Engedély nélküli horgásztavak

balázsaweben

Updated on:

engedely nelkuli horgasztavak

Engedély nélküli horgásztavak? Itt a vége, fuss el véle!

A MOHOSZ 2018. február 1-én kiadott engedély nélküli horgásztavak ról szóló közleményéből megtudhatjuk:

A 2017. évi CCV. törvény [Hhvtv.] 157. §-a iktatta be a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. CII. törvény módosításaként az alábbi új rendelkezést, amely 2018. január 01-től lépett hatályba [37. § (4)]: „A haltermelési létesítményen a hal kifogása és a halfogásra irányuló tevékenység horgászat esetén állami horgászjeggyel vagy turista állami horgászjeggyel e törvény rendelkezéseinekbetartásával folytatható”

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A közleményből kiderül, de mivel ez egy hivatalos közlemény, hivatalos nyelven is íródott, így lefordítjuk, hogy a horgászat minden képviselőjéhez érthetően és világosan eljusson az információ.

Horgásztavak engedély nélkül

Engedély nélküli horgásztavak már elég régen nincsenek. Azon ment a jogi okoskodás, hogy egy tó minek is minősül, haltermelési létesítménynek (halastónak), vagy horgásztónak. Előbbin a horgászati jog, amely nem keletkezik automatikusan születéssel, a tulajdonos által előírtak szerint gyakorolható, utóbbin pedig a törvényi előírásoknak megfelelően hódolhat hobbijának a horgászat űzője.Ennek lett itt most vége. Hiába állapítottak meg valamilyen szabálytalanságot ellenőrzés során, egyből kimagyarázták azzal, hogy

„Hja kérem, mi halastó vagyunk, ide nem kell engedély”.

Ezzel nem is lett volna semmi gond, ha ezt nem játszották volna el elég sokan. És betartották volna az előírásokat, akkor a kutyát nem érdekelte volna, hogy az országban lévő halastavakon, ahol ténylegesen haltermelés folyik, nem kérnek engedélyt. Volt azonban sok olyan hely is, ahol egyáltalán nem folytattak ilyen tevékenységet, mégis halastónak voltak minősítve.

Kinek is jó ez a rendelkezés?

Igen, a MOHOSZ bizonyára hatalmas bevételekre fog szert tenni ezzel, hiszen horgászok milliói horgásztak engedély nélkül ezeken a tavakon. Természetesen ez nem igaz, én azt gondolom, hogy az ilyen tavakon horgászók 95%-a egészen biztos, hogy rendelkezett engedéllyel, hiszen kevesen horgásznak csak és kizárólag egy tavon, és ráadásul azzal az indokkal, hogy a kiválasztott tó az engedély nélküli horgásztavak táborát gyarapítja.

No de akkor kinek is jó ez valójában?
Például nekünk, akiknek van engedélyünk egészen azóta, hogy horgászni kezdtünk. Minden évben megvásároljuk a jogot arra, hogy horgásszunk, a törvényi előírások betartása mellett. Megismerünk egy adott halfajt, tudjuk, hogy ne tépjük ki a horgot, ne dobjuk a földre, ne rúgjuk vissza és lehetőleg ne dobjuk négy méterről a halat a vízbe, mert csak egy 30 dekás keszeg.
Jó annak a horgásztónak, vagy halastónak minősített vízkezelőnek is, aki eddig is kérte az érvényes horgászengedélyt, mert meg akarta szűrni a horgászokat, hogy megpróbáljon első körben ezzel egy olyan környezetet biztosítani ahol nyugodtan horgászhatunk. Nyugodtan, mert a szomszéd is ismeri az alapvető elvárásokat amik a horgászat terén előfordulnak. Persze vannak olyanok emberek is, akik horgászengedély birtokában is kritikán aluliak.

Ráadásul a szomszéd Józsi tavas is csak addig fog alá menni az áraival a tisztességes szomszádnak, amíg jól meg nem büntetik, mert ő továbbra sem kéri az engedélyt, és ezzel előnyre tesz szert a jogszerű horgászatot biztosító tavas kollegával szemben. Nem lesz többé esküvővel felérő ordítozós dzsembori hétvégén a taván, mert az a fajta közönség nem fogja kiváltani a horgászengedélyt. (Volt részem ilyenben)

Kinek nem jó?

