Horgászengedély kiváltása

balázsaweben

Updated on:

horgaszengedely kivaltasa

Állami horgászjegy és fogási napló kiváltása

Feltétele, hogy rendelkezz horgászvizsgával, vagy egy korábbi, már nem érvényes állami horgászjeggyel. Be kell lépned továbbá egy horgászegyesületbe, aki befogad tagjai közé. (Előfordul, hogy a tagságnak egy meghatározott létszáma van, és nem biztos, hogy bevesznek, ha nincs hely, de általában bárhova beléphetsz, ezek csak ritka kivételek).

2019-től szükséged lesz a horgászkártya kiváltására is. Az elő regisztráció megkezdődött, ne hagyd az utolsó pillanatra! A horgászkártya regisztráció elvégzéséhez segítséget itt találsz.

Turista horgászjegy

A turista horgászjegy egy korlátozott engedély, az érvényessége (kiváltástól számított 90 nap), az alkalmazható készségek száma (1 bot, maximum 3 darab legfeljebb 3 ágú horog és egyidejűleg 1db 1m2 csalihal fogó háló) és a megtartható zsákmány mennyisége is eltér az állami horgászengedélyben foglaltaktól. Ezt akkor javasolt kiváltani, ha évente csak 1-2 alkalommal szeretnénk horgászni egy-egy nyaralás alkalmával, tekintve korlátozott idótartamát és horgászati lehetőségeit. Előnye, hogy online kiváltható egy online vizsgát követően, továbbá idegen nyelven is elérhető, tehát külföldi horgász vendégeknek ideális választás lehet. A turista engedély a NÉBIH honlapján évente 1 alkalommal váltható ki. Fontos, hogy a fogási napló adatait az érvényesség lejárta utáni 30 napon belül fel kell tölteni a NÉBIH rendszerébe.

Horgászengedély kiváltása gyerekeknek

A 18 év alatti horgászokat két csoportba sorolhatjuk:

Gyermek horgász: 3 éves kortól 15. életévét az adott év december 31-ig be nem töltő személy. Nem kell vizsgát tenni, és egyesületi tagság sem szükséges. Felnőtt jelenlétében és felügyeletével korlátozott feltételekkel, felszerlésekkel (1 bottal és egy darab max. 3 ágú horoggal) horgászhat és a kifogott halból is kevesebb a megtartható
Ifjúsági horgász: a 15. életévét betöltött, de 18 évnél fiatalabb horgász, az engedély megszerzéséhez vizsgát kell tenni

Horgászengedély árak 2018 Mennyibe kerül a horgászengedély?

Ha még nem vizsgáztál, akkor a vizsga és a vizsgabizonyítvány díja:

  • Felnőtteknek 3.500, gyermek és ifjúsági horgászoknak 1000 forint

Horgászigazolvány, ha még nincs, vagy betelt:

  • 650 forint, vagy kevesebb (maximum ár van meghatározva)
  • 2019-től bevezetésre kerül a horgászkártya, mely kiváltja majd a horgászigazolványt. Erről bővebben itt olvashatsz: Horgászkártya

Egységes állami horgászokmány (EAH) (Állami horgászjegy és fogási napló)

  • Ha időben (február 28.) leadtad a fogási naplót: 2200 ft (2000 az állami horgászjegy és 200 a fogási)
  • Ha nem adtad le időben: 4200 ft (4000 az állami horgászjegy és 200 a fogási napló)

Egységes szövetségi hozzájárulás:

  • általános: 2000 Ft
  • kedvezményes (ifjúsági, 70 éven felüli, nők, fogyatékkal élők): 1000 Ft

Egyesületi tagdíj:

  • Egyesületenként változó, de minimum 2000 forint

A fentiek birtokában jogosulttá válsz arra, hogy területi engedélyt válts, és horgászhass. Ezek azok az alapok, amelyek mindenképpen meg kellenek, hogy legyenek.

Területi engedély

A területi engedély egy adott vízterületen jogosít fel horgászatra, pl: Balaton, Duna, Velencei tó, stb. Ezeknek az árát az adott vízterület kezelői határozzák meg, eltérőek lehetnek. A nem egyesületi kezelésben lévő tavakra is kötelező területi engedélyt (napijegyet) váltani, amelynek feltétele az állami horgászjegy, vagy turista horgászjegy megléte, azaz a horgászengedély kiváltása. Néhány kivétel van a tavak között, ahol nem kérik ezen okmányok meglétét, azonban törvényi előírások szerint kötelező lenne.

Hol lehet kiváltani a horgászengedélyt?

A horgászengedélyedet horgászegyesületeknél, vagy engedélyt forgalmazó horgászboltokban válthatod ki. Az oldalon találsz olyan horgászboltokat, akik segíthetnek neked abban, hogy kiváltsd a horgászengedélyed. Az engedélyt forgalmazó horgászboltokért kattints ide!