engedely nelkuli horgasztavak

Engedély nélküli horgásztavak? Itt a vége, fuss el véle!

A MOHOSZ 2018. február 1-én kiadott engedély nélküli horgásztavak ról szóló közleményéből megtudhatjuk:

A 2017. évi CCV. törvény [Hhvtv.] 157. §-a iktatta be a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. CII. törvény módosításaként az alábbi új rendelkezést, amely 2018. január 01-től lépett hatályba [37. § (4)]: „A haltermelési létesítményen a hal kifogása és a halfogásra irányuló tevékenység horgászat esetén állami horgászjeggyel vagy turista állami horgászjeggyel e törvény rendelkezéseinekbetartásával folytatható”

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A közleményből kiderül, de mivel ez egy hivatalos közlemény, hivatalos nyelven is íródott, így lefordítjuk, hogy a horgászat minden képviselőjéhez érthetően és világosan eljusson az információ.

Horgásztavak engedély nélkül

Engedély nélküli horgásztavak már elég régen nincsenek. Azon ment a jogi okoskodás, hogy egy tó minek is minősül, haltermelési létesítménynek (halastónak), vagy horgásztónak. Előbbin a horgászati jog, amely nem keletkezik automatikusan születéssel, a tulajdonos által előírtak szerint gyakorolható, utóbbin pedig a törvényi előírásoknak megfelelően hódolhat hobbijának a horgászat űzője.Ennek lett itt most vége. Hiába állapítottak meg valamilyen szabálytalanságot ellenőrzés során, egyből kimagyarázták azzal, hogy

“Hja kérem, mi halastó vagyunk, ide nem kell engedély”.

Ezzel nem is lett volna semmi gond, ha ezt nem játszották volna el elég sokan. És betartották volna az előírásokat, akkor a kutyát nem érdekelte volna, hogy az országban lévő halastavakon, ahol ténylegesen haltermelés folyik, nem kérnek engedélyt. Volt azonban sok olyan hely is, ahol egyáltalán nem folytattak ilyen tevékenységet, mégis halastónak voltak minősítve.

Kinek is jó ez a rendelkezés?

Igen, a MOHOSZ bizonyára hatalmas bevételekre fog szert tenni ezzel, hiszen horgászok milliói horgásztak engedély nélkül ezeken a tavakon. Természetesen ez nem igaz, én azt gondolom, hogy az ilyen tavakon horgászók 95%-a egészen biztos, hogy rendelkezett engedéllyel, hiszen kevesen horgásznak csak és kizárólag egy tavon, és ráadásul azzal az indokkal, hogy a kiválasztott tó az engedély nélküli horgásztavak táborát gyarapítja.

No de akkor kinek is jó ez valójában?
Például nekünk, akiknek van engedélyünk egészen azóta, hogy horgászni kezdtünk. Minden évben megvásároljuk a jogot arra, hogy horgásszunk, a törvényi előírások betartása mellett. Megismerünk egy adott halfajt, tudjuk, hogy ne tépjük ki a horgot, ne dobjuk a földre, ne rúgjuk vissza és lehetőleg ne dobjuk négy méterről a halat a vízbe, mert csak egy 30 dekás keszeg.
Jó annak a horgásztónak, vagy halastónak minősített vízkezelőnek is, aki eddig is kérte az érvényes horgászengedélyt, mert meg akarta szűrni a horgászokat, hogy megpróbáljon első körben ezzel egy olyan környezetet biztosítani ahol nyugodtan horgászhatunk. Nyugodtan, mert a szomszéd is ismeri az alapvető elvárásokat amik a horgászat terén előfordulnak. Persze vannak olyanok emberek is, akik horgászengedély birtokában is kritikán aluliak.

Ráadásul a szomszéd Józsi tavas is csak addig fog alá menni az áraival a tisztességes szomszádnak, amíg jól meg nem büntetik, mert ő továbbra sem kéri az engedélyt, és ezzel előnyre tesz szert a jogszerű horgászatot biztosító tavas kollegával szemben. Nem lesz többé esküvővel felérő ordítozós dzsembori hétvégén a taván, mert az a fajta közönség nem fogja kiváltani a horgászengedélyt. (Volt részem ilyenben)

Kinek nem jó?