Nem jó a Józsi tavasoknak, ahogy fentebb kifejtettem. És nem lesz jó annak sem, aki engedély nélkül horgászik.
Azoknak, akiket eltiltottak a horgászattól, amihez azért tenni is kell. Nekem egyáltalán nem hiányzik, hogy gereblyés Pista, vagy a 4 süllőt vittem haza véletlenül Jani, esetleg 29 centi már majdnem 30 a pontynál Sanyi horgászhasson. (Elnézést a Pista, Jani, és Sanyi olvasóktól) Azért lettek eltiltva a horgászattól, mert nem méltóak arra, hogy horgásszanak, és nagyon is jogosan.
Nem jó azoknak, akik csak ki szeretnék próbálni a horgászatot. Ezt aláírom, talán erre lehetne kitalálni valamit, bár az élelmes horgászember úgyis megoldja ezt. Persze, tudom, erre van a turista engedély, de 2 óra horgászatért senki sem fogja kiváltani. Egyébként nagyon jó dolognak tartom magát a turista engedélyt, ha valaki évente egy hetet horgászik például a Balatonon. És az is tény, hogy nem vezethetek autót jogosítvány nélkül, mert csak épp ki akarom próbálni, vagy évente csak két napot van szükségem arra, hogy vezessek.

A horgászat nem kötelező szerencsére, mindenki el tudja dönteni, hogy vállalja e tevékenység kedvéért azt a minimum 6200 forintos összeget, amelyet a horgászengedély kiváltása jelent.

Horgászat engedély nélkül?

Ha azt gondoltad, hogy most megtudod a megoldást erre, rossz hírem van. Nincs már Magyarországon olyan tó, ahol engedély nélkül horgászhatsz, akármit is mondjanak. Előbb utóbb meg fognak büntetni, és nagyon remélem, hogy a tavat is. Ha azt látod, hogy valahol nem kell engedély a horgászathoz, ne hidd el. Vidd magaddal és tartsd be a fogási napló vezetése szabályait is! Nekem van horgászengedélyem, mert horgászom. Nekem teljesen mindegy, hogy évente hányszor ellenőriznek, mert betartom a szabályokat. Jöhetnek naponta, vagy naponta többször is, akkor sem fognak olyat találni, amit ne tartanék be. Mert szeretek horgászni.

Ha te is, akkor válts ki egy engedélyt, és tartsd be a szabályokat. Ennyire egyszerű ez.

Egyetértesz?

“Engedély nélküli horgásztavak” bejegyzéshez 11 hozzászólás

 1. Ezt a baromságot amit itt össze hordtál ennyi erővel dodzsembe is csak akkor ülhetsz bele ha van érvényes vezetői engedélyed ha annyira a vezetésre hivatkozol.

  Válasz
 2. Nevetséges ez az egész! Mohosz tartja a markát a semmiért, nem segít sem halasításba sem víz pótlásban csak a markát tartja a semmiért!

  Válasz
 3. Van olyan is, aki nem rendszeresen horgászik, mert más értelmesebb dolgot is el tud képzelni az életben. De ha van egy botja és alkalom adtán belógatná egy vízbe. Ez egy kis kikapcsolódás, tartózkodás a természetben, miért ne tehetné meg egy un. napijegy kiváltásával. Aztán, ha szerencsés sikerül neki egy halat kivontatni a tóból, akkor még élménye is van. Aztán lehet, hogy abban az évben, de lehet, hogy még a következőben sem, ilyen horgászásra nem is adja a fejét. Lehet, hogy elmennek nyaralni, és horgászni akarnak egyet, amihez kérnek egy botot, és bedobják a vízbe. Ne csináljuk már azt, hogy ezeket az utóbbi szórakozásból csinálni akart kis horgászatokat ne lehessen véghezvinni, mert nincs állami horgászengedélye. Ne bohóckodjunk már ! Hasonló ehhez, hogy az állam a vízi turizmus fejlesztése érdekében olyan motoros hajókat vett amit családok vehetnek igénybe. Ez kis sebességű jármű, amit egy gyors betanítással még egy gyerek is tud kezelni. A családfő a nyaralás idején ezt vezeti, aztán az év többi részében soha. Helyesen a hatóság le lett beszélve arról, hogy az ilyen kedvtelési célból bérelt ilyen típusú kishajó vezetéshez nem kell motoros hajóvezetői engedély. Tehát a javaslat. Aki horgászni akar alkalom szerűen egy tavon, az vesz egy napi jegyet, azt csinálja, és ennyi.

  Válasz
 4. Szerintem ez hülyeség!
  Elöször is,van aki nem szereti a halat,mert pl.mocsár íze van,de 20 évente egyszer horgászna,másik pedig mi van,ha a gyerek szeretné kipróbálni?Minek akkor vizsga,meg fogási napó…ha nem jön be neki.

  Válasz
 5. Szerintem ez hülyeség!
  Elöször is,van aki nem szereti a halat,mert pl.mocsár íze van,de 20 évente egyszer horgászna,másik pedig mi van,ha a gyerek szeretné kipróbálni?Minek akkor vizsga,meg fogási napó…ha nem jön be neki.

