Fenekező végszerelék etetőkosárral

balázsaweben

Fenekező végszerelék etetőkosárral

A fenekező horgászat egyik hagyományos végszerelékét könnyen elkészíthetjük. Nagyjából ez az a végszerelék, amelyet minden horgász ismer, mindenki ezzel kezdi. Ez a fenekező végszerelék etetőkosárral főképp a fenekező horgászattal ismerkedők számára lesz újdonság. Nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik, és évtizedek óta szolgálja a horgászokat ez az etetőkosaras fenekező végszerelék.

Fenekező szerelék készítése etetőkosárral

Az etetőkosárral ellátott fenekező végszerelékhez szükségünk lesz néhány dologra:

  • etetőkosár
  • gumigyöngy
  • forgó, karabineres forgó, vagy quick change
  • horog

Szükségünk lesz még néhány horgászkötés ismeretére is. Attól függően, hogy milyen horgot szeretnénk kötni, válasszuk ki a megfelelő kötést: füles horogkötések, vagy lapkás horogkötés. A legcélszerűbb a clinch csomót megtanulni, ez a forgó kötéséhez is tökéletes megoldást nyújthat.

Hogyan készül a fenekező végszerelék etetőkosárral?

Az etetőkosaras fenekező végszerelék elkészítéséhez mindössze ennyi felszerelésre van szükségünk

 

Fenekező végszerelék etetőkosárral
Mindössze ennyi az eszközigény.

A fenekező végszerelék etetőkosarán, majd a gumigyöngyön vezesd át a főzsinórod. Lehet monofil, vagy fonott is. A gumigyöngy a kötést érő terhelést fogja mérsékelni. Csökkenti a vízbe éréskor az etetőkosár által a kötésre mért erőhatást. Így megvédhetjük azt a szakadástól.

Fenekező végszerelék etetőkosárral
Vezessük át a főzsinórt az etetőkosáron, majd a gumigyöngyön

Ha átvezettük az etetőkosáron és a gumigyöngyön a zsinórt, következhet a forgó. A forgót itt clinch csomóval kötöttem meg, én monofil zsinórra mindig ezt használom. A gumigyöngy megvédi a kötésünket a rá terhelődő erőhatástól vízbeérkezéskor.

Fenekező végszerelék etetőkosárral
A forgót kösd fel egy csomóval, én itt a clinch csomót használtam.

Hamarosan elkészül a fenekező végszerelékünk etetőkosárral, már csak annyi dolgod van, hogy az előre megkötött horogelőkét felszereljük rá. Ez igazán egyszerű, az előke végfülét átfűzzük a forgón, majd a végfülön átbújtatjuk a horgot.

Fenekező végszerelék etetőkosárral
Hurkold bele a forgóba a horogelőkét

Az utolsó lépésként meghúzzuk a horgot, eligazgatjuk a végfület és el is készültünk a fenekező végszerelékkel etetőkosárral.

fenekező végszerelék etetőkosárral
Meghúzzuk az előkét, eligazgatjuk a csomót és készen is vagyunk

Ha karabineres forgót használunk a végszerelék készítéséhez, akkor a karabiner részbe simán beakaszthatjuk a horogelőke végfülét. A quick change esetében ugyanígy járjunk el, kössük fel és akasszuk bele a horgunkat. A képen én csalitüskés horogelőkét használtam, amely fonott zsinórból készült. Ez a lustaságom miatt van, ez volt kéznél. Természetesen bármilyen horogelőkével működik a szerelék. Az előke hosszát úgy válaszd meg, hogy az semmiképpen se lógjon túl a gubancgátló cső hosszúságán.

Kéthorgos fenekező végszerelék készítése

Ugyanezzel a módszerrel készíthetünk kéthorgos fenekező végszereléket etetőkosárral is. Annyi plusz munkát igényel, hogy a főzsinórunkra kell kössünk egy oldalfület. Ezt egy sima oldalfül kötéssel megoldhatjuk. A második számú horgunkat ugyanúgy, mint a forgóba, egyszerűen belehurkoljunk. Én nem használok kéthorgos fenekező végszereléket.

Elárulok egy bónusz titkot, nagyjából az összes fenekező végszereléket etetőkosárral így kell készíteni. Teljesen mindegy, hogy feeder kosár, method kosár, vagy pellet kosár. A lényege pont ugyanez lesz.

Szólj hozzá!