke kötése sok esetben hasznos lehet. Ha nagy súlyú végszereléket szeretnénk bejuttatni, vagy távolra horgászunk, esetleg sokat dobunk egy pörgős pecán, a dobóelőke kötése fontos eleme a szerelékünknek. Jó néhány kötésfajta van, amely alkalmas a dobóelőke kötésére.

Milyen dobóelőkét kössek?

Alapvetően három féle megoldás közül választhatsz:

  • Vastag monofil zsinórból
  • Fluorocarbon zsinórból
  • Fonott zsinórból

Dobóelőke kötése monofil zsinórból

Kétség kívül a dobó előke kötésére a legolcsóbb megoldás, ha vastagabb monofil zsinórt kötsz fel. Ennek előnye, hogy olcsó, és általában mindenkinek lapul a táskájában valami vastagabb monofil zsinór. Hátránya, hogy a vastag átmérője miatt a csomó, amivel a dobóelőkét felkötöd, jóval nagyobb lesz. A vastag átmérője miatt a zsinórod utolsó szakasza, amely a halak közvetlen közelében van, jobban látható lesz. Természetesen egy zavaros vízű tóban, vagy esetleg folyóvízen használt dobóelőke esetén ez nem jelent akkora problémát, mint egy kristálytiszta vízben.

Fluorocarbon dobóelőke kötése

A fluorocarbon zsinór tulajdonképpen monofil zsinór. Szakító szilárdsága nem sokban tér el a monofilokétól. A különbség a zsinór áttetszőségében van, annyira átlátszó, hogy vastagabb méret esetében is észrevehetetlen. Akkor érdemes használni, ha nagyon finom szerelékre, de mellette dobóelőke kötésére is szükség van. Akkor is lehet létjogosultsága, ha tiszta vízben horgászunk és a fonott zsinór dobóelőke kötését tiltják. Jóval nehezebb vele dolgozni, mint a sima monofil madzagokkal, elég sprőd. Ha nem ismerjük ezt a zsinórfajtát, okozhat meglepetést. Sprődségéből adódóan megnehezíti a kötéseket, így a dobóelőke kötését is.

Dobóelőke kötése fonott zsinórral

Kétség kívül a legerősebb fajta a dobóelőke kötésénél szóba jöhető zsinór típusok közül. Ezeknél a zsinóroknál a dobóelőke kötést egészen vékony 0.10-0.12 méretig is lefinomíthatjuk. Természetesen ez nagyban függ a kosár súlyától, és a meghorgászni kívánt távolság eléréséhez szükséges dobási energiától is. Könnyű vele dolgozni, és nincs nyúlása.

Hátránya, hogy a nyúlás teljes hiánya miatt könnyen szétszakíthatja a halak száját is, ha nem állítottuk be megfelelően a féket. Sok helyen ezért már tiltják is a fonott zsinór dobóelőke kötését. Tény, hogy a dobóelőke kötése esetén szinte mindenki ezt használja.  A zavaros, uszadékos vízben a csomó nagyon össze tudja szedni a szöszöket és szennyeződéseket. Ilyen esetekben a vastagabb monofil dobóelőke kötése a javasolt. A fonott dobóelőke ára megfizethető, ráadásul elég sokáig bírja.

fluorocarbon dobóelőke kötése
A fonott zsinór a legerősebb választás. A dobóelőke kötése során a legtöbben ezt alkalmazzák.

Milyen hosszú legyen a dobóelőke?

A dobóelőke kötése esetén a hossz kérdése gyakran merül fel. Nehéz megmondani, hogy pontosan ekkora, vagy akkora dobóelőke lehet a megfelelő hosszúságú. Általában két bothossznyit szoktam alkalmazni, és ezzel eddig nem volt problémám. Arra érdemes odafigyelni, hogy a dobás során a csomó már mindenképpen az orsóra feltekert állapotban legyen. A dobás közben keletkező ostorcsapás szerű erőhatás így nem terhelődhet a dobóelőke kötése közben létrejött csomóra.

Dobóelőke kötések

A dobóelőke kötéséhez három féle dobóelőke kötés terjedt el leginkább. Mindhárom alkalmas a dobóelőke kötésére. Az általam javasolt fonott vagy monofil zsinórból készült dobóelőke kötés a uni knot kötés, vagy a blood csomó. A fluorocarbon dobóelőke kötése biztosabb, ha Albright csomóval készül. Az Albright csomó ugyanis eredetileg a fluorocarbon zsinór kötésére találták ki. Előnye még, hogy kisebb csomó keletkezik, így ha nagyon vékony a spicced, érdemes minden esetben így kötni. Kicsit macerásabb, de azért megoldható.

A kötések elkészítését a nevükre kattintva megismerheted:

Szólj hozzá!