  Válasz
 6. Nekem van horgász engedélyem és évente ki is váltom . Sajnos én is csak néha tudok a munkám- és gépjármű hiánya miatt horgászni annyit mint amennyit szeretnék . Van egy munkatársam akit izgat a horgászat lehetősége és kezdőként gondolkodik ezen kikapcsolódás iránt . Ő akkor valójában eséllyel sem rendelkezik , hogy kipróbálja a horgászatot , mert nem rendelkezik se engedéllyel , se hellyel ahol ezt megtehetné !? Hiába jönne velem horgászni , mert ugyebár a botot sem foghatja meg , ha velem van ! Ez nem igazán népszerűsítése a horgászatnak .
  A horgászat nem egy olcsó sport -kikapcsolódás és ezek alapján a munkatársam még nem döntötte el , hogy melyik stílust szeretné a sok módszerből kipróbálni .
  Ha nem lesznek ilyen tavak , vagy lehetőségek akkor sok embert ez arra ösztönöz , hogy orvhorgász legyen – ami szerintem nem a jövő felé mutat . Ez inkább a ’80-as évek lehetősége volt anno .
  A cikkből nem igazán éreztem a pártatlanságot – sőt !
  Jelzem , hogy engedélyem van már vagy 10 éve és nem értek egyet a kárörvendő írással.
  Ha gyermek , kikapcsolódásra vágyó , kezdő horgász , családtag vagy esetleg eltiltott horgász egy ellenőrzött / tulajdonos , tógazda által üzemeltetett / napijegyes tavon engedélyezi a horgászatot ezen személyeknek akkor az engem miért kellene , hogy felháborítson ?
  Nem előlem gereblyézi , varsázza el ott a halat , mint tenné a folyóinkon . Igenis lenne lehetősége ezeken a helyeken megtanulni a horgászat szabályait és módszereit .
  Tudna ezeken a helyeken horgászni és ha érdekelné , megszeretné , talán ki is váltaná az engedélyt és letenné a horgászvizsgát az érdeklődő . Na így lehetne népszerűsíteni a horgászatot !
  Nem horgászik az életében egy helyen a horgász – ezt csak kivételesek teszik és ezért tiszteletem azoknak .
  Ez arra ösztönözné ezen horgászokat , hogy más tavakra , folyókra járjanak és az alapjuk megvan és fejlesztik ezért magukat és ezért ez egyenes út az engedély kiváltásához . Ez tipikus ugródeszka lenne . Ezért ezt az engedély nélküli helyeket így elítélve szánalmasnak tartom csupán egy szemszögből !
  „Horgászat engedély nélkül?

  Ha azt gondoltad, hogy most megtudod a megoldást erre, rossz hírem van. Nincs már Magyarországon olyan tó, ahol engedély nélkül horgászhatsz, akármit is mondjanak. Előbb utóbb meg fognak büntetni, és nagyon remélem, hogy a tavat is. Ha azt látod, hogy valahol nem kell engedély a horgászathoz, ne hidd el. Vidd magaddal és tartsd be a fogási napló vezetése szabályait is! Nekem van horgászengedélyem, mert horgászom. Nekem teljesen mindegy, hogy évente hányszor ellenőriznek, mert betartom a szabályokat. Jöhetnek naponta, vagy naponta többször is, akkor sem fognak olyat találni, amit ne tartanék be. Mert szeretek horgászni. ”
  Ez az idézet sért engem mint szabályos iratokkal és engedéllyel rendelkező horgászt – mégpedig azon elvek alapján miszerint szerintem mindenkinek legyen a horgászathoz lehetősége és a cikk írója ezt az idézet idézeteként – Előbb utóbb meg fognak büntetni, és nagyon remélem, hogy a tavat is. – sértőnek és szánalmasnak tartom a személyeskedés mellett !
  Összesítés – Támogatom azokat a halastavakat akik az érdekük mellett segítik az engedéllyel nem rendelkező horgászokat , függetlenül az ottani horgászatuk miértjétől .
  2022 éves horgászati alap kiadás 10900 Ft az engedélyre , nem sok és ha máshol is akarsz horgászni – kérlek tedd meg , ha már biztos vagy benne !
  Ha teheted – megéri !

  Válasz
 7. Nem értem, hogy mi köze bárkinek egy magánterületen lévő, átfolyással nem rendelkező sóder v. tőzeges tó esetén ahhoz, hogy a tulajdonos az általa telepített halak horgászatát kinek engedélyezi és kinek nem. Hogy jön a képbe előbbi esetekben a MOHOSZ?

  Válasz

Szólj hozzá!