Nem jó a Józsi tavasoknak, ahogy fentebb kifejtettem. És nem lesz jó annak sem, aki engedély nélkül horgászik.
Azoknak, akiket eltiltottak a horgászattól, amihez azért tenni is kell. Nekem egyáltalán nem hiányzik, hogy gereblyés Pista, vagy a 4 süllőt vittem haza véletlenül Jani, esetleg 29 centi már majdnem 30 a pontynál Sanyi horgászhasson. (Elnézést a Pista, Jani, és Sanyi olvasóktól) Azért lettek eltiltva a horgászattól, mert nem méltóak arra, hogy horgásszanak, és nagyon is jogosan.
Nem jó azoknak, akik csak ki szeretnék próbálni a horgászatot. Ezt aláírom, talán erre lehetne kitalálni valamit, bár az élelmes horgászember úgyis megoldja ezt. Persze, tudom, erre van a turista engedély, de 2 óra horgászatért senki sem fogja kiváltani. Egyébként nagyon jó dolognak tartom magát a turista engedélyt, ha valaki évente egy hetet horgászik például a Balatonon. És az is tény, hogy nem vezethetek autót jogosítvány nélkül, mert csak épp ki akarom próbálni, vagy évente csak két napot van szükségem arra, hogy vezessek.

A horgászat nem kötelező szerencsére, mindenki el tudja dönteni, hogy vállalja e tevékenység kedvéért azt a minimum 6200 forintos összeget, amelyet a horgászengedély kiváltása jelent.

Horgászat engedély nélkül?

Ha azt gondoltad, hogy most megtudod a megoldást erre, rossz hírem van. Nincs már Magyarországon olyan tó, ahol engedély nélkül horgászhatsz, akármit is mondjanak. Előbb utóbb meg fognak büntetni, és nagyon remélem, hogy a tavat is. Ha azt látod, hogy valahol nem kell engedély a horgászathoz, ne hidd el. Vidd magaddal és tartsd be a fogási napló vezetése szabályait is! Nekem van horgászengedélyem, mert horgászom. Nekem teljesen mindegy, hogy évente hányszor ellenőriznek, mert betartom a szabályokat. Jöhetnek naponta, vagy naponta többször is, akkor sem fognak olyat találni, amit ne tartanék be. Mert szeretek horgászni.

Ha te is, akkor válts ki egy engedélyt, és tartsd be a szabályokat. Ennyire egyszerű ez.

Egyetértesz?

6 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Ezt a baromságot amit itt össze hordtál ennyi erővel dodzsembe is csak akkor ülhetsz bele ha van érvényes vezetői engedélyed ha annyira a vezetésre hivatkozol.

  2. Nevetséges ez az egész! Mohosz tartja a markát a semmiért, nem segít sem halasításba sem víz pótlásban csak a markát tartja a semmiért!

  3. Van olyan is, aki nem rendszeresen horgászik, mert más értelmesebb dolgot is el tud képzelni az életben. De ha van egy botja és alkalom adtán belógatná egy vízbe. Ez egy kis kikapcsolódás, tartózkodás a természetben, miért ne tehetné meg egy un. napijegy kiváltásával. Aztán, ha szerencsés sikerül neki egy halat kivontatni a tóból, akkor még élménye is van. Aztán lehet, hogy abban az évben, de lehet, hogy még a következőben sem, ilyen horgászásra nem is adja a fejét. Lehet, hogy elmennek nyaralni, és horgászni akarnak egyet, amihez kérnek egy botot, és bedobják a vízbe. Ne csináljuk már azt, hogy ezeket az utóbbi szórakozásból csinálni akart kis horgászatokat ne lehessen véghezvinni, mert nincs állami horgászengedélye. Ne bohóckodjunk már ! Hasonló ehhez, hogy az állam a vízi turizmus fejlesztése érdekében olyan motoros hajókat vett amit családok vehetnek igénybe. Ez kis sebességű jármű, amit egy gyors betanítással még egy gyerek is tud kezelni. A családfő a nyaralás idején ezt vezeti, aztán az év többi részében soha. Helyesen a hatóság le lett beszélve arról, hogy az ilyen kedvtelési célból bérelt ilyen típusú kishajó vezetéshez nem kell motoros hajóvezetői engedély. Tehát a javaslat. Aki horgászni akar alkalom szerűen egy tavon, az vesz egy napi jegyet, azt csinálja, és ennyi.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .